Šta je lajmska bolest kod pasa?

 

Da li ste čuli za lajmsku bolest? 

Da li znate da je može dobiti i vaš ljubimac?

Lajmska bolest kod pasa, poznata i kao Borelioza je multisistemsko oboljenje koje se se može javiti i kod ljudi i ostalih životinja, a prenose je krpelji. Jednom kada uđe u krvotok psa, može putovati u različite delove organizma i izazvati brojne zdravstvene probleme od kojih neki mogu biti i trajni.

Ukoliko želite da saznate više o ovoj bolesti – kako je prepoznati, lečiti i da li postoji prevencija, nastavite sa čitanjem našeg teksta!

Šta je lajmska bolest kod pasa i kako se prenosi?

Lajmska bolest kod pasa je najčešća bolest koju prenose krpelji, a uzročnik bolesti je Borella burgdoferi, bakterija iz roda Spiroheta. Prvi put je otkrivena 1975. godine u američkom gradu Lajmu, po kojem je i dobila naziv.

Ne prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim psom već je prenose isključivo krpelji. Boreliozu ne prenosi svaki krpelj već samo onaj zaraženi i to između 48 i 72h nakon ujeda.

Krpelji su aktivni tokom cele godine, ali ih najviše ima od marta do oktobra, pa je tada posebno važno voditi računa. 

Kako prepoznati lajmsku bolest kod psa? 

Nakon ujeda zaraženog krpelja samo 5-10% pasa pokazuje simptome, pa je iz tog razloga teško prepoznati i početi lečenje na vreme. Simptomi su izraženiji kod mladih pasa, dok kod starijih u prvi mah mogu i izostati.

Neki psi prve simptome pokažu tek nakon više od godinu dana, a tada je bolest već uznapredovala, a lečenje je znatno komplikovanije.

Kako biste prepoznali bolest, neophodno je da obratite pažnju na sledeće simptome:

  • Šepanje psa
  • Otečeni i bolni zglobovi zadnjih nogu psa – osetljivost na dodir
  • Problemi sa bubrezima i velika žeđ ljubimca
  • Smanjen apetit, povišena telesna temperatura
  • Otežano disanje
  • Osip
  • Groznica
  • Povećani limfni čvorovi

Šepanje se može javiti već nekoliko dana posle ujeda i predstavlja jedan od najočiglednijih znakova ove bolesti. U ovom periodu zglobovi su otečeni i možete primetiti da pas šepa uvek na jednu nogu, dok onu drugu štedi, dok je sledeći dan obrnuto. Ovaj simptom možete razlikovati od povrede noge, jer pri povredi, pas uvek šepa na istu nogu.

Šepanje i oticanje zglobova može se nakon nekoliko dana poboljšati, međutim, ovo je samo kratkotrajno, jer se po pravilu ponavlja posle nekoliko nedelja.

Lečenje – na vreme se javite veterinaru

U zavisnosti od toga koliko je bolest uznapredovala zavisi i njeno lečenje. U većini slučajeva leči se antibioticima i lečenje traje duži vremenski period, dok u pojedinim slučajevima kada je bolest znatno uznapredovala je potrebna čak i hospitalizacija životinje.

Terapija antibioticima uglavnom traje mesec dana, međutim može trajati i više meseci, a u nju su uključeni i lekovi protiv bola i upale, probiotici i antigljivični lekovi kako bi se sprečila sekundarne infekcije gljivicama.

Terapija se prima oralno, u kućnim uslovima, u vidu tableta, a da ne bi došlo do povratka simptoma neophodno je održavati imunitet ljubimca. To najbolje možete postići kvalitetnom hranom i suplementima u vidu vitamina i minerala. 

Ukoliko je lečenje započeto na vreme – samo nekoliko nedelja nakon infekcije, izlečenje može biti potpuno. Međutim, ako je bolest zanemarena, posledice su veće i može doći do trajnih oštećenja različitih organa. Kod poodmaklog stadijuma, antibiotici se daju putem infuzije ili injekcija.

Nažalost, kod velikog broja ljubimaca ova bolest nije identifikovana na vreme, i u tom slučaju može doći do oštećenja srca, bubrega i nervnog sistema.

Bubrežni problemi se ne mogu izlečiti već ostaju, pa je neophodno ceo život voditi računa o ishrani i imunitetu psa.

U nekim slučajevima dolazi i do hronične bolesti – stanja kada nije moguće u potpunosti izlečiti psa, već se simptomi mogu opet pojaviti. Zato je neophodno da pratite stanje ljubimca, kako biste bili sigurni da se simptomi nisu opet pojavili.

Na koje načine zaštititi ljubimca?

Najbolji način da zaštitite svog psa je da sprečite kontakt krpelja i psa i adekvatno odaberete mesto za šetnju. Kako se krpelji nalaze u travi, žbunju i na drveću, ove područja bi trebalo izbegavati, pogotovo u toplijem periodu, od proleća do jeseni.

Nakon šetnje detaljno pregledajte psa, da biste bili sigurni da ga krpelj nije ujeo. Ukoliko primetite krpelja, potrebno je da odmah odvedete ljubimca kod veterinara kako bi ga stručno i pravilno izvadio tako da nijedan deo ne ostane na koži psa.

Psa možete dodatno zaštititi korišćenjem različitih preparata i sredstava protiv ovih spoljnih parazita. Konsultujte se sa vašim veterinarom i odlučite koji vid zaštite je najprikladniji za vašeg ljubimca. Ovi preparati istovremeno pružaju zaštitu i od buva i od krpelja.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta shvatili ozbiljnost lajmske bolesti i posledica po zdravlje psa koje ona može ostaviti ukoliko se ne primeti na vreme. Preduzimanjem svih mera zaštite i redovnom proverom ljubimca možete sprečiti da se zarazi ovom bolešću.

U slučaju da je vašem ljubimcu već dijagnostikovana bolest, važno je da znate da pas koji se susreo sa njom može imati dug i zdrav život, samo je bitno što pre reagovati i započeti terapiju.