Najčešće korišćene kapi za bebe

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko kapi koje se najčešće koriste za bebe.

Top 3 najčešće korišćenih kapi za bebe:

AD kapi. AD kapi su kapi koje roditelji najčešće koriste za svoju bebu. Ove kapi su dobijene mešavinom vitamina A i D.

Naime, poznato je da je bebama već nakon 2 nedelje života potrebno davati D vitamin, pa sve dok ne napune godinu dana. Vitamin D je najvažniji vitamin kada je u pitanju razvoj zuba i kostiju.

Međutim, vitamin D se nalazi u vrlo malom broju namirnica i nastaje tek u dodiru kože sa sunčevom svetlošću. S obzirom da bebe neće biti izložene suncu u najranijem periodu, morate naći drugi način na koji bi im obezbedili vitamin D.

Upravo zato vam predlažemo upotrebu AD kapi. Znajte da nedostatak D vitamina može da izazove rahitis kod beba.

Vitamin A je takođe od velike važnosti za zdravlje vaše bebe. Ovaj vitamin omogućava da se ćelije kože i sluzokože razmnožavaju, a takođe je odgovoran i za dobar vid.

Osim toga, poznato je da vitamin A predstavlja moćan antioksidans koji će sprečiti razne infekcije i oboljenja kod vaše bebe.

Sada kada ste videli koliko su vitamin A i vitamin D značajni za zdravlje vaše bebe, sigurno smo da ćete se odlučiti za korišćenje AD kapi. Kolika će doza koju dajete vašoj bebi biti, to zavisi od starosti bebe.

Naime, kako beba biva starija, davaće joj se manja doza AD kapi. Naime, dete će vremenom biti sposobno da uzima vitamine A i D preko hrane i drugih prirodnih izvora.

Poznato je da bebe koje sisaju moraju redovno da uzimaju AD kapi, otprilike 2 do 3 kapi u toku dana.

Međutim, bebe koje ne sisaju, već koje koriste takozvanu adaptiranu mlečnu formulu, ne treba da uzimaju dodatni vitamin D. Poznato je da adaptirana mlečna formula obezbeđuje sve potrebne vitamine i minerale bebi, ali kada prestanete sa davanjem adaptirane mlečne formule detetu, onda je svakako potrebno početi sa davanjem AD kapi.

AD kapi treba redovno davati detetu dok ne napuni 2 godine. AD kapi se mogu naći u svakoj apoteci, a njihova cena je u proseku od 160 do 240 dinara po bočici koja sadrži 10 ml ovih kapi.

Espumisan kapi. Espumisan kapi su najbolji izbor ukoliko vaša beba ima grčeve u stomaku, a to ćete prepoznati po čestom plakanju i crvenilu vaše bebe.

Espumisan kapi omogućavaju da digestivni sistem vaše bebe bolje radi i sprečavaju grčeve. Na taj način vaša beba će biti mirna i zadovoljna.

Osim što sprečavaju grčeve, Espumisan kapi takođe sprečavaju gasove i nadimanje kod beba. Preporučuje se da bebi dajte 25 Espumisan kapi (1 ml) pre ili posle dojenja.

Ove kapi se mogu koristiti dva puta u toku dana, ali ipak bi najbolje bilo da pitate pedijatra za savet.

Colief Infant Drops kapi. Ovo su još jedne kapi za bebe koje se često koriste. Ukoliko vaša beba ima crevne grčeve koji su izazvani laktaznom intolerancijom prolaznog karaktera, onda je najbolje da se opredelite za Colief Infant Drops kapi.

Ove kapi treba dodati u mleko pre obroka, pa će se na taj način smanjiti količina laktoze u mleku i olakšaće se varenje mleka. Istovremeno će crevni grčevi biti sprečeni i vaša beba će ponovo biti srećna.