Top saveti kako da smanjite račun za struju

Zimski period je doba godine kada većina strepi od visine računa za struju! Najveći udeo računa za ovo doba godine odlazi za grejanje stambenog prostora, posebno ako imate TA, ili neku sličnu peć. Međutim, postoje načini koji će na dugoročnom planu doneti brojne benefite, pa i uštedu elektične energije. U nastavku pročitajte o čemu se radi.

Termoizolacija

Najveći broj domova u Srbiji nema uopšte, ili nema dobru termoizolaciju. Mnogima je problem da odjednom izdvoje toliko novca koliko je potrebno za ugradnju. Međutim, ugradnja termoizolacije je investicija koja će se isplatiti već u roku od godinu dana.

Naime, dobro urađena termoizolacija će sprečiti rasipanje toplotne energije za vreme hladnih dana, a istovremeno će sprečiti i zagrevanje stambenog prostora u toku leta. To automatski znači mnogo manje račune za struju: zimi će vam biti potrebno manje energije da postignete istu temperaturu kao i pre ugradnje termoizolacije, a leti ćete uštedeti tako što ćete manje uključivati klima uređaje.

Termoizolacija će doneti brojne benefite i uštede, ali samo ako se uradi kako treba. Zato se dobro raspitajte o majstorima koje želite da unajmite, kao i o termoizolacionim materijalima. Danas na tržištu postoji veliki izbor materijala čije se cene razlikuju od stovarišta do stovarišta. Pa ukoliko se odlučite za ugradnju izolacije, obavezno proverite cene.

Toplotne pumpe

U svetu su sve popularnije toplotne pumpe koje se koriste za grejanje, ali i hlađenje objekata. Ovi ekonomični uređaji su čak 5-6 puta efikasniji u odnosu na TA peć! Za razliku od ovih peći koje troše preko 6 kW, za rad toplotnih pumpi je potreban samoo 1 kW. Pored toga, toplotne pumpe koriste prirodne izvore toplotne energije kao što su vazduh, podzemne vode ili zemlja. Ova karakteristika je takođe važna jer pumpe ne proizvode produkte štetne po okolinu, a istovremeno koristeći besplatnu energiju koja se ne može potrošiti.toplotna pumpa

I kod nas se razvija svest o čuvanju energije i sredine, pa se sve češće sreću toplotne pumpe u domaćinstvima. Kod nas su najzastupljeniji modeli koji koriste vazduh kao izvor toplotne energije, tzv. vazduh-voda toplotne pumpe. Ovakav tip pumpi je i po ceni najpristupačniji. Dobar izbor bi bio toplotna pumpa Toshiba Estia. Modeli koji spadaju u grupu pumpi voda-voda ili zemlja-voda zahtevaju veća ulaganja, jer je potrebno ugraditi dodatne sisteme koji bi preuzimali toplotu od podzemnih voda, odnosno zemlje.

Zamena stolaije

Ukoliko nemate sredstava da uradite termoizolaciju, ili kupite toplotnu pumpu, a želite da uštedite električnu i toplotnu energiju, onda razmislite o zameni stolarije. Naime, preko 30 % ukupne toplotne energije se izgubi zbog nedovoljno dobre stolarije. Zato ukoliko ne želite da rasipate novac, odlučite se da promenite dotrajale prozore i vrata. Benefite nove stolarije primetićete kada vam stigne račun za struju!

Ali, prilikom zamene stolarije važno je da izaberete odgovarajući materijal novih prozora i vrata. Danas se najčešće preporučuje PVC stolarija, ali i tu treba da povedete računa prilikom izbora jer postoji razlika u kvalitetu. Vrsta materijala stolarije je posebno važna ukoliko su prozori i vrata izloženi suncu dosta vremena u toku dana. Zato je važno da odaberete materijal koji se neće kriviti od toplote ili hladnoće.