Privatno školovanje donosi sve više pogodnosti

Sve više se otvaraju privatne srednje škole, koje su svake godine popunjene sa sve više učenika. Međutim, mnoge ne dostižu željene razmere, s obzirom na to da većina roditelja još uvek pronalazi mane ovakvim školama u odnosu na javne.


Sličnosti između javnih i privatnih škola

Ono što većina roditelja ne zna jeste da su privatne srednje škole i državne srednje škole po sistemu obrazovanja potpuno jednake u “očima” Ministarstva prosvete. To znači da prilikom upisa na fakultet ili prilikom zapošljavanja nakon završene provatne srednje škole, učenik ima u potpunosoti ista prava i važeću diplomu stečenog obrazovanja kao i učenik koji je pohađao i završio bilo koju javnu srednju školu.

Generalno, obe vrste srednjih škola imaju prilagođeni plan rada prema zahtevima Ministarstva obrazovanja. U poslovnom smislu, privatne srednje škole nastaju kao rezultat nedostatka kapaciteta ali i kvaliteta u državnim srednjim školama. Pa tako, privatne Sportske gimnazije u Beogradu, privatne srednje Muzičke škole, Medicinske škole i druge privatne srednje škole sve više uzimaju primat u obraziovanju dece u Srbiji.

Koje su razlike između državnih i privatnih srednjih škola?

Razlika je u odnosu na sličnosti više. Tako se kao prva razlika i veoma bitna ističe odnos nastavnik prema učenicima u ovim školama. Kao prva razlika u odnosima jeste to da se nastavnici u privatnim srednjim školama prema učenicima ophode sa više pažnje i razumevanja sprovodeći individualizovan pristup. Isto tako, tokom časova koji su prilagođeni svakom učeniku, učenici učestvuju aktivno u nastavi, za razliku od državnih srednjih škola gde su učenici tokom predavanja samo nemi posmatrači. Na ovaj način, postiže se bolje razumevanje školskog gradiva i podsticanje dece na razvijanje određenih veština kao što su komunikacija, pamćenje, socijalizacija i kreativnost. Kroz ovakav vid obrazovanja, učenici lakše pamte gradivo i nastavu, sa razumevanjem ali i na zabavan i zanimljiv način prilagođen njihovom uzrastu.

Ostale pogodnosti privatnih škola

Ono što je takođe pogodnost za ovakav način predavanja jeste broj učenika koji je svakako manji u učionicama privatnih srednjih škola u odnosu na državne, čije su učionice pretrpane. Na taj način postiže se efektna posvećenost koja takođe doprinosi boljem razmevanju i savlađivanju školskog gradiva, ali i postizanje odnosa nastavnik-učenik koji će pomoći u razmevanju potreba i kapaciteta svakog učenika. Na taj način, učenik nakon završenog školskog dana manje vremena posvećuje učenju, s obzirom da je većina zapaćena tokom školskog časa.

Ono što se takođe može istaći kao prednost privatnih srednjih škola jeste i mogućnost predavanja uz najsavremeniju tehnologiju i nastavna sredstva, posebno u naukama kao što su informatika, hemija, fizika, fizičko vaspitanje itd. U državnim školama, nastavna sredstva su zastarela, okrenjna ili pokvarena, kako ne postoje finasijske mogućnosti da se to promeni. Isto tako, usled nedostatka finasijskih mogućnosti, javne srednje škole ne mogu obezbediti deci koja su talentovana uvek mogućnost izlaska na takmičenja, pripreme za takmičenja itd. Za razliku od njih, privatne srednje škole izdvajaju svoja finansijska sredstva za potrebe posebno talentovane dece, kako bi ona uvek bila u mogućnosti da istaknu, pokažu i primene svoj dar iz bilo koje oblasti.

Donesite važnu odluku

Stoga, prilikom upisa i srednje škole, važno je razmotriti koje pogodnosti nude i privatne srednje škole, bez obzira na njihovu “visoku” cenu koja se može isplatiti na veoma duge staze ili čitav život, za razliku od javnih srednjih škola, čiji sistem obrazovanja sve više zastareva, bez sagledavanja posledica, posebno nakon završetka školovanja kada je potrebno svoje znanje iskazati tokom zapošljavanja, koje danas nije lako uspostaviti. Ukoliko ste od onih čije finasijske mogućnosti to dozvoljavaju, nemojte se dvoumiti, već svoje dete upišite u privatnu školu i uvidite sve prednosti ovakvog školovanja na duže staze, nakon čega će vam dete biti zauvek zahvalno.