Kako da uredite dvorište u skladu sa trendovima? 

Želite da preuredite dvorište?

Volite akutelnosti i uvek se trudite da vaš eksterijer prati trendove?

Bez puno muke, možete promeniti određene elemente u vašem dvorištu i tako kreirati drugačiji ambijent.

Ako vas zanima koji su to aktuelni trendovi za 2022. godinu u uređenju eskterijera i želite da saznate kako da uredite dvorište na moderan način, nastavite da čitate naš tekst i informišite se!

Podelite eksterijer po sekcijama

Preuređenje dvorišta možete započeti deljenjem prostora na sekcije. Tako, svaki put kada želite nešto da promenite, tu promenu možete uvesti u samo jednu sekciju i opet napraviti velike razlike u izgledu eksterijera. 

Jedan deo dvorišta namenite odmoru i uživanju, gde mogu biti postavljeni kvalitetni bazeni za decu i odrasle, garniture za sedenje i ležaljke za sunčanje.

Uredite kutak za uživanje u vašem dvorištu 

Kako biste bili u toku sa trenodvima birajte jednostavan dizajn, odnosno neka vaš nameštaj za baštu bude neutralnih boja i svedenih linija. 

Odličan izbor su garniture sive, braon i crne boje i manji stakleni sto. Centralni deo stola namenite saksiji sa sukulentima ili kaktusima. Ukoliko volite da povećate udobnost nameštaja, kupite mekane jastuke neutralnih ili zagasitih nijansi. Predlažemo vam da birate tamnije boje za jastučiće, budući da se na otvorenom oni veoma brzo isprljaju. 

Jedan deo u dvorištu namenite za odlaganje alata i mašina

Svako dvorište zahteva redovno održavanje, bilo da je to samo čišćenje, ili su to zahtevniji zadaci poput košenja, orezivanja biljaka i slično. Kako bi vam alati dugo trajali i kako biste postigli bolji vizuelni efekat eksterijera, važno je da budu skladišteni na suvo mesto, udaljeni od kiše, vetra, ali i jakog sunca koji ih mogu oštetiti i skratiti radni vek.

Kreirajte kutak samo za vas

Jedan kutak u vašem dvorištu već ste namenili uživanju, tu je smešten bazen, garnitura za sedenje i u tom delu dvorišta zaista ćete provoditi mnogo vremena sa porodicom i prijateljima. 

Ipak, postoje oni momenti kada biste želeli da se izdvojite i uživate uz kvalitetnu knjigu sami. Baš zato, treba da kreirate jedan kutak samo za vas. U skladu sa vašim idejama i željama, ovde možete staviti jednu ležaljku ili popularnu ljuljašku jaje u kojoj je odmor zagarantovan. 

Za dobar prvi utisak uredite prilaz kući

Uređenje doma započinje od uređenja dvorišta, a kao jedan od najvažnijih delova eksterijera ističe se upravo prilaz vratima – deo koji svaki vaš gost prvo ugleda.

Zato se posebno posvetite ovom segmentu prilikom preuređenja. 

Za početak, ukoliko do vaših ulaznih vrata vode stepenice, važno je da one budu adekvatno uređene. Ako je beton popucao i narušava izgled vašeg prilaza, imate nekoliko opcija za restauraciju. 

Prva je da angažujete profesionalce koji bi kvalitetno izbetonirali stepenice. Druga je da samostalno pristupite tom zadatku i umesto klasičnog betona, stepenice obložite dekorativnim pločicama ili kamenom i tako osvežite prilaz na najbolji način.

Sjajan dekorativni detalj mogu biti žbunaste biljke zasađene sa obe strane prilaze. 

Ako se pitate da li moraju biti simetrične, odgovor je ne!

Aktuelni trendovi u 2022. godini više su usmereni ka prirodi onakva kakva je – divlja i neukroćena. Dakle, dozvolite biljkama da rastu onako kako to priroda nalaže, ne samo na prilazu. već u čitavom dvorištu. 

Zasadite biljke žbunaste forme onako kako vam je najdraže. Predlažemo vam da odaberete lavandu koju izuzev autentičnog izgleda krasi i predivan miris, a osim toga, ova dekorativna biljka poznata je kao repelent insekata

Kada na sve ovo dodate fenjer pored vaših vrata – kreirali ste sasvim nov prilaz koji će na svakog ostaviti pozitivan utisak. 

Unesite različite teksture u eksterijer 

U prirodi nailazimo na kamenje, zemlju, drvo, vodu, biljke različitih boja među kojima definitivno dominira zelena, veoma aktuelna ove godine. Kao što smo pomenuli, ukoliko želite da budete u trendu, u svom eksterijeru treba da dočarate prirodu onakvu kakva je ona u divljini. 

Elemente koje vidite kada se penjete na planinu ili šetate šumom, možete uneti u vaše dvorište. Primera radi, jedan deo dvorišta ukrasite dekorativnim kamenjem. Od njega možete napraviti stazicu, ili otići korak dalje i odabrati kamenu fontanu za eksterijer. 

Tom prilikom važno je da ne preterate sa dekorativnim elementima, jer će sve delovati “veštački” i na taj način ćete se udaljiti od trendova. 

Koristite zemljane tonove prilikom uređenja dvorišta

Već neko vreme zemljane boje su izuzetno popularne kako za uređenje enterijera, tako i za uređenje eksterijera. Pod zemljanim tonovima podrazumevaju se različite nijanse smeđe i braon boje, kao i druge boje koje uključuju smeđu i braon. Tako se zemljanim bojama smatraju narandžasta. crvena, žuta, zelena, čak i ljubičasta i plava boja. Ovakve boje su prigužene i zagasite. 

Već smo pomenuli da baštenski nameštaj treba da bude u netralnim nijansama, a zemljane boje možete uključiti kroz detalje i tako kreirati jedinstven ambijent.

Neka vaše saksije sa cvećem budu boje cigle, a jastučići na stolicama zagasito crvene boje. Stepenice koje vode do ulaznih vrata obložite pločicama nežno braon i bež nijanse ili dekorativnim kamenom sličnih tonova. Ispoljite svoju kreativnost!

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli inspiraciju za uređenje dvorišta, kao i da ste se upoznali sa najnovijim trenodvima u uređenju eksterijera.