Male kuhinje sve popularnije

Ako ste veliki ljubitelj spremanja ukusnih jela a nemate prostora za to, ne brinite jer uz ovih par saveta možete i od malog prostora napraviti vašu kuhinju iz snova. Pomoći ćemo vam da vašu malu kuhinju dovedete do savršenstva kako biste sa uživanjem spremali vaša omiljena jela.

Kvarcne ploce za kuhinje – dodir luksuza

Sigurno znate da materijal od prirodnog kamena čini da prostorija u vašem domu odiše luksuzom i elegnacijom. A da li to važi i za male kuhinje? Svakako da je prirodni kamen jedan od najboljih materijala i sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite da ga stvaite i u vašu malu kuhinju. Bez obzira koliki je prostor prirodni kamen će svakako naglasiti šarm i elganciju vaše kuhinje. Mermer je možda natraženiji kamen kada je kuhinja u pitanju ali veliku konkurenciju mu pravi kvarc. Kvarcne ploče za kuhinju mogu biti pun pogodak. Kvrc je izuzetno kvalitetan i dugotrajan materijal. Na kvarcne ploče možete se slobodno osloniti dok spremate ukusna jela jer je veoma otporan. Nemojte brinuti ukoliko vam se prospe nešto jer je kvarc izuzetno otporan na vodu i zbog toga ne morate brinuti o pojavi vlage. Što se tiče izgleda ni tu nećete pogrešiti ako se odlučite za kvarc. Njegova prefinjenost prirodnog kamena će vašu kuhinju, iako malu, učiniti šarmantnijom i luskuznijom. Kada su u pitanju kvarcne radne ploce za kuhinje cena je jedan od njihovih velikih aduta, jeftiniji je od ostalih, a pruža čak i više.

Vesele boje za vesele obroke

S obzirom da se radi o malom prostoru sigurno ne želite da vam kuhinja bude okrečena u tamnu boju. Ovo pravilo postoji već dugo i ljudi ga se pridržavaju sa razlogom. Svetlije boje će prostor učiniti vizuelno većim i atmosfera će svakako biti veselija. Ako ste ipak fan minimalističkog stila, gde preovladavaju tamnije boje, onda možete napraviti kontrast tako što ćete odabrati belu boju sa tamnim delovima kuhinje. Uz ovaj izbor najbolje će se slagati prethodno pomenuti kvarc, s obzirom da će pridodati luksuzu minimalističkog stila. Ako ste pak vesela osoba i želite da živite u živahnom prostoru, možete da se odlučite i za jarke boje. Ovde govorimo o bojama kao što su žuta, ljubičasta ili zelena, samo vodite računa da boje ne budu previše jarke jer će proizvesti suprotan efekat i već malu kuhinju učiniti još vizuelno manjom. Dakle, vodite računa da vam kuhinja bude svetla i vesela kako bi prostor bio pogodan za uživanje i spremanje.

Stilovi malih kuhinja

Već smo pomenuli minimalistički stil kao i to da nije preporučljiv kada se radi o malim kuhinjama. Uz dobar osećaj za prostor svakako se može iskombinovati ovaj stil ali je preporuka uvek da se ide sa svetlim bojama i šarmantnim stilom. Šarm je veliki deo male kuhinje i to može da vam posluži kao vodič za izbor stila. Male kuhinje su same po sebi šarmantne ali bitno je učiniti ih i funkcionalnim. Boho stil je jedan od najpopularnijih stilova malih kuhinja. Odiše šarmom i komforom i ne zahteva previše prostora. Gornji delovi kuhinje su uglavnom zamenjeni drvenim policama što automatski znači više prostora i vizuelno veću i pristupačniju kuhinja. Male kuhinje se takođe mogu opremiti u tradicinalnom stilu samo se mora voditi računa o tome da se ne pretera sa detaljima kako ne bi prelazilo granicu ukusa.