Šta je kapilarna vlaga?

Često se dešava da se u kućama i tanovima pojavi vlaga pri dnu zidova i da polako počinje da se širi na gore. Postoje dva načina nastanka vlage. Ona dolazi ili iz temelja ili dolazi iz spoljašnje sredine kao atmosferska vlaga. Bz obzira kako nastaje, vlaga se u zidu širi zbog poroznih materijala i kroz kanale, tzv. kapilare se dalje širi. Zato se i naziva kapilarna vlaga.

Kapilarna vlaga se najčešće pojavljuje na starijim objektima kada se nije postavljala hidroizolacija, a kod novije izgradnje se može uočiti nastanak ovog problema jedino ako je došlo do propusta tokom same izgradnje ili ako su se upotrebljavali nekvalitetni hidroizolacioni materijali.

Problemi koje donosi kapilarna vlaga

Ako je građevinski materijal godinama izložen velikoj vlažnosti, onda dolazi do njegovog propadanja. Materijal gubi na kvalitetu i na statici, a nastaje i lošiji estetski izgled materijala. Ako na vlažnim delovima primetite bele linije, onda je došlo do kristalizacije mineralnih soli. U tom slučaju zid počinje da buđa, a stvaraju se i gljivice. Osim što taj deo zida postaje ružan, vlaga počinje da se širi i može da prouzrokuje ozbiljn probleme stanara.

Gde sve nastaje vlaga?

Osim što je glavni krivac za nastanak vlage loša hidroizolacija, treba imati na umu da se vlaga ne pojavljuje samo pri dnu zidova. Ona može da nastane i u objektima oko prozora i vrata ako nisu dobro ugrađeni, a to su najčešće delovi gde se sneg i kiša najviše zadržavaju. Ova atmosferska voda prodire kroz zid i stvara vlažne fleke, a dalje može da nastane buš. Kada se hidroizolacija loša, onda može da se stvori i kondenz, buđanje zida, al ii otpadanje maltera.

Sve ove probleme treba ozbiljno shvatiti, jer utiču na zdravlje ukućana. Zato na vreme krenite sa popravljanjem. Pritom, postoji još nekoliko uzroka zbog kojih vlaga nastaje, a samo neki od njih su loše postavljeni oluci, loša hidroizolacija poda, problemi sa kanalizacijom i vodovodnom mreom i sl.

Kako rešiti problem vlage u objektu?

Iako mnogi kažu da se prvo mora odrediti gde tačno vlaga nastaje, išak ne znači da će se sanacijom zauvek rešiti problem vlage. Zato je najvažnije prvo da se zidovi isuše. Aparat za izvlačenje vlage poslužiće kako bi se zidovi brzo doveli u red, a zatim može da se nastavi sa saacijom. 

Mnogi su u dilemi da li je aparat za izvlačenje vlage najbrže rešenje i je li bolje prirodno pustiti zidove da se osuše. Ako se koristi mašina za izvlačenje vlage, onda će vrlo brzo objekat biti sređen is a sanacijom se nastavlja, a da bi se vlaga prirodnim putem isušila potrebno je da prođe i po nekoliko meseci.

Ipak, treba imati na umu da ni mašinsko izvlačenje vlage nije brz proces, jer zahteva nekoliko dana rada. No, ako je reč o masivnim zidovima radovi mogu da potraju, ali ako je cilj da se objekat potpuno isuši i sredi, onda će za nekoliko dana objekat biti sređen, a svi problemi koje vlaga može da izazove rešeni. Zato ne čekajte da se vlaga svuda proširi, nego na vreme delajte.