Zašto su nogice za kuhinju bitan deo dobrog planiranja?

Ako menjate kuhinju ili barem donje elemente, razmislite kakve ćete nogice da postavite jer vam to može olakšati naredne godine korišćenja. Mnogi ne znaju, ali da, kuhinja ima nogice koje su najčešće skrivene panelima. Danas se javlja novi pravac u dizaniranju koji pored visoke estetike donosi i praktičnost u svakodnevnom korišćenju.

Ovaj tekst će pojasniti zašto je važno izabrati odgovarajuće nogice za kuhinju i kakvo je njihovo mesto u novim dizajnima. O svemu detaljnije u nastavku teksta.

Zašto su do sada nogice za kuhinju sakrivane?

Kuhinje su do sada pravljene tipski, klasične fioke, klasična vrata sa policama, samo su se boje i materijali menjali.

Radni delovi su oduvek bili odignuti od poda. Nogice za kuhinju su pravljenje od PVC materijala visoke izdržljivosti pa nisu bile ni malo estetski lepe da bi bile i vidljive.

Postavljaju se kao zaštita elemenata ako dođe do poplave i svoju dobru funkciju nisu menjale. Zatvaranjem prednje strane obezbeđeno je da se ne vide, ali je i stvorena zabluda da se na taj način prljavština ne zavlači ispod elemenata. To je velika greška u koju mnogi iz neznanja veruju.

Šta se dobija sa vidljivim nogicama ispod elemenata?

Materijali i završna obrada je danas daleko naprednija u odnosu na nekadašnje modele. Sada su to nogice za kuhinju napravljenje od inoksa, metala koje estetski izgledaju jako lepo. I visina im je različita, od 5cm pa do preko 15cm i 20cm, sve spram potreba i dizajna. Mogu biti oble i četvrtaste, ali i drugih oblika koji će da se uklope sa okovima ili drugim vidljivim detaljima u kuhinji. 

Danas se koriste sve moguće sitnice da se u malom prostoru postigne što veći estetski i funkcionalan efekat.

Pored vizuelno prostranijeg prostora zbog vidljivijeg dela iznad pločica, dobija se i veći nivo higijene. Naime, iako se sa zakrivkom manje prašine uvlači ispod elemenata, mnogo je zdravije da se povremeno obriše i prostor ispod radnih delova. Pošto taj deo nije dostupan za redovno čišćenje, čeka se periodično pomeranje elemenata čime se ne održava dovoljan nivo higijene koji je za kuhinju imperativ.

Pametno planiranje danas – duži period korišćenja

Kada se radi nova kuhinja, gotovo sigurno je da ćete pažljivo gledati sve novitete koje bi trebalo da uvrstite. Ne treba zaboraviti da kuhinja koliko god treba da bude lepa, mora i da bude funkcionalna i pre svega čista za svakodnevnu pripremu i čuvanje hrane.

Svaki element koji ne omogućava dostupnost za čišćenje je potencijalno leglo zaraze pa vas sa klasičnom kuhinjom čeka barem mesečno pomeranje i brisanje ako želite ikakvo zdravo okruženje. To znači i više posla.

Pametnim planiranjem prostor ispod radnih delova će stalno biti dostupan za prebrisavanje čime će se obezbediti veći stepen higijene uz minimalan utrošak vremena.

Postavljanjem nogica ispod kuhinje se obezbeđuju elementi u slučaju poplave, ali kada su nogice vidljive dobija se vizuelno veći prostor, dekorativan, a ujedno i lakši za čišćenje. Zbog svega ovoga ovaj modni novitet će ostati trajniji deo u dizajniranju kuhinja i u budućnosti. Olakšajte sebi višedecenijsku upotrebu uz dobar odabir detalja poput nogica za kuhinju.