Kako pomoću građevinskih okova do idealno uređenog prostora

Jedno od najčešćih, a samim tim i najvažnijih pitanja, svakog od vas koji uređujete neki prostor, bilo da je on namenjen nekim poslovnim svrhama, bilo da se radi o životnom prostoru, odnosno kući ili stanu, jeste kako da se dođe do toga da taj prostor bude savršeno ili bar skoro savršeno uređen. Ono što je istina jeste da univerzalni odgovor za sve ne postoji, jer baš kao što bi neka frizura jednoj osobi odlično pristajala, a drugoj ne, tako je i sa prostorom koji uređujete. Zapravo, sve je individualno, međutim, najvažnije od svega jeste na prvom mestu da je prostor što funkcionalniji, a pored toga da odgovara vašem ukusu, vašem stilu i svim vašim željama.


Naravno, uvek postoje neke saveti koje je dobro videti, isprobati i na kraju uvažiti. Od odabira nameštaja, preko odabira boja, materijala, sve to možete da pronađete kroz savete, želje, ali retko ko se seti da veliku ulogu igraju i neke sitnice, poput građevinskih okova. Da, iako na prvi pogled to ne može da utiče mnogo, zamislite lepa, bela unutrašnja vrata, sasvim moderne forme, a na njima rustične, zlatne kvake, ne ide zar ne? Zato, evo jednog vodiča kroz građevinske okove i njihov odabir da bi sve bilo idealno uređeno.

Kvake za vrata

Kako smo taj primer naveli prvi, onda u tom duhu i da se nastavi. Kvake za vrata zaista u velikoj meri mogu da promene izgled jednog prostora. Na prvom mestu, najvažnije od svega, jeste da kvake za sobna vrata odgovaraju vašim vratim što se funkcionalnosti i bezbednosti tiče. Kada se taj uslov ispuni, onda je vreme da odaberete kvake za vrata koje će odgovarati izgledu samih vrata, ali i stilu u kojem želite određeni prostor da uredite i sredite u celosti. Ono što je u poslednje vreme veoma popularno jesu silver, srebrne kvake za vrata, posebno za moderniji izgled životnih i poslovnih prostora, dok se na primer zlatne kvake više biraju za nešto rustičniji, retro izgled.

Okovi za prozore

U okove za prozore spada dosta toga, a ono što je svima poznato jesu šarke i ručice kojima se prozori otvaraju i zatvaraju. I baš kao u prethodnom primeru, veoma je važno da okovi za prozore budu sasvim funkcionalni, ispravni, kako bi prozori dihtovali i kako ne bi propuštali vazduh, što zbog hlađenja, tako i zbog grejanja prostora. A onda sam izgled ručica morate odabrati prema prozorima, materijalu što su PVC ili alu vrata i prozori ali i boji od kojih su urađeni kao , kako bi se sve uklopilo u celinu, te kako bi se dalje složilo sa celokupnim izgledom datog prostora koji se uređuje.

Okovi za staklena vrata

Staklena vrata su veoma popularna, kao za tuš kabine i hamame, tako i za balkonska vrata i neke druge potrebe. Staklo je samo po sebi jako zanimljivo i dekorativno, međutim, njegov izgled u velikoj meri može promeniti okov koji se na njih postavlja. Ukoliko odaberete neki moderniji okov, ravnih ivica, srebrne boje, mat ili sjajnog izgleda, onda će to sigurno dopuniti izgled samog stakla i ulepšati ga, dok će neki svedeniji, ne tako oštri okovi, ublažiti izgled vrata i možda dati malo topline celokupnom izgledu prostora.