Spas za roditelje – ležaljke i ljuljaške za bebe

Ležaljke i ljuljaške čine neophodan deo opreme za bebe. Roditelji čija je beba ljubitelj ležaljki i ljuljaški znaju kakvo olakšanje mogu da donesu njima, a kakvu zabavu bebi. Prvi meseci nakon što novorođenče dođe na svet umeju da bude vrlo haotični i problematični. Zato sve ono što može da pomogne da se određena životna ravnoteža i harmonija ponovo uspostavi vredi nabaviti.

Ležaljke i ljuljaške u tom smislu mogu biti spasonosni deo opreme za bebe koji može da olakša stresne prve mesece života sa bebom.

Uspavljivanje u ležaljkama i ljuljaškama

Bebama je potrebno od 12 do 16 sati sna dnevno, u zavisnosti od njihovog uzrasta. Ali, pitanje gde oni spavaju je jednako važno tome koliko spavaju.

Ukoliko roditelji imaju problema sa uspavljivaljenjem bebe, ljuljaška može biti dobar saveznik u borbi za san. Naravno, treba kontrolisati bebu ukoliko se uspava u ljuljaški, i preneti je u krevetac, ali za kratkotrajne dnevne bebine dremke ležaljke i ljuljaške mogu biti dobar izbor.

Bezbednost

Praktična i bezbedna stvar u ležaljama i ljuljaškama je sigurnosni pojas, kojim možete osigurati bebu od pomeranja i slučajnih nezgoda. Takođe, imaju specijalan ergonomski dizajn, pa na pravi način štite kičmu, vrat i glavu bebe.

Smatra se da njihov poseban oblik priprema bebu za puzanje i prve korake jer daje bebama osećaj ravnoteže, bez rizika od padanja i povređivanja. Neklizeće nožice su još jedan plus.

Ljuljaška za bebu
Ljuljaška za bebu

Ležaljke i ljuljaške umiruju bebu

Nekad jednostavno nošenje i pevanje uspavanki ne pomaže bebi da se umiri – tada je potrebna pomoć bebi opreme.

Ukoliko se ležaljke i ljuljaške koriste na pravi način, one mogu da umire bebu i pruže kako njoj, tako i roditeljima, neophodni predah. To je posebno značajno u prvim nedeljama, kada svima fali sna. Ljuljanje pomaže bebi da se izbori sa grčevima i neredovnim snom, a čim pomaže bebi, onda pomaže i roditeljima.

Kako bebe brzo stvaraju navike, treba voditi računa o pravilu „ničega previše“. Ukoliko dozirano koristite moć ljuljaški i ležaljki, one će raditi posao u potrebnim situacijama. Međutim, ukoliko prečesto upotrebljavate ono što one mogu da pruže, dete se može i previše navići na određeni ritam ljuljanja.

Zanimljivi dodaci

Postoje razne vrste ležaljki i ljuljaški, počevši od onih osnovnih modela, gde je fokus prvenstveno na obliku koji će bebi najviše odgovarati, pa do onih modela koji vibriraju, imaju muziku, svetla i ugrađene igračke (što znači da rade na baterije ili na struju, pa i na to treba obratiti pažnju prilikom kupovine). Postoje i ležaljke koje su prilagođene porodicama koje često putuju ili često sa bebom idu u goste, pa su napravljene od lakših materijala i mogu se sklapati i transportovati na poseban način.

Na mnogim ležaljkama i ljuljaškama roditelji mogu sami da podešavaju položaj bebe, pa čak i da sklanjaju i vraćaju deo sa igračkama. Često se presvlaka može bez problema prati u veš-mašini, što je veliki plus, jer se o higijeni mora posebno voditi računa kad je beba u kući. Bitno je i kakvu boju, odnosno šaru, presvlake birate, jer čak i ona može da utiče na bebino raspoloženje i njenu aktivnost.

Luksuzne, skuplje ljuljaške poseduju opciju biranja više načina ljuljanja bebe, pa čak i menjanje brzina i pravaca (napred-nazad i levo-desno). Ljuljaške koje su 2 u 1 mogu da budu prave ljuljaške za bebe, ali se mogu transformisati i u mali krevetić, u kom beba može da spava celu noć.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ležaljke?

Ovo pravilo ne važi samo za kupovinu ležaljki i ljuljaški nego za kupovinu bilo čega za bebu – najpre treba obratiti pažnju na bezbednost.

Ležaljke i ljuljaške treba da budu napravljene od kvalitetnih materijala. Ne smeju da imaju oštre ivice niti bilo šta opasno na njima što bi moglo da povredi bebu. Sedište bi trebalo da bude napravljeno tako da je naprirodnije i najbolje za bebino telo koje se svakodnevno razvija. Ukoliko je reč o električnim ležaljkama i ljuljaškama, dobro bi bilo da ne proizvode buku dok rade, jer onda sna nema ni bebi ni roditeljima.

Posebno lepa stvar je što se ležaljke za bebe mogu naručiti i online.

Ovaj deo opreme za bebe treba birati u skladu sa potrebama porodice, ali svakako može doneti višestruku dobit, bilo da je reč o najosnovnijem ili najluksuznijem modelu.