Putevi zubnog turizma vode – u Srbiju

 

Kada je o stomatologiji reč, situaciju na tržištu generalno oslikava to što ima mnogo privatnih ordinacija, i to dobro opremljenih, u kojima rade dobri stomatolozi sa dobrim materijalima. Primamljivo zvuči, ali to nije sve. Ono što je naročita dobra strana stomatologije u Srbiji jeste pristupačnost u pogledu cena. Sve to spada u dobre uslove zbog kojih mnogi iz inostranstva dolaze upravo u Srbiju da ulepšaju svoj osmeh.

Planiranje u kome pomažu timovi stomatologa

Dentalni turizam je prilično razrađen, te stomatološke ordinacije danas nude kompletnu organizaciju dolaska pacijenta iz inostranstva. Pojednostavljeno, kao turistička agencija kada ponudi putni aranžman. U sklopu njega se podrazumeva organizacija puta, smeštaj, prevoz od aerodroma do ordinacije, i od smeštaja do ordinacije. Ponekad, ordinacije nude i pomoć u tome da se samo putovanje doživi i kao neka vrsta odmora, odnosno da se iskoristi prilika da se i turistički obiđe to određeno mesto. Sve to, naravno, formira cenu koja je, po mišljenju mnogih, povoljnija nego bilo gde drugde.

Unapred sve dogovoreno pre dolaska – najpopularniji zubni implanti Srbije 

Za planiranje je pacijentu izuzetno važno da se unapred isplanira, i što se tiče vremena i što se tiče troškova. Zato se pre svega ostvari kontakt elektronskim putem, gde se razmeni dokumentacija i potrebni nalazi (snimci zuba, konkretno). Tada stomatolog iznosi plan dolazaka (pošto često nije dovoljno uraditi sve odjednom), kao i plan troškova. Za ono što je najtraženije, a to su zubni implanti Srbija nudi razna mesta u kojima je moguće to u raditi. Tu su pre svega veći gradovi – Beograd, Novi Sad, Niš, mada često ni oni manji ne zaostaju. Ugradnja zubnih implanata, kao najzahtevniji i najskuplji zahvat, obično podrazumeva najmanje dve faze, između kojih se mora praviti vremenska razlika.

Šta se od stomatoloških intervencija radi osim zubnih implanata 

Iako zubni implanti dominiraju kao intervencija zbog koje se najviše dolazi, postoje i druge usluge koje stomatolozi pružaju jeftinije nego bilo gde u Evropi, recimo. Sve to je ono što naši ljudi koji žive i rade, na primer, u Nemačkoj i Austriji, pa i u SAD i Australiji, najradije ostavljaju za trebnutak kada se za praznike vrate u domovinu. Isto tako, dolasci se koriste i samo za popravljanje, kao i za postavljanje krunica i mostova. Pored rešavanja gubitka zuba, estetska stomatologija je još jedan razlog zbog koji se obraćaju našim stomatolozima. Estetske intervencije se svuge plaćaju mnogo više nego kod nas, pa se to odnosi i na izbeljivanje zuba, kao i na postavljanje faseta i krunica.

Isplativost zavisi od nekoliko faktora

Kada se u neku zemlju dolazi radi dentalnog turizma, najbolje je ako se u spoji sa, recimo, posetom nekome ili čak i nekim poslovnim boravkom. To je naročito zgodno kada su u pitanju intervencije za koje je dovoljan jedan dan da se obave. Za te sitne zahvate možda se ne isplati da se ciljano ide na put. Mada, s druge strane, to može biti i putovanje u kome će standardni turizam čak i preovladati. Kada se ukombinuje lepo i korisno – pacijent je na dobitku i po pitanju štednje ali i novg iskustva.