Perene: osnovne stvari koje treba znati o ovim ukrasnim biljkama

Kada pomislimo na naše dvorište i na lepo dekorisan vrt, onda definitivno odmah pomislimo na perene. Ljubitelji cveća i svih biljaka će to najbolje razumeti. Onaj ko voli cveće, on istinski voli lepotu, jer je to priroda u svom najboljem i najkreativnijem svetlu. Zbog toga se i mnogi odlučuju da njihovo dvorište upravo čine razne neverovatno lepe biljke. Sada naravno da to nije jednostavan proces, jer perene ne treba jednostavno da zasadite i da pustite da samo raste i da se održava. O ovim ukrasnim biljkama i te kako morate da vodite računa, morate da ih pazite i održavate. Morate zaista da uložite pažnju, ali i ljubav ukoliko želite da ove biljke budu ono što se zamislili i ukoliko želite da vaše dvorište bude zaista posebno i pre svega jedinstveno u celoj ulici, ali možda i u celom naselju. Dakle, obratite pažnju na sledeće:

Osnovna podela perena

Smatra se da se perene dele na niske perene, na srednje visoke perene i na visoke perene. Pre svega, perene koje se vodi kao nisku se uglavnom uzgaja pored ivičnjaka ili u kamenjare, a ako imate vrt, onda bi to trebalo da bude u prednjem delu vrta. Perene koje se vodi kao nisko obično može da dostigne visinu od 10cm pa do maksimalnih 40cm. Idelano godišnje doba za njih je proleće, zato što na njih sunce posebno dobro utiče. Kada je reč o srednje visokim perenama, može se reći da je ova vrsta perena gusta, a kada govorimo o centimetrima, obično su od 50 pa sve do maksimalnih 90cm. Ova vrsta perena voli leto i to najviše jun i jul, zato što na njihov razvoj utiče prvenstvne mnogo sunca, ali je povoljan period za njih i septembar. Treba ih na pravi način zaštiti od intenzivnih vetrova. Visoke perene mogu da budu visoke i do dva metra, tačnije od metar do dva metra se kreće njihova visina. Takođe vole leto, a posebno je interesantno što imaju jako korenje i što su njihovi cvetovi na sreću dugotrajni.

Kako se razmnožavaju perene?

Osnovne stvari koje treba da znate kada je u pitanju razmnožavanje perena jeste da se to obično radi deljenjem bokora. Ipak, kada je razmnožavanje perena u pitanju, najbolje bi bilo da se konsultujete sa nekim ko ima rasadnik, ako od njih i naručujete, odnosno ukoliko u rasadniku i kupujete perene, onda ih obavezno pitajte sve što vas zanima, ali im obavezno postavite i pitanja u vezi sa osnovnim stvarima. Možete ih zasaditi u saksije u odgovarajućoj zamlji za cveće, ali i u leje. Takođe, ono što bi trebalo reći da ih sadite na nekom određenom rastajanju, otpirlike 20×20 centimetara.

Kako održavati ove ukrasne biljke?

Prvi korak je naravno da izaberete ono što ćete kupiti u rasadniku, koje perene, zatim drugi korak je sadnja, ali i razmnožavanje. Međutim, jednako je važno i održavanje ukrasnih biljaka, što je sasvim i logično. Pre svega, šta je važno? Morate redovno da ih okopovata i definitivno je potrebno da uklanjate korove. Korove bi trebalo čupati. Zatim, postavlja se još jedno jako važno pitanje a ono je u vezi sa zalivanjem. Kako zalivati? Kap po kap je najefikasnija metoda zalivanja, probajte da izbegavate raspršivač. Samo dva puta mesečno ih treba zalivati i to od proleća do završetk sezone. Naravno trebalo bi u rasadnicima i pitati u vezi sa konkretnim vrstama.

Izvor: Floraekspres Beograd