Hrana za pse i pravilna ishrana pasa

Hrana za pse bi trebalo da se sastoji od izbalansiranih sastojaka. Pored belančevina hrana za pse  bi trebalo da sadrži ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine. Belančevine utiču na građu tela, dok ugljeni hidrati i masti daju energiju. Pomoću vitamina i minerala se omogućava varenje i funkcionisanje organizma.

Suva hrana

Suva hrana za pse je u obliku granula koje se sastoje ds svega onog što je potrebno za zdravo funkcionisanje organizma pasa. Na tržištu ima puno proizvođača suve hrane za pse i svako od njih sortira hranu prema uzrastu ili rasi pasa.

U svakom slučaju, suva hrana sadrži sve neophodne sastojke za ishranu pasa – belančevine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine. Potrebno je pažljivo pročitati preporuku za doziranje hrane i posavetovati se sa veterinarom koju vrstu hrane preporučuje.

Vlažna hrana

U prodaji postoji vlažna hrana za pse koja sadrži 65-80% vode. Upakovana je u konzerve, ili vrećice, nalazi se i u paštetama, komadima mesa i želatinima. Pakovanje se drži u frižideru i kad se otvori potrebno ga je iskoristiti u roku od 24 časa. Ne sme dugo da stoji otvorena, ne duže od sat vremena, jer se lako kvari.

Poluvlažna hrana

Ukoliko je kućni ljubimac probirljiv i ne voli ni suvu ni vlažnu hranu, postoji poluvlažna hrana za pse koja sadrži 20-30% vode. Ova hrane ne suzbija zubni kamenac kao suva hrana, ali je lakša za skladištenje i nema jak miris kao vlažna hrana.

Isto kao vlažna hrana ne sme stajati na sobnoj temperaturi duže od sata vremena jer sa lako može ukvariti. Posle upotrebe hrane potrebno je dobro ispratiposudu za hranu od ostataka, kako bi bila spremna za sledeći obrok.

Poslastice za pse

Psi jedu iskljućivo poslastice koje su namenjene njima i nikako ne smeju da jedu one koje su namenjene ljudima. Izbor poslastica u prodavnicama za pse je veliki. Ima ih raznih vrsta i oblika kao što su kosti za glodanje, štapići, bombone, rolnice za glodanje, biskviti, grickalice sa raznim ukusima kao što su one sa ukusom govedine, piletine, spanaća, vanile, itd. Najvažnije je da se prilagodi količina poslastica koje se daju psu u odnosu na količinu hrane.

Dodaci ishrani

Ako iz nekih medicinskih razloga pas ima specijalne nutritivne potrebe postoje dodaci ishrani.

Tri najvažnija minerala su gvožđe, kalcijum i fosfor. Minerali doprinose građi zuba i kostiju, služe za ravnotežu telesne tečnosti i metaboličkih procesa. Unos minerala bi trebalo  izbalansirati kako preteran unos jednog minerala ne bi uticao na nedostatak drugog.

Vitamini su isto važni za opšte zdravlje pasa. Vitamin A, D, E i K se skladište u masnom tkivu, dok su vitamini B i C izlučuju preko urina.

Nabolji izvor protena se nalazi u govedini, piletini i divljači. Proteni su hranljivi i gradivni sastojci koji formiraju muskulaturu, kožu, krzno, hemoglobin, enzime, hormone i antitela.

Ugljeni hidrati se dele na proste šećere koji brzo oslobađaju energiju i na složene ugljene hidrate koji sporije oslobađaju energiju, kao što su skrob i vlakna. Najviše ih ima u žitaricama, pirinču i povrću koji sadrži skrob.

Masti su  veom bitne za opšte zdravlje pasa jer su veliki izvor energije, a osim toga pobljšavaju ukus hrane za pse.