Šta sve možemo da radimo na mobilnim telefonima i da li je to sigurno

Današnja tehologija nas može ostaviti bez reči od neverovatne kamere do kvaliteta slike i zvuka svakim danom je sve bolja i bolja.

Ako ste laik i ne znate kako da koristite vaš pametni telefon evo nekoliko načina gde vam on može biti od koristi. Uz to ćemo pisati i o tome da li je potpuno sigurno koristiti pametan telefon i koje su to mane koje on može da ima. 

Kako doći do lokacije

Ako uključite vašu lokaciju i uđete u aplikaciju mapa možete da odete gde god zamislite. Ako ne znate kako da dođete do adrese vaših prijatelja ili nekog lokala potrebno je samo da ukucate tu adresu i navigacija će vas tamo odvesti. Glas će vam govoriti kuda da idete i za koliko metara je potrebno da skrene. Ovo može da bude korisno kako u vašem gradu tako i kada putujete negde dalje, samo treba da skinete mapu puta kako biste mogli bez pristupa internetu da znate kuda treba da idete. 

Sve što vas zanima je na jednom mestu

Kada nešto ne znate ili želite da saznate nešto potrebno je samo da uzmete vaš pametan telefon u ruke, prikačite se na internet ako već niste i ukucate ono što vas zanima. To može da bude pitanje opšte kulture, pravopisno pitanje ili da li postoji prodavnica zdrave hrane negde blizu vas, šta god vam padne napamet vi samo ukucajte i dobićete odgovor. Vesti možete takođe da gledate ili čitate preko interneta, više nije potrebno da ustajete iz kreveta kako biste saznali šta se ovih dana dešava u vašoj državi. Uzmite telefon i kao da ste otvorili enciklopediju znanja. 

 

Sada možete da se gledate dok pričate

Ako vas je uvek nervirala činjenica što ne možete nekome da vidite izraz lica kada mu nešto pričate sada možete i to. Uz pametni telefon i internet možete da uđete u aplikaciju i pozovete nekoga na video poziv. Međusobno ćete se videti i možete da pričate kao da ste jedno pored drugog. Ovo je posebno važno kada ste dosta kilometara udaljeni jedni od drugih. U drugom gradu ili drugoj državi možete nekoga da vidite kao da je pored vas. Zato danas i bake i deke, mame i tate imaju pametne telefone kako bi njihove unučiće i decu mogli da vide ako nisu u mogućnosti da ih posete mesecima ili čak godinama. Momak i devojka koji su razdvojeni kilometražom mogu opet biti spojeni video pozivom i mogućnošću da vide jedno drugo. Neverovatna stvar koja je usrećila mnoge živote.

A da li je moguće da neko prati i prisluškuje vaš mobilni telefon?

Nažalost, i te kako je moguće. Ova zastrašujuća činjenica je vrlo moguća i treba je se paziti. Mnogi koriste posebne  uređaje za praćenje i prisluškivanje mobilnog telefona. Neko može da zna gde se nalazite ako vam je lokacija na telefonu stalno uključena, a pored toga neko može da vas vidi i čuje kroz mikrofon i kamere vašeg pametnog telefona. Potrebno je da pazite šta pretražujete na intrenetu i da gasite podatke vaše lokacije kada vam ona nije potrebna. 

Posedovanje telefona mnogo olakšava svačiji život zato ga treba i koristiti, ali uvek u umerenim količinama. Najverovatnije vas niko ne prati ako niste špijun, ali ipak vodite računa šta radite na vašem telefonu.