Veš mašina pravi buku – evo kako da rešite problem

Sasvim je normalno da mašine za pranje veša vremenom počnu da proizvode neprijatne i čudne zvuke, poput zveckanja, pištanja ili udaranja. Razlozi za tako nešto su različiti, od nepravilnog postavljanja uređaja, pa sve do preopterećenja ili zaglavljenog predmeta u veš mašini. 

Ako se to desilo i na vašoj mašini, ovakve zvuke nikako ne biste smeli da zanemarite. U slučaju da ne preduzmete ništa, vremenom će se stanje uređaja dodatno pogoršati, pa ćete morati da platite troškove popravke čak i onih delova koji su u trenutku kada ste prvi put čuli buku bili u dobrom stanju. 

Najbolji način da locirate problem je da oslušnete odakle dolazi zvuk. Ukoliko niste sigurni ili ste otkrili ali jednostavno nemate alata i iskustva da rešite problem, pozovite servisera. Evo nekoliko najčešćih razloga zašto se iz mašine za pranje veša čuje buka.

#1 Preopterećenje mašine 

Uz svaki uređaj koji kupite, pa tako na primer i uz Candy mašine za pranje i sušenje veša dobijate uputstvo u kome je nedvosmisleno navedeno optimalno i maksimalno opterećenje. Količina odeće koja se u mašini može oprati u jednom ciklusu naziva se kapacitet, i u zavisnosti od modela može biti 6, 7, 8, 9 ili više kilograma. Pa shodno tome i punite vašu veš mašinu.

Jedna od najčešćih grešaka koju većina korisnika pravi je stavljanje prevelike količine odeće u bubanj, a sve u cilju da brže operu veš i tako uštede struju. Međutim, čine upravo suprotno. Niti se veš dobro opere niti se struja uštedi. Bubanj je oprugama (amortizerima) vezan za telo veš mašine i kada se on preoptereti može se dogoditi da usled neravnomernog rada zakačinje unutrašnje delove mašine, oštećujući ih i stvarajući glasne i neobične zvuke. 

Da biste to izbegli, nemojte zajedno u mašinu za pranje veša stavljati peškire, staze, zavese i posteljinu. Oni upijaju mnogo vode i prouzrokuju neuravnoteženo okretanje bubnja. Peškire, jastuke i posteljinu perite sa drugim odevnim predmetima koji upijaju manje vode. Na taj način ćete smanjiti preopterećenje mašine ali i bolje oprati vaše jastuke i posteljinu, pa će oni biti čistiji, a vi ćete imati lepši san

Osim toga, prekomerno punjenje će dovesti do bržeg stradanja ležajeva.

#2 Oštećen ili istrošen ležaj bubnja 

Bilo da se radi o veš mašinama sa punjenjem odzgo ili sa prednje strane, svaka od njih ima ležaj koji omogućava bubnju da se bez opterećenja okreće. Ako vaša mašina za pranje veša proizvodi neobičnu buku, postoji mogućnost da se ležaj istrošio odnosno pohabao. Jedan od razloga može biti i neadekvatno podmazivanje ležajeva. Neobična buka ili neravnomerno okretanje bubnja su uglavnom indikacija da je potrebno zameniti ležaj. Treba napomenuti da, kao i svaki drugi mašinski element, i ležajevi imaju svoj vek trajanja, a kod veš mašine je preporuka da ga zamenite nakon 10 godina upotrebe uređaja. 

Za potrebe zamene istrošenog ili oštećenog ležaja najbolje je pozvati ovlašćenog servisera ili majstora od poverenja. U suštini, to možete uraditi i sami, ali samo pod uslovom da imate potreban alat i dovoljno znanja.

#3 Veš mašina nije pravilno nivelisana

Iako su na primer Bosch, Whirpool ili Candy veš mašine koje se danas proizvode dizajnirane tako da stvaraju male vibracije, veoma je važno da budu dobro nivelisane. Da sve četiri noge/oslonca mašine za pranje veša budu u čvrstom kontaktu sa podlogom. Ako je mašina za pranje veša postavljena na neravan ili blago nagnut pod, vibracije koje uređaj proizvodi tokom pranja mogu oštetiti pločice, ali i unutrašnje delove i mehanizme samog uređaja. Serviseri i proizvođači kažu da bi najbolje bilo da veš mašinu spustite što je niže moguće do poda, jer će u tom slučaju i vibracije biti znatno manje. 

Da biste pravilno nivelisali veš mašinu biće vam potrebna libela. Postavite je na uređaj a zatim polako zatežite ili odvijajte navrtke na nožicama sve dok mehurić u libeli ne bude u centru, odnosno dok mašina ne bude nivelisana. Neke mašine na nožicama imaju i sigurnosne navrtke, pa će vam za njihovo odvijanje biti potreban ključ. Kada završite sa nivelisanjem uređaja, oslonite se na nju i proverite da li se slučajno ne pomera. 

#4  Istrošen kaiš veš mašine 

Mašinu za pranje veša pokreće elektromotor koji je preko kaiša spojen sa remenicom a time i bubnjem. Ako čujete stalnu buku tokom ciklusa centrifugiranja, sličnu pištanju, to znači da je pravo vreme da zamenite kaiš. Ono što je bitno napomenuti, nemojte nipošto odlagati zamenu kaiša jer to može izazvati i druge kvarove na uređaju. Ako vam je kaiš baš star i počne da proklizava osetićete miris paljene gume. 

Kaiš možete promeniti i sami, ali je naš savet da ipak pozovete servisera da to uradi. U suprotnom, možete oštetiti veš mašinu. Ako previše stegnete kaiš dodatno ćete opteretiti rad motora, a u slučaju da ga ostavite labavim on neće prenositi dovoljno snage kako bi se bubanj okretao željenom brzinom.

Na kraju, još jednom da ponovimo. Ne zanemarujte zvukove pištanja i udaranja koji dolaze iz vaše veš mašine. Otkrijte uzrok na vreme i rešite problem. Što pre ga budete rešili to će vas popravka manje koštati, a sam uređaj će vas duže i bolje služiti.