Koliko je zahtevan jež kao kućni ljubimac?

Razmišljate da nabavite kućnog ljubimca, ali ne biste mačku, psa ili pticu, najčešće izbore. Šta mislite o ježu? Dražesan je, interaktivan i zanimljiv!

Ježevi su zabavni, prijateljski raspoloženi, radoznali kućni ljubimci. Ne samo da jedu sasvim drugačiju vrstu hrane u poređenju sa drugim kućnim ljubimcima, već su prekriveni sićušnim bodljama, a kada se uplaše sklupčaju se u klupko. Spavaju tokom dana, a aktivni su u sumrak i uveče. Uz odgovarajuću negu, vaš jež bi trebalo da živi oko 6 godina ili više.

Držanje i gajenje ježa kao kućnog ljubimca zahteva prilagođavanje i nabavku posebne opreme, kao što su smeštaj i hrana, pa čitajte dalje da biste otkrili najbolji način da se brinete za ježa kućnog ljubimca.

Šta jedu ježevi?

Ishrana ježeva se sastoji uglavnom od insekata. Oni takođe jedu neke biljne materije, ali njihov digestivni trakt nema cekum koji bi im pomogao u varenju biljnih materija. 

Ishrana ježa treba da bude uglavnom visokokvalitetna, sa niskim sadržajem masti. Postoji mnogo debata o vrsti hrane koju ježevi treba da jedu. Opšte preporuke su visokokvalitetna ishrana (na bazi mesa), bilo za ježeve ili za mačke. Granule za pse su obično velike i ježevima je teško da ih žvaću, zato proverite veličinu kuglica pre nego kupite vreću, da biste bili sigurni da su dovoljno male da ježevi mogu da ih jedu. 

Insekti poput cvrčaka i glista su odlična ishrana i grickalice koje će oduševiti vašeg ježa. Uvodite jednu po jednu novu “namirnicu”. Neka ishrana bude raznovrsna i nemojte ježu davati previše poslastica da biste izbegli probavne smetnje. 

Ne nudite ježu semenke, orašaste plodove, nekuvano tvrdo sirovo povrće, suvo ili sveže grožđe, avokado, sirovo meso, sušeno voće ili povrće (pažljivo pročitajte etikete na hrani za kućne ljubimce), luk (ili luk u prahu), hleb, paradajz, med ili nezdravu hranu (slano ili zašećereno).

Obezbedite svakodnevno čistu vodu. Vodu možete ponuditi u presečenoj flašici, ali ako primetite da jež grize plastiku sipajte vodu u porcelansku posudu koju ne može prevrnuti.

Gde jež treba da živi?

Veliki terarijumi ili kavezi za zamorce sa čvrstim dnom su dobra kućišta za ježeve. Pošto vole da istražuju, kavez treba da bude veliki – što veći to bolji. Imajte na umu da veći kavez takođe ima bolju ventilaciju. Samo kavezi sa čvrstim dnom su pogodni za ježeve, jer bi bilo koji kavez sa žičanim dnom mogao ježu zarobiti noge ili otkinuti nokte na nogama, navodi Moj ljubimac

Obezbedite meku posteljinu bez prašine, kao što su reciklirani papir ili ako koristite drvene strugotine, koristite samo bor ili jasiku. Ne koristite strugotine od kedra jer bi mogle da iritiraju pluća vašeg ježa. Neki ljudi obezbeđuju veoma plitku kutiju za otpatke za svog ježa (locirajte je na mestu kaveza koji više voli da prlja) napunite je mekim peletom ili papirnim ubrusima. Nemojte koristiti glinu ili mačji posip.

Za vežbanje, pored dovoljno velikog kaveza, obezbedite točak (takođe čvrsto dno bez otvora, da biste izbegli povrede) koji je dovoljno velik da vaš jež može da ga koristi. Obezbedite mesto gde će se vaš jež sakriti, kao što je torba za spavanje ili iglu. Ježevima je potrebna temperatura okoline između 20 i 26 stepeni. 

Držite kavez dalje od promaje, direktne sunčeve svetlosti ili hladnih mesta. 

Da li ježevi treba da žive u paru?

Ježevi su usamljena stvorenja i moraju biti smešteni sami. Muški ježevi će se posebno boriti do smrti ako su smešteni zajedno. Da biste zabavili svog ježa, možete kupiti razne igračke za mačke ili male pse. Samo se uverite da nemaju male površine gde mogu da se zakače za noge, nokte ili nos.

Kupanje i podrezivanje noktiju

Ježevima će možda trebati pomoć oko podrezivanja noktiju, a osim toga trebalo bi da budu u stanju da se održavaju čistim. Ne morate kupati svog ježa, osim ako se stvarno ne uprlja.

Kakav karakter imaju ježevi?

Kada prvi put dovedete ježa kući, on može pokazati drugačiju, mrzovoljniju ličnost nego što je delovalo na prvi pogled. Njegov svet se upravo okrenuo naglavačke, pa mu dajte vremena da se navikne na novo okruženje. 

Govorite tiho i budite nežni sa njim. Izbegavajte da ga iznenađujete i prilazite mu polako i tiho. Najbolje je da ga nežno podignete sa dve savijene ruke odozdo gde mu je krzno mekano. Ponekad se otkotrljaju u loptu kada se podignu, ali ako ga držite i budete strpljivi, on će se odmotati i njuškati okolo. 

Biće manje razdražljiv dok se prilagodi svom novom domu i sazna da ste vi izvor ukusnih poslastica. Često rukujte svojim ježem kako bi bio pitom i navikao da se igra sa vama.

Ježevi su tihi i idealni su kućni ljubimci za vlasnike koji su voljni da budu nežni, strpljivi i pažljivi.

Zdravlje

Većina zdravstvenih problema ježa rezultat je ishrane, problema sa varenjem, zubima ili gojaznosti. Redovne posete veterinaru su važan deo održavanja vašeg ljubimca srećnim i zdravim.