Simptomi stresa i njegova manifestacija

Danas skoro da ne postoji osoba koja bi mogla da kaže da nije pod stresom. Najpre, način života koji se i te kako razlikuje u odnosu na to kako se živelo pre nekoliko decenija, učinio je da svaki dan, pa čak i svaki sat budu stresni.

Velika nezaposlenost, kriza, ali i mnogo obaveza, poslovi koji nisu dovoljno plaćeni, međuljudski odnosi, porodični problemi, svakodnevne situacije, sve sa sobom donosi određenu količinu stresa koja remeti funkcionisanje osobe, njena osećanja, način ponašanja, a sve to utiče i na emocije, te fizičko i psihičko zdravlje.

Od količine i samog uzroka stresa, zavisi i to na koji će se način on manifestovati, kroz koje će se simptome prikazati, a ovo su uglavnom najzastupljeniji najvidljiviji simptomi stresa koji ukazuju na njegovo postojanje kod jedne osobe.

Anksioznost i panika

Neke svakodnevne, stresne situacije, većina ljudi u sebi doživljava kao naviku, te se takav stres čak i ne manifestuje, niti se posmatra kao problem, jer se rešava prosto, dubokim disanjem, šetnjama, nečim što čoveka opušta i usrećuje. Međutim, duže nagomilavanje stresa dovodi do toga da se on već primećuje u jednoj osobi, a najčešće se manifestuje kroz postojanje ankcioznosti ili panike. Kako će biti, zavisi od same osobe, njenog psihološkog sklopa, pa se tako može pojaviti anksioznost, potpuna pasivnost, nezainteresovanost ili, pak, može doći do prevelike uznemirenosti koja prouzrokuje napade panike i histerije.

Fizički simptomi

Stres ne utiče jedino i isključivo na psihu, jer putem psihe, on dalje deluje na organizam, njegovo stanje, te samo zdravlje. Brojni fizički simptomi ukazuju na to da ste pod stresom. Jedan od manjih pokazatelja jeste bol u stomaku, stomačne tegobe, koje vam pokazuju da ste u određenom trenutku pod stresom, koji je nešto jači i da se uopšte nalazite u stresnoj situaciji.

Pored toga, tu su i glavobolje, koje bi nakon dužeg vremena pojavljivanja morale da se prijave stručnim osobama, dok je jedan od najozbiljnijih fizičkih simptoma koji ukazuju na stres bol u grudima, koji u većini slučajeva ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Alergijske rekacije

Postoji veliki broj osoba koje stres osete i bukvalno na svojoj koži. Nakon stresnih situacija, usled čestog nakupljanja stresa u organizmu, dolazi do odbrambenih mehanizama, a često se sve to manifestuje i kroz nastajanje alergijskih reakcija, kao što su sitniji ili krupniji osipi, crvenilo, gušenje ili čak nastajanje ekcema na koži.

Korišćenje opijata

Svako se sa stresnim situacijama bori na način koji mu u određenom trenutku izgleda najprihvatljivije i najbolje. Međutim, ukoliko osoba koja se ponašala i živela prihvatljivo, okrene nenormalnoj upotrebi alkohola, raznih opijata, narkotika, onda je to definitivno znak da se bori sa ozbiljnom količinom stresa i problemima koji izazivaju potrebu da se „pobegne“ od svega, te se spas traži u konzumiranju različitih supstanci.

Depresija

Depresija je već očigledan simptom koji ukazuje na to da je postojala ogromna količina stresa koja je dovela do depresivnog ponašanja. Sama depresija se manifestuje kroz raznorazne načine ponašanja, te se osim velikih promena u ponašanju, koje izgledaju prilično čudno i zabrinjavajuće, dalje moraju pratiti uz stručnu pomoć, najčešće upotrebu nekih medikamenata, ali uz stali nadzor lekara specijalista koji kroz seanse i razgovore pokušavaju da pronađu lek za stres, pa tako i nestajanje depresije.