Prva nedelja trudnoće- misterija stvaranja novog života

Parovi koji planiraju da postanu roditelji su već na početku procesa svesni koliko je začetak i održavanje trudnoće delikatan proces koji zahteva puno pažnje i strpljenja. Ipak, začeće je uz to i jedan fascinatan mediinski fenomen koji intrigira podjednako lekare i laike. Način na koji se žensko telo priprema za gajenje ploda i suptilne promene koje se na njemu dešavaju u prvom tromesečju mogu biti i velika misterija za nove roditelje. Period koji je najosetljiviji i ispunjen najvećom neizvesnošću je prva nedelja trudnoće. Ovaj period, ključan za parove koji se trude da ostanu u drugom stanju, krije i mnoge iznenađujuće činjenice. Naime, iako buduća beba upravo u ovoj nedelji započinje svoj put, taj početak najčešće prolazi neprimećeno.

Prva nedelja trudnoće- finalna etapa jednog putovanja

Iako zvuči pomalo apsurdno, prva nedelja trudnoće je zapravo finalna faza višemesečne pripreme, bar kada se radi o planiranom roditeljstvu. Pripremajući se za trudnoću, parovi sve češće pribegavaju detaljnoj pripremi organizma, uz pomoć lekara. Naime, nekoliko meseci pre začeća oba partnera odlaze na detaljne lekarske preglede, gde će se utvrditi njihov reproduktivni status i opšte stanje organizma. Ovo je period kada lekari preporučuju i menjanje svakodnevnih navika, a sve u cilju da se začeće desi baš onda kada ga par želi. Budućim mamama se preporučuje da povećaju unos vitamina, minerala i folne kiseline, propisuje im se zdrava i izbalansirana ishrana, ali se sugeriše i uzdržavanje od nekih loših navika. Buduće mame bi trebalo da ostave cigarete, izbegavaju veće količine alkohola i prestanu da konzumiraju masnu hranu. Sve ovo će dovesti mamin organizam u idealno stanje i pripremiti ga za veliki posao koji je očekuje. 

Beba na putu

Ukoliko mama očekuje da je ostala u drugom stanju, prva nedelja trudnoće doneće još jedno iznenađenje. Naime, u tehničkom smislu, žena nije trudna tokom prve nedelje trudnoće. Ova zbunjujuća teza je rezultat toga što se tačan trenutak začeća jako teško utvrđuje, pa će ginekolog uzeti prvi dan poslednjeg menstrualnog ciklusa kao dan začeća. Dakle, trudnoća počinje menstrualnim krvarenjem i padom hormona koji će biti ključni u daljem razvoju trudnoće. Ti hormoni su estrogen i progesteron i njihov nivo će ponovo biti u porastu u narednim mesećima. Prva nedelja trudnoće je i vreme kada se luči folikostimulirajuči hormon, zahvaljujući kome se na površini jajnika formiraju mehurići koji u sebi nose nezrele jajne ćelije. Iz tih mehurića će se za nekoliko dana izdvojiti jedan koji nosi zrelu jajnu ćeliju koja je premna za oplodnju. 

Prva nedelja trudnoće prolazi neopaženo, jer simptoma same trudnoće nema. Umesto njih, javljaju se simptomi mentrualnog ciklusa, kao što su grčevi u nižim delovima stomaka, bol u donjem delu leđa, nadustost, blago uvećanje i osetljivost grudi i malaksalost. Neke žene u danima pre samog krvarenja iskuse i simptome premenstrualnog sindroma, među njima najčešće razdražljivost, povećanu emotivnost, umor ili specifičnu potrebu za određenom vrstom hrane.  Prva nedelja trudnoće nije trenutak za odlazak kod ginekologa, čak i u slučaju kada je začeće planirano. S druge strane, ovo je i poslednji trenutak da buduća mama usvoji zdrave životne navike, promeni svoju ishranu i doda joj suplemente koji će pripremiti telo za bebu i njene potrebe.