Proces prilagođavanja dece za vrtić

Moramo da razumemo da je kretanje u vrtić veliki mentalni napor za naše mališane. Pokušajmo da se stavimo u njihova mesta. Svaki dan provodimo sa roditeljima, sve radimo zajedno sa njima, i onda, odjednom – naši roditelji dolaze sa pričom kako ćemo jedan deo dana da provedemo bez njih. Ta priča ne deluje primamljivo ni najmanje. Zbog toga, taj razgovor mora da bude postepen i bez naglih reči. Dete mora da razume šta ga očekuje i mora da se prilagodi na taj tempo koji će ga čekati u budućnosti. Razgovor deteta sa roditeljem je od ogromnog značaja. Krenite na vreme, kako kasnije ne bi bilo većih problema.

U privatni vrtić bez stresa

Kretanje i upisivanje u vrtić je ogroman korak, možda i najveći do tog momenta za dete. Taj period i taj proces nije ni najmanje jednostavan. Tada je podrška od strane roditelja i porodice najpotrebnija. U saradnji sa vaspitačima privatnog vrtića ćete moći postepeno da privikavate dete na prve ozbiljne korake u njegovom životu. Susret sa novom sredinom će biti veoma dobar, jer će dete tamo moći da upozna svoje vršnjake. Sa njima će provoditi mnogo vremena, družiće se, zabavljaće se, a ujedno će i učiti mnoge interesantne stvaru. Vaspitači će se maksimalno truditi da se posvete Vašem mališanu, a to će se veoma brzo videti i na njemu samom. Prilagoditi se na svoje vršnjake nije svakome isto. Postoje povučenija deca, a postoje i opuštenija. To je individualna stvar. U svemu tome će Vam pomoći zaposleni u privatnim vrtićima koji je uvek sarađivati sa Vama, objasniće Vam na šta treba obraćati više pažnje.

Adaptacija u privatnim vrtićima

Deca će, u zavisnosti od karaktera, zahtevati određeni period kako bi se uklopila sa ostalima. Navići se na vršnjake, na vaspitače i na sve one koji su mu se pojavili u životu od momenta kada je krenulo u vrtić. Roditelj postepeno počinje da razgovara sa detetom i objašnjava mu taj proces. U razgovoru sa Vama, dete će steći sigurnost u sebe i videće da je vrtić za njega pozitivna stvar. Uvideće da su druženja sa vršnjacima korisna za njega. Mališani vole da provode vreme zajedno, i na taj način će postepeno da se opušte i da se socijalizuje. Veoma je bitno da dete u vrtiću bude opušteno i da se ne boji ničega. Tu je okružen ljudima koji brinu o njemu, o njegovom zdravlju, navikama i potrebama. Roditelji više neće morati da brinu o svemu, a deca će veoma brzo da rade pojedine stvari potpuno sami bez pomoći roditelja. Sticanje samostalnosti je ogroman uspeh. Onda sledi samo lakši deo posla. Za adaptaciju će Vam pomagati stručni saradnici u privatnim vrtićima koji su spremni uvek da Vam izađu u susret, kadgod da se pojavi bilo kakav problem. Oslonac Vašeg detete ste Vi, ali i vaspitači koji s njim provode jedan deo dana. Nakon određenog vremena sve će to postati rutina i dete će želeli i voledi da odlazi u vrtić, jer ga tamo čekaju prijatni ljudi i prijatna atmosfera.