Gubitak sluha: koji su uzroci i kako se leči?

Gubitak sluha je nažalost veoma česta pojava, i obično se dešava u starijem dobu. Međutim ovo stanje može pogoditi i mlađu populaciju, ali i decu.

Sluh je jedan od najbitnijih čula koje imamo, jer nas povezuje sa ostatkom sveta. Kada dođe do ovog stanja, mozak pokušava da kompenzuje nesposobnost slušanja i zato troši više energije koja je potrebna za aktivno razmišljanje i pamćenje. Znaci oštećenja sluha su obično postepeni, i najvažnije je brzo reagovati. 

Ljudi koji gube sluh imaju veći rizik od nastanka demencije, jer ovo stanje dovodi do društvene izolovanosti. 

Postoji nekoliko vrsta gubitka sluha, a u nastavku teksta pročitajte koji su mogući uzroci, i koja je procedura lečenja!

Problemi u spoljašnjem ili srednjem uhu

Konduktivni gubitak sluha je bilo koji problem koji se nalazi u spoljašnjem ili srednjem uhu. On ometa sprovođenje zvuka ka daljim organima koji nam pomažu da čujemo.

Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do ove vrste oštećenja sluha, a neki od njih su:

 • skupljanje ušnog voska – koje se lako leči odlaskom kod lekara koji će očistiti ušni kanal
 • oštećenje bubne opne – obično nastaje zbog mehaničkih povreda i stranog tela koje je gurnuto u uvo, ali se može dogoditi i zbog glasnog zvuka kao što su eksplozije ili pucanje iz vatrenog oružja. Bubna opna obično zaraste u roku od 3 meseca, ali lekar može prepisati kapi ili antibiotike.
 • oštećenje srednjeg uha usled infekcije – najčešće deca pate od infekcije srednjeg uha, a ovo stanje se leči antibioticima. Viruške i bakterijske infekcije obično idu ruku pod ruku, tako da se potrudite da se zaštitite od virusa na poslu.
 • prisustvo tečnosti u srednjem uhu
 • okoštavanje kostiju u srednjem uhu koje se obično leči operacijom

Problemi u unutrašnjem uhu

Senzoneuralni gubitak sluha uzrokuju problemi u unutrašnjem uhu. Do ovog stanja dolazi usled oštećenja senzornih ćelija, a takođe se naziva i nervna gluvoća.

Ova vrsta gubitka sluha može biti blaga, umerena, ozbiljna i apsolutna. I dalje možete čuti neke tonove, ali mogućnost da se čuje potpuni rang zvuka izostaje. Na primer, osoba sa ovom vrstom problema može i dalje da čuje glasan plač bebe ili škripu guma, ali visoki tonovi kao što je pesma prica se ne mogu čuti. 

Uzroci ovog stanja mogu biti razni, a neki od njih su:

 • posledica starosti – ovo je glavni razlog svih tipova nagluvosti
 • genetička predispozicija – bebe se mogu roditi sa ovim stanjem ili ga razviti kasnije u životu 
 • autoimune bolesti
 • lekovi – neki lekovi koji se koriste u lečenju raka mogu prouzrokovati senzoneuralni gubitak sluha
 • prevelika buka
 • tumori
 • neurološke bolesti kao što je multipla skleroza 

Ova vrsta gubitka sluha se ne može izlečiti hirurškim putem, a pacijentima koji imaju blagi, ozbiljni ili umereni nivo ovog stanja slušni aparat može pomoći.

Ovo stanje može izazvati depresiju i društvenu izolovanost, a najvažnije je odmah potražiti lekarsku pomoć čim primetite da slabije čujete na jedno ili na oba uha.

Mešoviti i neuralni gubitak sluha

Mešoviti gubitak sluha je stanje koje nastaje kada ujedno postoji problem i u unutrašnjem, ali i u srednjem ili spoljašnjem uhu. Rešenje za ovakav problem može biti slušni aparat ili kohelearni implant.

Kohelearni impalnt se koristi kod osoba koje imaju teško ili totalno oštećenje sluha, i umnogome olakšavaju život. Ova vrsta implanta se može koristiti i kod dece i kod odraslih, a funkcioniše tako što sprovodi električne signale direktno do slušnog nerva.

Iako je ovaj implant jako koristan za sve koji imaju oštećenje sluha, ne može se predvideti u kojoj meri će biti od koristi za onog ko ga ugradi. Ipak, postoji nekoliko uslova koji tome mogu doprineti: 

 • impalnt se preporučuje deci, i kod odraslih koji su u mlađim godinama, jer se pokazalo da na njima bolje deluje
 • deca i odrasli koji imaju razvijeni govor će više imati koristi od ovog implanta jer će bolje razumeti jezik, i komunikacija će im biti lakša
 • ako je prošlo previše vremena od gubitka sluha, rad ovog implanta će možda biti ograničen

Kada je u pitanju neuralni gubitak sluha, to podrazumeva da je slušni nerv odsutan ili je oštećen. Ovo stanje je trajno i u pitanju je apsolutni gubitak sluha. Slušni aparati i druga pomagala ne mogu biti od pomoći u ovom slučaju.

Sluh se ispituje pomoću elekroakustičnih aparata koji emituju tonove, razne visine i trajanja, a ovo ispitivanje se vrši u prostorijama koje su zvučno izolovane. Lekar će pomoću ovog testa odrediti tačno mesto i nivo oštećenja sluha, a onda će vam reći moguća rešenja i vrstu aparata koji vam može biti od pomoći.

Neke vrste oštećenja se mogu ublažiti ako se otkriju na vreme, tako da je poseta lekaru u ranim fazama ovog oboljenja veoma korisna!