Važnost dobre ventilacije i klimatizacije

Adekvatna klimatizacija i ventilacija životnog i radnog prostora ima veliki uticaj na kvalitet života, pri čemu se posebno ističu sledeći benefiti:

Uklanjanje kondenzacije koja može oštetiti kuću

Ako ste ikada primetili kapljice vode koje se formiraju na spoljnoj strani pića u konzervi kada ga izvadite iz frižidera, tada ste videli kondenzaciju iz prve ruke. Razlog zbog kog se to dešava je povezan sa temperaturom, vazduhom i vodenom parom. Temperatura na površini limenke smanjuje se dok vazduh prelazi preko nje. Kako se vazduh hladi, njegova relativna vlažnost raste i vodena para se pretvara u vlagu. Vazduh koji prelazi preko limenke ne može da se zadrži na vlazi pa na kraju pada kao kapljice niz hladnu površinu limenke. To se dešava u hiljadama domaćinstava širom zemlje kada temperatura padne unutar kuće, posebno noću kada je grejanje isključeno. Kao i kod pića iz konzerve, vazduh dostiže tačku u kojoj se više ne može da zadrži svu vlagu koju stvaramo u našim domovima i prelazi na najhladnije površine – prozore, zidove i iza nameštaja – gde se pojavljuje kao kondenzacija ili kao zamagljenost prozora. Kondenzacija je najizraženija zimi jer je velika razlika u temperaturi između unutrašnjosti i spoljašnosti kuće. To znači da kada se isključi grejanje, unutrašnja temperatura brzo padne i ubrzo dostigne tačku 100% zasićenja. Kako se vazduh dalje hladi, deo vode se više ne može zadržavati u obliku nevidljive vodene pare i počinje formirati kapljice tečnosti. Kondenzacija je najčešći oblik vlage i na kraju će dovesti do pojave plesni. Ukoliko nastavi da se razvija, onda se na zidovima mogu početi pojavljivati vlažne mrlje, pozadina će se ljuštiti i na kraju će crna buđ početi da se širi. To dovodi do zagasitih mirisa, oštećenja tkanine u kući i može dovesti do zdravstvenih problema. Uvođenjem odgovarajuće ventilacije, sa uređajem za kontrolu kondenzacije, nežno se provetrava dom kako bi se ustajala atmosfera pretvorila u sveže, zdravo okruženje  bez kondenzacije.

Stvaranje zdravijeg životnog okruženja

Ukoliko dom nema adekvatan sistem ventilacije i vlaga je visoka, on može postati savršeno uzgajalište za grinje. Sve grinje i njihovi leteći delovi uspevaju u kućama koje nisu efikasno provetravane. Kada njihov otpad dođe u kontakt sa kožom ili se udahne, može da izazove alergijske reakcije, što rezultira napadima astme, ekcemima, suzenjem očiju, svrabom, kijanjem i curenjem nosa. Navedeni problemi mogu se značajno smanjiti efikasnim ventilacionim sistemom, a osobe obolele od astme mogu osetiti  trenutno poboljšanje kada takav sistem ugrade u svoje domove.

Ublažavanje polenske groznice

Tokom leta, polenska groznica uzrokuje velike probleme mnogim ljudima. Efikasni ventilacioni sistemi mogu da filtriraju veće čestice, poput polena, sprečavajući ih da uđu u dom. U domovima gde postoji sistem za ventilaciju nema potrebe za otvaranjem prozora, koje inače  može da stvori problem onima koji imaju alergije na polen.  Većina koje pate od sezonskih zdravstvenih tegoba, kao što su polenska groznica i alergije na polen, primeti poboljšanje svog stanja odmah nakon što je ugrađen efikasan sistem ventilacije. Stalno snabdevanje filtriranim svežim vazduhom koji ulazi u kuću može pomoći u kontroli zagađivača u unutrašnjoj atmosferi, što može imati pozitivan uticaj na zdravlje.