Pitajte ovo stomatologa i znaćete kakva mu je ordinacija

Ponuda privatnih stomatoloških ordinacija u Srbiji je izuzetno velika, ali istovremeno i izuzetno šarolika kada je u pitanju kvalitet usluge koju one zajedno sa njihovim zaposlenim osobljem nude. Stoga, ukoliko ste iz nekog razloga rešili da zamenite svog dosadašnjeg stomatologa i ordinaciju za koju radi, postoji nekoliko pitanja koja Vam pri izboru nove stomatološke ordinacije mogu itekako biti od pomoći.

Da li još uvek koristite sive, amalgam plombe?

Sive, amalgam plombe su se u stomatologiji počele koristiti decenijama unazad. Međutim, budući da su tehnologija i stomatologija kao nauka napredovale, u dvadeset i prvom veku stvarno nema razloga za korišćenje ovih starih ružnih plombi. Danas postoji toliko novih materijala i opreme koji se u stomatologiji koriste koji proces stavljanja bele plombe mogu učiniti mogućim čak i na veoma nezgodnim mestima. Dakle, ni za jednu pristojnu privatnu stomatološku ordinaciju nema više izgovora za korišćenje sivih plombi. Da zaključimo, od stomatoloških ordinacija koje ih još uvek koriste, bežite daleko koliko god Vas noge nose.

Koliko vremena Vam je potrebno da izradite i ugradite bezmetalnu krunicu?

Izrada i ugradnja bezmetalne krunice jedna je od skupljih usluga koje današnje stomatološke ordinacije nude. Takođe, ovo je vrsta usluge zbog koje se mnogi ljudi koji žive u razvijenim zemljama u kojima su usluge stomatologa veoma skupe odluče posetiti manje razvijene zemlje poput naše čije stomatološke ordinacije svoje usluge naplaćuju dosta manje. Za turiste koji u našu zemlju dolaze radi obavljanja određene stomatološke procedure poput ugradnje bezmetalne krunice od velike je važnosti brzina usluge. Brzina je važna ne samo dentalnim turistima, već i svim ostalim ljudima. Zbog čega bi za obavljanje jedne procedure morali stomatološku ordinaciju posetiti više puta, ako sve možemo završiti u okviru jednog termina.

Tradicionalni način izrade i ugradnje bezmetalne krunice za zube zahteva i po nekoliko poseta zubaru. Međutim, najnoviji način njihove izrade vrši se preko kompjutera.

Takav način izrade i ugradnje bezmetalnih krunica za zube omogućava da čitav proces bude gotov u okviru jednog jedinog dana. Tačnije, ceo proces najčešće oduzima pacijentu i zubaru nešto malo manje od dva sata.

Trenutno u Srbiji veoma mali broj stomatoloških ordinacija vrši izradu i ugradnju bezmetalnih krunica na ovaj način. One koje vrše su svakako bolji izbor od onih koje zaostaju za napredkom tehnologije i stomatologije kao nauke. Zato je važno ovo pitanje postaviti prilikom izbora stomatologa.

Da li upotrebljavate lasere u okviru tretmana i za rutinska čišćenja zuba?

„Da li upotrebljavate lasere i lasersku tehnologiju u okviru tretmana, kao i za rutinska čišćenja zuba“ još jedno je od pitanja koje nam može ukazati na činjenicu koliko određena stomatološka ordinacija i njenni zaposleni prate (ili ne prate) napredak stomatologije kao jedne nauke, ali u isto vreme i tehnologije. Kada se čišćenje zuba vrši pomoću laserske tehnologije pre svega se zubi manje oštećuju. Tradicionalni načini čišćenja zuba uklanjaju samo krupan kamenac i bakterije. Bolesti desni zuba najčešće uzrokuju mikroskopski sitne bakterije koje se na ovaj staromodni način ne mogu ukloniti. Međutim, kada se čišćenje zuba vrši laserom, i ovakve bakterije bivaju uklonjene.

Stomatološke ordinacije koje prate trendove u poslu koriste savremena softverska rešenja, koja omogućavaju mnogo preciznije modelovanje, pa su današnje fasete i krunice napravljene sa mnogo većom preciznošću. Savremeni materijali u implantologiji, pak, omogućavaju i da sama izrada zubnih implanata bude kvalitetna i potpuno identična prirodnom zubu. Fiksne proteze za zube su takođe izrađene od kvalitetnijih i diskretnijih materijala.