televizija preko interneta

IPTV – prednosti televizije preko interneta i jedna mana

Tehnologija ubrzanim korakom napreduje i ne možemo ni da zamislimo šta još postoji što će nam u skorijoj budućnosti olakšati život. Kada se samo osvrnemo na period pre 20 godina čini nam se tako dalekim i tako staromodnim u poređenju sa svim prednostima koje mi danas imamo. Interenet je zaista doneo revoluciju i promenio život na neverovatne načine.

Toga mogu da budu svesni samo oni koji su živeli i u vremenu bez interneta, ali i njima se sa ove tačke gledišta sve to čini nezamislivim, a posebno mlađim generacijama koje nikada i nisu vodile život bez interneta i bez telefona. Elem, još jedna prednost novog doba je i IPTV, odnosno televizija preko interenta. Bez televizije nekako ne možemo, nekako smo svi i pored svih novih tehnologija i te kako vezani za televiziju, a televizija ima svoju vrlo važnu funkciju, a pre svega to je informativna funkcija. Nije li divno što sada televiziju možemo da gledamo i preko interneta i čak preko lap topa ili preko mobilnog telefona i tableta. Ukoliko ne znate baš sve o televiziji preko interneta, onda je ovo kratak vodič za vas.

Šta je IPTV?

Krenimo od same definicije. IPTV je engleska skraćenica za engleski izraz, odnosno za Internet Protocol television. Dakle, prevedno na naš jezik to znači – televizija preko interneta. I što znači da se televizijskim programima pristupa preko interneta, a ne preko frekvencije. Postoje mnoge definicije koje bliže objašnjavaju šta je IPTV zapravo, a jednu koja se smatra zvaničnom i sveobuhvanom definisala je Alijansa za telekomunikacije i industrijska rešenja. Ta definicija predstavlja IPTV kao „sigurnu i pouzdanu mrežu isporuka zabave, videa i srodnih usluga korisnicima“. Kada budemo kasnije govorili o prednostima IPTV-a pojedničano, razumećete svaku od ovih navedenih stavki. Posebno je važno napomenuti da se svi ovi multimedijalni sadržaji isporučuju preko IP mreže, što ujedno garantuje kvalitet, ali i sigurnost. Jer poenta gledanja televizije preko interneta je svakako bolji doživljaj.

Kratka istorija IPTV-a

Verovali ili ne IPTV je nastao još 1995. godine, dok mi još uvek nismo ni znali prakitčno da internet i postoji i dok još uvek nismo imali ni mobilne telefone čak. Naravno razlikovao se od sadašnjeg iptv-a, jer je taj iz 1995. godine podržavao samo izvorni audio i video saobraćaj, a kvalitet je bio nizak. Tek 1999. godine javlja se mogućnost IPTVa preko ADSL-a, a Kingston je kompanija koja je prva u svetu ovo omogućila. Od tada kreće da se razvija ova tehnologija. Naravno da je u početku bila ograničena i da su troškovi ugradnje bili izuzetno visoki, međutim, danas je ovo jedna sasvim normalna, pa čak i poželjna usluga.

Šta je sve potrebno od opreme za gledanje televizije preko interneta?

Verovali ili ne, mnogi operateri u Srbiji nude IPTV, tako da ne morate da brinete. Dobra stvar je što skoro svi operateri nude tu opciju, jer to samo znači da se oni međusobno takmiče, a samim tim to znači da stalno unapređuju svoju uslugu, što može da bude veoma dobro za kupce. Od opreme vam je potrebam modem, ali i digitalni risiver, ali sve ćete to dobiti od operatera kada budete izbarali odgovarajući paket.

Sve prednosti IPTV-a

IPTV – moderna verzija video kluba

Sednete, zavalite se i birate koji ćete sadržaj, tačnije film ili seriju da gledate. HBO, Netflix, kao i ABC imaju svoju produkciju kao što verovatno i znate i prave fenomenalne serije i filmove, a vi imate tu mogućnost da ih gledate. Ovde je posebna prednost što je kod IPTVa usluga ovih servisa veoma pristupačna. I sami znate koliko su serije koje pravi NETFLIX ali i HBO popularne i da ih gledaju milioni širom sveta. Ne treba posebno ni govoriti o kvalitetu Nefliksovog sadržaja, samo treba uzeti u obzir činjenicu da je film iz njihove produkcije Roma osvojio tri Oskara i sve će biti jasno. Takođe, HBO postiže iz dana u dan rekorde kada je u pitanju serija Game of Thrones, koja je okupila brojne fanove i koja već godinama okuplja svojim kvalitetom privlači mnoge širom sveta. Dakle, na siguran i pouzdan način možete da gledate najpoplarnije serije, a da vam je kvalitet zagarantovan i da nemate nikakvih poteškoća.

Elektronski vodič

IPTV omogućava da se detaljno informišete o svim programima svih kanala. Dakle, šta je sve bilo, šta će biti, šta vam se nudi. Na taj način možete da organizujete i svoje vreme i da tačno znate šta je bilo, a šta tek sledi. Ova usluga naravno zavisi i od programske šeme, koju prethodno definišu same televizije, tako da je možda mala mana što ne mora uvek da bude tačno, jer nekada može da dođe do nekog vanrednog programa.

Snimanje programa

Kada se kaže televizija preko interneta mnogi pomisle upravo na ovu opciju – na snimanje programa. Ovo je savršena opcija, posebno idealna za 21. vek, kada ljudi obično ništa ne stižu. Pa isto tako ne stižu da pogledaju ni epizodu njihove omiljene serije. Zato mogu unapred da se odluče koji će program, seriju ili film da snimaju i da podese tu opciju, a kasnije, kada imaju vremena da puste to što nisu stigli da pogledaju. Postoji mogućnost snimanja i više emisija u isto vreme na primer. Pa tako ako niste u stanu, a u 21 čas vam na primer počinje i omiljena serija i utakmica, onda uključite da se snimaju oba programa i onda ih kada dođete kući gledate, prvo jedno pa drugo.

Gledanje televizije i preko telefona

Zavisi kako koji operater, ali dobra stvar je da IPTV nudi gledanje televizije i preko drugih uređaja u vašem stanu ili kući. Sve što će vam biti potrebno je aplikacija i uz pomoć nje ćete moći da, na mobilnom telefonu, gledate i serije i filmove i sve ono što inače gledate i na televiziji.

Mogućnost gledanja i preko starijih modela TV uređaja

Ono što je jako važno da napomenemo jeste činjenica da IPTV možete koristiti čak i ako imate stariji model televizora. Zbog toga napominjemo da vam je samo potreban risiver i problem je rešen. I to je generalno najveća prednost IPTVa, jer ne morate da kupujete nov televizor i da trošite dodatno novac na poslednje čudo tehnike.

Jedina mana IPTV-a

Ukoliko nema interneta, nema ni televizije

Kao što ste mogli i da pretpostavite, ukoliko nema interneta ili je konekcija prilično slaba onda nema ni televizije. Međutim, internet provajderi se veoma trude da do ove situacije ne dođe. Ukoliko vam se ipak dešava to često, onda treba svakako da promenite uslugu, jer vidite da nešto ne štima. Pored svih prednosti, ne može se reći da ovu manu možemo lako da zanemarimo, ali ukoliko izaberete dobrog operatera sa kvalitetnom uslugom, malo je verovatno da će do ovakvih situacija dolaziti, posebno zato što živimo u doba interneta.