Šta sve utiče na formiranje cene stana?

Samo formiranje cena prati sve moguće promene na samom tržištu nekretnina. Pored veoma povoljnih stambenih kredita, niske kamatne stope postoje i velike potražnje stanova,  postoje i drugi elementi koji utiču na formiranje cene stanova.  U daljem tekstu pročitajte i saznajte koji su to najbitniji faktori koji utiču na cenu nekretnina.

Za prodaju stana veoma je bitna lokacija

Lokacija predstavlja najznačajniji faktor koji formira cenu stanova. Ono što je poznato jeste da sama lokacija prodaje stan, pogotovo ukoliko u oglasu navedete da se u blizini vašeg stana nalazi škola, vrtić, park za decu, marketi, dom zdravlja. Sve su to stavke koje privlače kupce i pomažu da se opredele baš za kupovinu stana u takvom naselju. Kao dobar primer predstavlja naselje Limani u Novom Sadu. Na mnogim forumima možete da pročitate da je velika potražnja stanova baš u tom naselju i da ljudi gledaju baš oglase “prodaja stanova Novi Sad” u kojima se spominje naselje Limani. Radi se o velikom kompleksu zgrada koje su novije gradnje u čijoj blizini se nalazi škola, vrtić, parkovi, skejt park, park za pse, restorani, kafići, tržni centari Merkator i Promenada. Jednom rečju imate sve na jednom mestu, a ukoliko želite da odete do centra grada potrebno vam je svega desetak minuta. 

 

Funkcionalnost, spratnost i položaj stana

Ukoliko je u pitanju zgrada od šest spratova, poznato je da su najskuplji i najtraženiji stanovi koji se nalaze između trećeg i petog sprata. Stanovi koji su u podnožju ili potkrovlju su obično jeftiniji  i ne toliko atraktivni kupcima nekretnina. Stanovi koji imaju terasu ili balkon, ostavu, pomoćnu prostoriju mnogo su privlačniji kupcima ali takođe ove stavke podižu samu cenu nekretnina. Takođe na samu cenu stana utiče i njegova funkcionalnost tj. raspored prostorija i orijentisanost stana. Prodavci stanova posebno u svojim oglasima naglašavaju ako im je stan dobro pozicioniran jer na taj način podižu vrednost samoj nepokretnosti. 

 

Izgled zgrade i prilaz zgradi

Ono na šta kupci takođe obraćaju pažnju jeste i izgled same zgrade. Tu postoji razlika između zgrada koje su građene pre više od 40-50 godina, u odličnom su stanju i one koje su građene u poslednjih 10-ak godina. Tu glavnu ulogu igra kvalitet same gradnje zgrade. Naravno, ukoliko prodajete stan u višespratnici koja je pravljena pre više od 40 godina i kod koje je fasada u odličnom stanju, obavezno naglasite jer to isto može da utiče na samu cenu prodaje. Takođe na cenu može d utiče i sam prilaz zgradi i da li zgrada ima obezbeđeno garažno mesto, što u poslednje vreme predstavlja potencijalni kupci najviše obraćaju pažnju pri donošenju odluke o kupovini  stana.

 

Kvadratura stana određuje cenu

Takođe na samu cenu utiče i površina stana. U poslednje vreme najveća potražnja je za stanovima do 50 metara kvadratnih, pa ne čudi što su veće cene kvadratnog metra za stanove manje kvadrature u odnosu na stanove one koji imaju 90 ili 100 metara kvadratnih.

 

Velika ulaganja u stan podižu cenu

Celokupno renoviranje stana u vidu zamene stolarije, podova, elektro instalacija, vodovodnih cevi, zamena pločica u kupatilu i kuhinji može da utiče na samu cenu nekretnina u momentu prodaje. Uvek imajte na umu da kod novih stanova kupatila su opremljena po novim svetskim standardima, tako da ne bilo loše da ukoliko prodajete stan u staroj gradnji uložite u renoviranje kupatila. Takođe ono što ostaje kada se prodaje stan to su ugradni plakari kao i kuhinja. Ukoliko se radi o novim stvarima i to može znatno da poveća cenu vašeg stana.