Šta je sve potrebno od alata jednom domaćinstvu?

Kada ste negde na početku stvaranja i opremanja svog doma jedno će vam biti najpotrebnije, a to je mnogobrojan alat kako bi se sve zašrafilo, ukucalo, spojilo i premerilo. Međutim, kako tada na samom početku uvek ima dosta majstora koji prolaze kroz vaš novi dom, sigurno ni ne razmišljate o tome šta će vam biti potrebno za kasnije, kako biste i sami mogli malo da majstorišete, bez obzira na to da li se radi o nekom kvaru, potrebi ili čisto nekom radu iz potrebe da oterate dosadu i premostite slobodno vreme bez obaveza. Bilo kako bilo, uvek postoji ono šta je najosnovnije u svemu tome, te ovo predstavlja neki alat koji je definitivno potreban svakom domaćinstvu, bez obzira na to da li živite možda u gradskoj ili seoskoj sredini.

Kosilica

Ukoliko živite u kući, a posebno ako se radi o nekom prigradskom ili seoskom naselju, sigurno je da će vam biti potrebna neka manja kosilica kojom možete da sredite svoju baštu, sve oko kuće, kako bi to izgledalo lepo, uredno i kako bi sve bilo funkcionalno. Kosilica je definitivno jedna od dve mašine koje su preko potrebne svakom domaćinstvu, odnosno svakoj muškoj radionici, jer je bez nje danas skoro pa nemoguće srediti dvorište. Ručna kosa radi posao, ali mnogo snage i najvažnije, mnogo vremena odlazi na rad sa njom, dok su električne kosilice brze i efikasne.

Motorna testera

Kada smo pomenuli da je kosilica jedna od dve najpotrebnije mašine za svako domaćinstvo, onda smo mislili na to da je druga definitivno motorna testera. Seoska domaćinstva se ne mogu ni zamisliti bez onih velikih motornih testera, budući da je u ovakvim domaćinstvima glavni ogrev uglavnom drvo.

Međutim, motorne testere se ne koriste isključivo za seču drva, već se one manje mogu koristiti za sređivanje i održavanje žive ograde, za pravljenje nekih različitih oblika, za sređivanje i sečenje grana na drveću, te na njihovom održavanju. Međutim, ono šta je najpotrebnije naglasiti jeste da motornom testoerom ne rukujete ukoliko to ne znate i ukoliko je nikada niste koristili, već da uvek to radite sa nekim ko zna kako funkcioniše, te ko ume da vas svemu poduči. Iako veoma korisna mašina u svakom domaćinstvu, motorna testera je veoma opasna ukoliko niste vični da je upotrebite na pravi način.

Torba sa sitnim alatom

Naravno, ono najpotrebnije za svako domaćinstvo jesu čekići, šrafcigeri, krstasi i obični, klešta i to nekoliko vrsta, baštenske makaze, fransuski ključevi, te brojni delovi i šrafovi. Takav alat se uglavnom kupuje, ali i nalazi u određenim koferima i torbama, fino i uredno sređen, tako da sve ima svoje mesto, što olakšava njihovo pronalaženje i korišćenje. To je ono koferče koje majstori često nose sa sobom, kada odlaze nešto da poprave, ali i kofer koji bi trebalo da se uvk nalazi u vašem domu, da bude obavezni deo vašeg domaćinstva, jer nikada ne znate kada nešto treba da se zakuca, zašrafi ili na brzaka popravi, a da to možete da uradite bez pomoći i znanja majstora.