Proces adaptacije stana

Uređenje enterijera je stavka koja se radi planirano i po određenom rasporedu kako bi se bolje  organizovalo vreme i lakše obavile sve željene aktivnosti.

Za nekog je sama pomisao na adaptaciju stana kao noćna mora, dok drugi ljudi uživaju u sređivanju i ulepšavanju svog doma. Bez obzira kojoj grupi pripadate potrebno je da unapred znate plan aktivnosti kao i koliko vam je vremena potrebno za svaku od njih.  

Počnite od grubih radova

Možda ste se odlučili da kompletno renovirate dom, od poda do plafona, sve staro zamenite novim i posle dužeg vremena  uložite novac u uređenje enterijera. Ukoliko je to slučaj dobro je da znate da adaptacija traje onoliko dugo koliko ima kvadrata.  Ukoliko je prostor od 50 kvadrata radovi bi trajali oko mesec dana.

Sređivanje životnog prostora započnite od grubih radova. Promenite dotrajale instalacije i zamenite stolariju ukoliko to smatrate neophodnim. Zatim, pređite na uređenje podova i zidova, a kao poslednji korak ostavite izbor i raspored nameštaja.

Značaj izolacije podova

Ovde govorimo o termo, zvučnoj i hidroizolaciji podova.  Za izolaciju podova se najčešće koriste kamena vuna ili, eventualno, stirodur. Upotrebom kamene vune se obezbeđuje zvučna izolacija koja se postiže zahvaljujući posebnim rasporedom vlakana u njoj. Zbog vazduha koji je raspoređen između vlakana se stvara toplotna izolacija.

Hidroizolacija se u većini slučajeva radi ako je objekat u prizemlju ili suterenu. Namena prostorije takođe diktira potrebu za hidroizolacijom. Poznato je da se kupatila i kuhinje oblažu keramičkim pločicama. Još jedan materijal koji je po svojim fizičkim karakteristikama otporan na vodu je vinil.

Drveni podovi nisu otporni na vlagu.  Kod parketa, brodskih podova ili punog drveta, koji kao prirodni materijali enterijeru daju toplinu, može da se radi vodonepropusna barijera ili da se zaštite vodootpornim premazima.

Molerski radovi i krečenje zidova

Pošto se završi izolacija i uređenje podova, najbolje je preći na sređivanje zidova. Ovde su prvo potrebni milerski radovi. Ako ste prethodno menjali vrata i prozore, kao i instalacije, potrebno je molerisanje i popunjavanje rupa, ispravljanje ivica zidova i gletovanje. Pre krečenja se obavljaju i gipsani radovi kao što su spušteni plafoni i istaknuti zidovi, kao i instaliraje rasvete.

Krečenje zidova je finalni deo uređenja vertikalnih površina u prostoru. Ovo je posao koji dozvoljava i eksperimentisanje. Uvek se možete držati sigurnih varijanti i koristiti svetle boje zidova. To su bela, bež, oker, boja bele kafe, svetlo žuta, svetlo siva, itd. Ove boje se uklapaju u sve stilove uređenja enterijera.

Ako ste skloni eksperintisanju i imate želju da vaš dom  ima originalnost možete da koristite življe boje, tamne ili možda pastelne boje. Kao zanimljivo rešenje se pokazala kombinacija tamnih i svetlih boja. Odnosno, da se jedan zid ofarba u npr. vulkansko sivu, a ostatak zidova u belu.

Kombinacija novog i starog nameštaja

I na samom kraju kada ste sve već uredili osnovu doma i osvežili prostor, poslednji korak  je izbor nameštaja i njegov raspored. Pre nego što se odlučite da bacite sav nameštaj razmislite da li imate neki komad koji može da se iskoristi kao što je stara retro fotelja ili starinska komoda.

Kombinacija starog i novog nameštaj može da bude izvrsna ideja za vaš dom. Dovoljno je da restauirate starinsku komodu ili tapacirate retro fotelju koji će se sjajno uklopiti sa modernim delovima nameštaja.