Espresso aparat- ulaganje u zadovoljstvo

Po poslednjim istraživanjima, preko 1,6 milijardi ljudi svoje jutro svakodnevno započinje šoljicom kafe. Espresso je već decenijama globalno najomiljeniji napitak. Osim što ga ljubitelji smatraju neophodnim za potpuno iskustvo opuštanja, ovaj napitak je iz godine u godinu predmet naučnih istraživanja, koja dokazuju mnogobrojne benefite koje konzumacija kafe donosi opštem zdravlju. Kofein, kao glavni sastojak svake šolje kafe, usko je povezan sa eliminisanjem toksina iz organizma, poboljšanjem varenja i stimulisanjem oslobađanja serotonina. Ritual ispijanja kafe jeste iskustvo koje većina uživaoca odlučuje da premesti u omiljeni kafić. Međutim, poslednjih godina je razvoj profesionalnih espresso aparata za kućnu upotrebu dokazao da se savršeni gutljaj može pripremiti i u udobnosti sopstvenog doma. 

Kompaktan aparat sa mnogo mogućnosti

Za razliku od glomaznih aparata koji su najčešće u komercijalnoj upotrebi, kućni esspreso aparat je dizajniran tako da bude jednostavan, a efikasan. Na tržištu se najčešće mogu pronaći dve osnovne vrsete ovog uređaja- poluautomatski i automatski. Poluautomatski espresso aparat dolazi sa dodatnom opremom koju čine mlin i dodatak za pripremu mleka. Naime, ovako dizajnirani uređaji zahtevaju da kafa bude prethodno samlevena i spremna za tretiranje vodom. Dodaci za pripremu mleka i mlečne pene daju korisnicima mogućnost da uživaju u više vrsta napitaka uz upotrebu jednog jedinog aparata. Ovakvi aparati zahtevaju par dodatnih koraka, ali često pružaju i više mogućnosti. Sa druge strane, automatski esspreso aparat u sebi ima ugrađen mlin, pa je za pripremu napitka dovoljan jedan pritisak na dugme. Ovakav aparat vrlo često ima dodatne opcije „programiranja“ procesa pripreme kafe, uključujući količinu vode ili pritisak pri pripremi pene. Za ove aparate se odlučuju korisnici kojima je klasičan esspreso omiljeni napitak koji najčešće konzumiraju.

Espresso aparat ili nešto više?

Kakve će mogućnosti espresso aparat uneti u svaku kuhinju zavisi isključivo od želja kupaca i njihovog budžeta. Naime, većina korisnika se odlučuje da ne troši novac na dodatne funkcije koje neće koristiti. Ljubitelji klasične espresso kafe se neće previše obazirati na mogućnost pripreme makiata ili kapućina, dok će uživaoci koji preferiraju ove napitke u popodnevnim časovima uložiti u kvalitetan aparat koji će im pružiti vrhunsko iskustvo. Takođe je bitno obratiti pažnju na broj članova domaćinstva koji će aparat koristiti. Ukoliko ih je više, uređaji koji mogu pripremiti dve šolje kafe odjednom zvuče kao izuzetno praktična opcija. Najzad, kvalitet espresso aparata određuje i način na koji obrađuje zrna, kapsule ili filter vrećice. Ukoliko je u pitanju automatski espresso aparat sa unapred ugrađenim mlinom, kvalitet sečiva će odrediti punoću ukusa napitaka. Što su zrna sitnije samlevena, to će ukus biti intenzivniji. 

Espresso apart kao idealan poklon

Ukoliko vi i vaš partner imate slatke jutarnje rutine koje uključuju i buđenje uz prvu kafu, espresso aparat je idealan poklon za dan zaljubljenih. Bilo da volite kapućino, jaču ili slabiju kafu, produženi ili kratki espresso možete da se opredelite za jedan aparat koji ima mogućnost pripreme različitih kafa. Nespresso aparati na kapsule elegantnog dizajna, zauzeće malo prostora u vašoj kuhinji, a obezbediće vam pun ukus neodoljive kafe. Pored ovog jedinstvenog poklona, vašu damu možete iznenaditi i ovim kreativnim darovima. 

Ograničen budžet ne znači i lošiji kvalitet

Da bi bio kvalitetan, espresso aparat ne mora biti skup. Iako se smatra skupljom kuhinjskom opremom, dobro dizajniran uređaj sa visokom vrednošću ključnih osobina se može na tržištu pronaći po vrlo pristupačnim cenama. Efikasnost espresso aparata će odrediti jačina pritiska vode kojom se kafa tretira i broj napitaka koji može da pripremi. Naravno, svaka dodatna funkcija će povećati cenu, tako da je pametno investiranje u omiljeni napitak najbolji način da svaki kupac bude zadovoljan. Pored naprednijih funkcija, korisnici često obraćaju pažnju i na troškove kupovine specijalnih kapsula ili filter kesica, ukoliko aparat to zahteva. Svakako, espresso aparat jeste nezanemarljiva, ali i dugoročna investicija u hedonistički započete dane.