Kako je je moderna tehnologija promenila način poslovanja

Uz pomoć tehnologije je mnogo lakše poslovati, ukoliko znate da je na pravi način primenite. Ako imate sve potrebne resurse, a ne znate kako da ih iskoristite ili ih koristite na pogrešan način, onda nećete napredovati, čak i da su svi preduslovi bili odlični. Sigurno ste bar jednom čuli za nekoga ko je imao sve što mu je bilo potrebno za uspeh, a na kraju nije uspeo.

Dakle, potrebno je imati ideju, volju i upornost, potrebno je imati prave ljude oko sebe, jasnu misiju i viziju, ali i sve ono dodatno, što zapravo i pomaže da se stigne do uspeha, a pod tim mislimo i na izume savremen tehnologije. Tehnologija je u mnogome promenila način poslovanja i učinila ga posebno interesatnim. Evo čemu je najviše doprinela.

Ubrzan je proces rada

Dakle, tehnologija jeste mnoge procese ubrzala kada je poslovanje u pitanju. Možemo kao primer uzeti CRM rešenja. Zapravo, to je softver, koji sadrži sve veoma važne i detaljne podatke o vašim kupcima i koji vam pomaže da donesete narednu odluku, da blagovremeno i na pravi način isplanitate svoj sledeći korak. Pomaže vam da osmislite strategiju koja će vas voditi ka zacrtanom cilju i, samim tim, uspehu. No, da se vratimo na stvar. Dakle, nema više držanja informacija po različitm folderima, u nekim sistemima koji ne funkcionišu ili još gore na papiru. To je apsolutna prošlost. CRM rešenja su upravo ubrzala taj proces, jer ste na klik od svih vama važnih informacija o poslovanju i klijentima. Naravno da je logično da su vaš najvažanji segmet kupci, a sada ne morate više sati da trošite da biste uradili neku analizu, nego to možete da uradite samo jednim klikom, jer se svi podaci već nalaze na jednom mestu. Više vremena ostaje za neke druge stvari.

Nema velike i uspešne kompanija bez pomoći savremene tehnologije

Definitivno je da velike kompanije ne mogu da funkcionišu bez tehnologije. Gotovo da nećete videti kompaniju ni kod nas ni u svetu, koja ne koristi različite specijalizovane softvere. Možda su u zaostatku državne kompanije, ali i one teže da se prilagode modernim stanadrdima, jer bez toga neće moći da funkcionišu niti će moći da obavljaju ono što se od njih očekuje.

Brže do cilja

Kada kao primer opet uzmemo CRM rešenja, onda ćemo videti i zašto se lakše i brže stiže do cilja. Jednostavno je. Zato što sve informacije već imate, one su obrađene, zato što na osnovu svih tih informacija možete da napravite jasnu strategiju i jasan plan. Kada imate jasan plan i kada tačno znate svaki vaš sledeći potez, onda je logično da ćete brže stići do cilja, nego neko ko je bez plana ili ko mora da utroši mnogo više vremena za obavljanje neophodnih poslova.

Razvoj kreativnosti

Nije tačno da je tehnologija ubila kreativnost. Naprotiv, samo je učinila da manje razmišljamo o nekim nebitnim stvarima i uticala je da se okrenemo onim važnijim temama. Takođe, ostalo je više vremena da budemo kreativni, ali je doprinela da imamo mnogo više mogućnosti kako bismo ispoljili našu kreativnost.  Dakle, nema gubljenja vremena na tzv. sporedne poslove i papirologiju.