Trendovi u estetskoj hirurgiji

Da li je reč o potrebi ili modi?

Kada se pomene estetska hirurgija ovo je prva dilema koja svima uglavnom padne na pamet. Međutim, glavno putanje svakom pacijentu koji želi da se podvrgne estetskoj intervenciji jeste šta on tim intervencijama želi da postigne. 

Prema mišljenjima stručnjaka najvažnije je da pacijenti koji imaju neki estetski problem da ga i reše, jer upravo to je i osnovna uloga plastične hirurgije. Probleme koji su nastali infekcijama, traumama i koji su nasledni sada je moguće rešiti. Postoje brojni načini za ti,  a ako se odabere stručan i profesionalan tim ljudi onda će rezultati biti odlična, a još važnije je da će pacijenti biti zadovoljni.

U Srbiji najpopularnija estetska hirurgija uvećanja grudi, zatim sledi korekcija nosa i podizanje kapaka, naročito gornjih. Moderno doba dovelo je do toga da su i zahtevi pacijenata postali sve složeniji, pa se danas traže uvećanje zadnjice ili povećanje obima grudi, ali sopstvenim masnim tkivima. Trend je u svetu, a sve više i kod nas da se na određenim predelima tela volumen povećava sopstvenim masnim tkivima.

Uvećanje grudi – najtraženija estetska intervencija

Svaka žena voli lepo da izgleda. A danas je lep izgled čini se imeprativ. Zato je estetska hirurgija sve popularnija ne samo u svetu nego i kod nas. Brzo i lako se uklanjaju intervencije na telu, a najtraženiji estetski zahvat jeste uvećanje grudi. Čini se da je ova intervencija postala više moda nego potreba, a koliko god za doktore bila rutinska, mora joj se stručno i ozbiljno pristupiti. Takođe, od samih pacijentkinja zavisi koliko su informisane i pripremljene, zato se na vreme detaljno raspitajte o svemu što ovaj hirurški zahvat podrazumeva.

Sve ozbiljne klinike posebno vode računa o preoperativnoj pripremi pacijenata, jer je najpre neophodno izvršiti detaljnu pripremu, uputiti lice u sve moguće informacije h vezi sa intervencijom i detaljno pacijenta pregledati kako bi se zahvat što jednostavnije i lakše obavio. Zatim dolazi na red zakazivanje intervencije i sama operacija. 

U dogovoru sa pacijentkinjom vrše se sve potrebne analize, ali i dogovori kako u vezi sa zahvatom, tako i u vezi sa postoperativnim tokom. Po završetku intervencije neophodno je redovno odlaziti na kontrolu kako bi se stanje pacijenta pratilo i kako nešto ne bi krenulo po zlu.

Koja je idealna veličina implanta?

Ako mislite daa o veličini implanta jedino odlučuje pacijentkinja, varate se. Njena želja jeste prioritet, ali tek u dogovoru sa lekarom se određuje adekvatna veličina implanta, pogotovu ako je reč o grudima. 

U obzir se moraju uzeti brojni parametri poput veličine grudnog koša, ali i proporcije samog tela kako bi se grudi potpuno uklopile u figuru, težinu i visinu tela. U većini slučajeva se želja pacijentkinje i preporuka doktora usaglasi, ali ima i onih zahteva koji baš i nisu preporučljivi, ali koje doktor mora da ispuni, jer pacijent insistira.

Podizanje spuštenih kapaka – estetski i funkcionalni zahvat

Naši stručnjaci se sve više suočavaju sa zahtevima pacijenata za podizanje gornjih kapaka. Ovom intervencijom ne samo da se rešava problem i poboljšava vid, već se stvara i vizuelno lepši utisak, ali i sklanja višak kože sa očiju. Zbog toga je ova intervencija istovremeno i praktična i estetska. Nastali problem se brzo i lako rešava, te više ne morate da mučite muku sa spuštenim kapcima. Rešite ih se bezo i efikasnom.