2 osnovna načina za jačanje imuniteta

Jednostavno rečeno, posao vašeg imunog sistema je da brani vaše telo od bolesti i virusa. Složeni sistem imuniteta čine ćelije u vašoj koži, krvi, koštanoj srži, tkivima i organima koji – radeći onako kako treba – štite vaše telo od potencijalno štetnih patogena (poput bakterija i virusa) i ograničavaju štetu od neinfektivnih uzročnika (poput sunčanja ili raka), prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje .

Za jačanje imuniteta je potrebno vreme

Kako biste najbolje razumeli kako imuni sistem funkcioniše, mislite na imuni sistem kao na orkestar. Za najbolji nastup, želite da svaki instrument i svaki muzičar u orkestru sviraju najbolje moguće. Ne mora nužno da jedan muzičar izvodi delo dvostruko brže u odnosu na ostale ili da jedan instrument odjednom proizvodi zvuk dvostruko jači nego što to obično čini. Želite da svaka komponenta tog orkestra nastupa točno prema planu.

Isto važi i za vaš imuni sistem. Da biste najbolje zaštitili telo od štetnosti, svaka komponenta vašeg imunološkog sistema mora da deluje tačno po planu. Najbolji način da se osigura da se to dešava je jačanje imuniteta, odnosno svakodnevno vežbanje i unapređenje određenih ponašanja i navika koje će pozitivno da deluju na vaš imuni sistem. Evo koje su to dve ključne navike za jačanje imuniteta:

 

Držite stres pod kontrolom

Prema pregledu objavljenom u oktobru 2015. godine iz psihologije, dugoročni stres dovodi do hronično povišenog nivoa steroidnog hormona kortizola. Telo se oslanja na hormone poput kortizola tokom kratkotrajnih napada stresa (kada vaše telo pređe u režim „borbe ili bega“); kortizol ima blagotvoran uticaj zapravo jer sprečava imuni sistem da reaguje pre nego što se stresni događaj završi (tako da vaše telo može da reagouje na neposredni stresor). Ali, kada je nivo kortizola konstantno visok, on u suštini sprečava imuni sistem da upadne u taj režim i da obavi svoj posao da zaštiti telo od potencijalnih pretnji od mikroba poput virusa i bakterija.

 

Kako smanjiti stres? 

Postoji mnogo efikasnih tehnika smanjenja stresa; ključno je pronaći ono što je efikasno i što će delovato u vašem slučaju. To može biti meditacija (aplikacije kao što su Headspace i Calm mogu pomoći), vođenje dnevnika i bilo koje aktivnosti u kojima uživate (kao što su pecanje, igranje golfa ili crtanje). Pokušajte da svakodnevno obavljate najmanje jednu aktivnost koja će uticati na vaš lični mir i na smanjenja stresa. Nemate vremena za novi hobi? Krenite malim koracima. Svaki dan odvojite po pet minuta za relaksaciju i povećajte taj limit kada god možete.

 

Obilje kvalitetnog sna

Vaše telo ozdravi i regeneriše se dok spavate, što čini adekvatan san kritičnim za zdrav imunološki odgovor.

Preciznije, san je vreme kada vaše telo proizvodi i distribuira ključne imunološke ćelije poput citokina (vrsta proteina koji se može boriti ili koji može da podstackne upalu), T ćelije (vrsta belih krvnih zrnaca koja reguliše imuni odgovor) i interleukin 12 (pro-upalni citokin)i.

Kada ne spavate dovoljno, vaš imuni sistem takođe ne može da učini sve te stvari, i on postaje manje sposoban da odbrani svoje telo od štetnih napadača i povećava se verovatnoća da se razbolite. Jedna studija objavljena u izdanju bihevioralne medicine spavanja za jul – avgust 2017. otkrila je da su, u poređenju sa zdravim mladim odraslima koji nemaju problema sa spavanjem, inače zdravi mladi odrasli ljudi s nesanicom bili podložniji gripu čak i nakon vakcinacije.

 

Koliko sna je potrebno za jačanje imuniteta? 

Nacionalna fondacija za spavanje preporučuje svim odraslim osobama spavanje najmanje sedam sati tokom noći kako bi se poboljšalo opšte zdravstveno stanje. Da biste osigurali kvalitetan san, dajte prednost higijeni sna: isključite elektroniku najmanje dva do tri sata pre spavanja i izbegavajte uznemirujuće ili stresne knjige ili razgovore.