nadimanje

Zašto dolazi do nadutosti stomaka?

Nadutost stomaka nastaje iz različitih razloga. Često nismo ni svesni nekog svog ne tako dobrog ponašanja koje može i te kako da utiče na nadimanje i na taj loš osećaj koji nastaje. Ukoliko je nadutost stomaka postala vaša svakodnevica i ukoliko je to počelo prilično da vam smeta, onda definitivno treba da promislite šta je to što vam pravi problem i kako biste to mogli da popravite.

Ne žvaćete hranu dovoljno i brzo jedete

Jedan od ključnih razloga stvaranja nadutosti jeste činjenica da mnogo brzo jedete hranu. U kratkom vremenskom periodu unesete mnogo hrane i onda dolazi do preopterećenja. Tokom tog brzog procesa vi ni ne stižete da sažvaćete hranu i onda dolazi do problema, koji se kasnije javljaju. Nije teško malo usporiti. Probajte da duže žvaćete hranu i probajte da osim zalogaja ne gutate i vazduh zato što upravo to pospešuje nadutost stomaka.

Određene namirnice izazivaju nadutost

Pored toga što treba jesti mirno i sporo, treba obratiti pažnju i na namirnice. Na primer, treba znati mahunarke, testenina, mleko i određeno povrće mogu da izazivaju nadimanje. Dakle, testa se smanjuju, mleko se izbacuje. I ubrzo ćete videti promenu, zbog koje ćete se osećati savršeno. Ukoliko niste sigurni koja vam tačno hrana stvara nadutost to bi trebalo proveriti sa doktorom. Svakako počnite da izbacujete pojedine namirnice i probajte da testirate. Ukoliko biste se odlučili za malo zdraviji tip hrane verujemo da biste ubrzo rešili vaš problem.

Žvake

Tokom žvakanja žvake mi unosimo u organizam mnogo vazduha. Dakle, gutamo vazduh prilikom žvakanja žvake i onda dolazi do stvaranja i nadutosti i tog neprijatnog osećaja. Ukoliko ste primetili da se to i vama dešava, onda probaje da manje konzumirate žvake. Probajte da ih žvaćete samo baš kada je to neophodno ili kada vam se baš žvaću. Neki ljudi praktično žive na žvakama i uvek ih imaju sa sobom i u ustima. To svakako nije ni zdrava opcija stalno žvakati žvaku, tako da je ovo samo jedan od razloga da prestanete sa tom praksom.

Gazirana pića

Gazirana pića se nalaze na listi namirnica koje se mogu povezati sa izazivanjem nadutosti stomaka. Bilo koje gazirano piće, koje ima šećera, ne prija ni u kom slučaju vašem organizmu. Naravno da je nama lepo i da uživamo u tome dok pijemo, ali glavni problem se javi nakon što popijemo jednu ili više flašica. Ne govorimo samo o bezalkoholnim gaziranim pićima, već govorimo i o alkoholnim pićima, koja još više mogu da utiču na nadutost.

Stres

Kao okidač mnogih bolesti stres i u ovoj situaciji pokazuje kao glavni saveznik neke neprijatnosti koju doživljavamo u vezi sa našim zdravljem. Dugotrajan i hroničan stres na poslu, u kući, privatnom ili poslovnom životu, zaista može da se odrazi na gotovo sve zdravstvene aspekte. Tako da nekada može ispasti da se vi lepo hranite, da ste zdravi, ali da se jednostavno nadutost stvara. To znači da je telo pronašlo način da vam pošalje poruku. I logično je da se ne može reći da odmah momentalno završite sa stresom. Probajte da regulišete izvor vašeg stresa, kako biste vi lakše živeli.