Šta sve može izazvati glavobolju?

Može se reći da je glavobolja bolest 21. veka. To je bolest sa kojom se susreću i mladi i stariji. Zapravo, to i nije bolest u pravom smislu te reči, ako nema neke dublje korene. Obično se kod većine nas javlja ta neka prolazna glavobolja, nastala kao posledica stresa, napora, lošeg dana, previše rada i slično. Glavobolje koje se javljaju kao posledice nekih ozbiljnijh bolesti obično su malo i drugačije, traju duže, učestalije su i jednostavno na drugačije načine boli glava, odnosno drugim intenzitetom.

Međutim, da li ste znali da postoje neki okidači, sa kojima se verovatno svakodnevno susrećete, a koji mogu da vam izazovu takve glavooblje? Predstavljamo ih vam u nastavku: 

Jak miris, parfem, miris cveća

Ovo sigurno niste znali, ali određeni jaki mirisi mogu da izazovu glavobolje. Ovde govorimo o nekim baš intenzivnim mirisima. Neko je jednostavno navikao na jake mirise i to mu ne smeta. Međutim, ako primetite da vas redovno boli glava na primer kada ste u nekoj određenoj prostoriji osvrnite se oko sebe i vidite odakle potiču mirisi koji mogu da uzrokuju vašu glavobolju. Na primer, jaki osveživači prostora, sveće za lepši miris u vazduhu ili oni štapići za osvežavanje takođe mogu da imaju mnogo jake mirise, koji mogu da vam smetaju. Ukoliko vam svi mirisi smetaju, čak i oni blagi i ukoliko vas glava boli vrlo često kada osetite neki miris, svakako savetujemo posetu neurologu, zato što možda postoji neki drugi problem. 

Stres na poslu

Ne lažete kada kažete da vas od vašeg nadređenog ili šefa boli glava. Mi vam verujemo, jer je to zaista moguće. Stres koji proživimo na poslu vrlo lako može da uzrokuje ne samo glavobolju, već i niz drugih simptoma, koji su prosto samo posledica toga što vaš organizam više ne može da se izbori sa tim. Svaki napeti razgovor, svaki stresan trenutak, svaka nerešena situacija, svaka kritika vašeg šefa može definitivno da izazove glavobolje intenzivnog karaktera. Vrlo često nas na poslu glava boli od previše gledanja u računar. Ukoliko ste primetili da svakog dana morate da pijete lekove protiv glavobolje i da oni više ne deluje, onda je sigurno da morate da posetite lekara, tačnije neurologa.  Najbolji neourolog u Beogradu je onaj koji vam neće  reći „nije ti ništa“, već se pozabaviti vašim problemom i načinom na koji se vi borite sa stresom. 

Gumica za kosu ili rajf

Ukoliko stalno držite vezanu kosu i prilično jako povlačite kosu, stežete je gumicom, glavobolje su neminovnost. Takođe, rajf koji ide uz glavu, šnalice i slično, mogu da izazovu glavobolju. Sreća je, pa ove glavobolje prolaze odmah nakon što rešite uzrok i u ovom slučaju poseta neurologu u Beogradu nije potrebna. 

Nepravilno sedenje

Kičma, kičmena moždina, naša glava, nervi sve je to povezano, samo što mi to vrlo često zaboravljamo. Što više vremena provodite u nekim neugodnim položajima to će vam biti teže da se vratite u neku formu i više će vas boleti glava, leđa, ruka. Sve će vas boleti. 

Kofein

I kofein može da stvori glavobolju. Mi svi vrlo često pijemo kafu kako bismo istu tu glavobolju eliminisali. Međutim, ukoliko previše pijete kafu, bol može i da se poveća. A vrlo često se može desiti i da se glavobolja javi kada naglo prestanete da pijete kafu. Poenta je – ni sa kafom ni bez kafe.