Pristupite ozbiljno odabiru grejnih tela u životnom prostoru

Da bi ste uspostavili optimalan i ekonomičan način grejanja, ozbiljno shvatite odabir grejnih tela, naročito usled izostanka centralnog sistema. Postoje raznovrsna grejna tela definisana načinom rada, raspoređenom snagom i izvorom napajanja, stoga se bira model koji predstavlja pravo rešenje.

Od spoljašnjeg uticaja toplotne izolacije, zavisi primena energenata, tip i model dostupnih emitera toplote. Na osnovu dostupnih spoljnih zidova, okrenute pozicije prostorija i kvadrature prostora, uklapaju se elementi grejanja. Usled slabog centralnog izvora grejanja, postoji upotreba dodatnih grejnih tela za potrebe dogrevanja. Električne grejalice odnosno radijatori, najčešće spadaju u konvektorski tip grejanja.

Upotreba konvektorske grejalice u sistemu električnog izvora

Konvektorska grejalica definisana je specifičnom i raznovrsnom tehnikom rada. Princip rada je definisan pristupnim konvektorom koji dodatno zagreva vazduh prostorije. Često se sreću pod sinonimom norveških radijatora. Ujednačen rad ostvaren je putem električnog izvora odnosno struje. Električna energija konvektorskim tipovima grejalica daje snagu za stvaranje toplotne energije.

Ventilatori su sastavni deo konvektorske grejalice, koja svoj rad može ispoljavati kroz efekat hlađenja, naročito tokom letnjeg perioda godine. Navedeni tip grejnog tela uprkos električnom izvoru napajanja, sasvim može opravdati ekonomičnost svojom primenom u domaćinstvu. Birajte konvektorski tip sa označenim poljima energetske efikasnosti.

Primena konvektorskih radijatora štedi druge prirodne energente

Tokom primene prirodnih energenata za zagrevanje životnog prostora, neophodno je vreme za pripremu, obradu i skladištenje što se najčešće odnosi na drva. Ukoliko želite ostvariti manje račune za info stan, opredelite se za upotrebu grejalica sa konvektorom. Navedenim tipom grejanja, oslobođeni ste plaćanja dodatnih troškova tokom leta, što će uticati na smanjenu potrošnju energije.

Osnovni princip grejanja sa upotrebom konvektora radi na osnovu strujanja toplog vazduha, gde je cirkulacija vazduha prirodna. Raspoređenost toplote je ravnomerna, što utiče na efekat zagrevanja. Bez obzira na odabir konvektorskih grejalica ili radijatora, efikasnost direktno zavisi od brojnih faktora spoljašnje sredine. Najbitnija je izolacija prostora, položaj odnosno orjentacija ali i dimenzije proizvoda.

Konvektorska grejalica nema ugrađen sistem dodatne ventilacije

Princip rada konvektorskih grejalica definisan je prirodnim strujanjem vazduha u prostoriji, pri čemu sistem ne poseduje ugradni ventilator. Navedena osobina ih svrstava među tihe izvore, odnosno sisteme sa tihim radom. Konvektor u istoimenim grejalicama utiče na kvalitet vazduha, pri čemu odsustvo ventilatora utiče na smanjenje prašine u prostoriji.

Pozicija za ugradnju definisana je položajem prozora, pri čemu je izduvni sistem okrenut ka plafonu. Sistem funkcionalnog kretanja vazduha umanjuje kondenzaciju i sprečava spuštanje teškog i hladnog vazduha. Stalan protok hladnog vazduha kroz kondenzacionu grejalicu ostvaruje se efektivnije zagrevanje prostorije. Upravo zbog izostanka ventilatora, konvektor služi za konstantan i ujednačen ciklus zagrevanja vazduha. Pomenuti uređaji su mobilnog tipa, pri čemu se kao takvi savršeno uklapaju u sve tipove prostorija.

Njihova konstrukcija odnosno spoljašnji dizajn podnosi sve promene, usled čega se materijali za njihovu upotrebu smatraju mehanički otpornim. Celokupni elementi konvektorskih grejalica su bezbedni za rukovanje i upotrebu uz zaštitu od dodatnog pregrevanja. Njihova prilagođenost se odnosi na pogodnu adaptaciju svakoj radnoj sredini, pri čemu je rad na lestvici bešumnosti. U odnosu na radijatore, predstavljaju ekonomično, efektivno i povoljno grejno telo. Pristupačne su različite forme, dimenzije i modeli konvektorskih grejnih tela.