3 ključne stvari u borbi protiv kandide

Neke osobe koje su se borile sa ovom gljivičnom infekcijom će vam reći da su je se lako rešile, a neke će vam reći da su im bili potrebni meseci. I naravno da ovo zavisi od brojnih faktora, od toga koliko je infekcija bila ozbiljna, kakvo je opšte stanje organizma, koliko se poštuju uputstva lekara i pridržava terapije, kakv je imunintet…

Naravno da zavisi i od toga kako se osoba odnosi prema problemu. Ukoliko se ponašate kao da vam se ništa ne dešava i ukoliko i nakon saznanja da imate kandidu ništa ne preduzimate, onda i ne treba da se čudite što vam kandida tako dugo traje. Postoje tri ključne stvari, odnosno tri ključne navike koje treba da promenite da bi kandida bila pobeđena zauvek, a više saveta i informacija potražite na probotanic.com.

Ne određujte sami terapiju

Sami sebi možete samo da odredite način života, odnosno sami sebi možete da odredite da ćete zdravije živeti i da ćete se zdravije hraniti. To ne može nikako da vam škodi, to samo može da vas spasi od ponovne pojave kandide ili da posluži kao prevencija za mnoge bolesti. Sa druge strane treba da znate da sebi nikako sami ne treba da određujete terapiju, ni kad je kandida u ptanju, ni kada je u pitanju neka druga infekcija, kao ni neka druga bolest. Treba da znate da terapiju i lekove može samo lekar da vam odredi. On će vam prepisati prvu turu i u kombinaciji sa zdravim navikama i zdravim ponašanjem vrlo lako se možete rešiti kandide. Međutim, ako vi sami uzimate lekove pre, onda će proces lečenja kasnije kada odete kod doktora trajati duže, amožete i da izazove neke komplikacije.

Šećeri, belo brašno i gazirani sokovi se u potpunosti izbacuju

Veoma važna stvar kada je borba protiv kandide u pitanju jeste izacivanje šećera, gaziranih sokova i belog brašna iz ishrane. Ipak, u ovoj priči su ključni šećeri. Dakle, ako ste ih jeli u neograničenim količinama, onda je sasvim jasno zašto ste, u kombinaciji, sa ostalim lošim navikama i oslabljenim imunitetom dobili kandidu. Treba da izbegavate sve namirnice koje sadrže i minimum šećera, a to se odnosi na razne slane grickalice, kao i na slatkiše i na gazirane sokove i bilo koje druge veštačke sokove, ali i na voće. Da, morate biti zaista rigorozni kada je kandida u pitanju. Belo brašno je takođe veoma štetno kada imate kandidu i zato treba izbegavati sve sa belim brašnom, počevši od hleba, pa sve preko peciva, do brze hrane, koju definitino morate da izbegavate.

Fizička aktivnost je neophodna

Bez fizičke aktivnosti, čak i minimalne, nećete pobediti kandidu. Morate vašem organizmu malo dati ono što zaslužuje, morate da ga pokrente, da ga podsetite kako izgledaju dobre stvari. Fizička aktivnost je ključna. Ne morate odmah da krenete sa jakim treninzima, ali možete da unosite deo po deo u vaš život. Na primer prvo možete da krente svakog dana da šetate po dva, tri kilometra, zatim, možete da ubacite i neke fizičke vežbe, da krenete na fintes, pilates ili jogu. Zatim možete i da krente sa džogiranjem i onda se na kraju opredelite za ono što vam je najviše prijalo i to radite što češće.