Kako organizovati prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju?

Birokratija je uvek kamen spoticanja, o bilo čemu da je reč, međutim, posebne komplikacije se stvaraju kada se dogodi da osoba premine u državi koja nije njena matična ili u određenoj državi živi i želi da bude sahranjena u svojoj domovini, u ovom slučaju je to Srbija.

U najvećem broju slučajeva se radi prevoz iz zemalja Evrope, a kako je našeg naroda najviše u germanskim zemljama, najčešće informacije potrebne su kada je u pitanju prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju.

Sam prevoz uvek vrše firme pogrebnih delatnosti koje su u potpunosti specijalizovane za ovaj tip prevoza preminulih. Pokušali smo na jednom  mestu da vam predočimo šta je sve potrebno uraditi, kakvu dokumentaciju prikupiti i na koji način potražiti odgovornu i profesionalnu firmu kako bi ovakva situacija koja je za porodicu svakako teška prošla bez dodatnih problema i dodatne nervoze.

Koja dokumentacija je potrebna za prevoz pokojnika iz inostranstva?

Ono što je potrebno dobiti jeste sprovodnica, tj. dozvola za prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju, a svakako se dokumentacija i dozvola ista izdaje kada je u pitanju bilo koja zemlja sveta.

Najpre je potrebno obavestiti hitnu pomoć nadležnu u određenom gradu gde je osoba preminula. Kada se radi o smrti na javnom mestu ili pod sumnjivim okolnostima, obaveštava se policija koja dalje korake preuzima na sebe zbog sepcifičnosti situacije. Prvi potreban dokument jeste izveštaj lekara o smrti osobe. Nakon toga se pridodaje pasoš, izvod iz matične knjige umrlih koji izdaje zemlja prijema, potrebna je još i potvrda o mestu sahrane, tačnije grobnom mestu. da bi se sporovodnica dobila, a izdaje je Republika Srbija preko konzulata ili ambasade u zemlji i gradu gde je osoba preminula, potreban je tačan podatak o mestu sahranjivanja, kao i utvrđivanje načina prevoza, da li je to automobilom, brodom ili avionom.

Prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju vrše specijalizovane firme pogrebnih usluga, odnosno prevoza, koje poseduju odgovarajuća vozila, profesionalne i obučene radnike za ove situacije, a sama cena se uglavnom naplaćuje prema broju pređenih kilometara, kao i možda dodatnih angažmana firme, a to mogu biti obavljanje određenih običaja, što svakako zavisi i od veroispovesti preminule osobe i nekih specifičnih želja.

Ko može podneti zahtev za dozvolu prevoza pokojnika?

Sam zahtev se, kao što smo već i naveli, podnosi u najbližem konzulatu ili ambasadi naše države u gradu, državi gde je osoba preminula. Pravo na podnošenje zahteva ima rodbina, svakako najuži članovi porodice, ali se može obezbediti i pismeno ovlašćenje za radnike pogrebnog prevoza koji idu po kovčeg i telo preminulog, kako bi oni završili kompletnu proceduru koja je potrebna kako bi se prevoz izvršio.

Sam proces dobijanja sprovodnice nije jednostavan, niti brz. Nekada su potrebne nedelje kako bi se sve dovršilo i kako bi se dobila dozvola za prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju, ali kada to poverite uhodanim profesionalcima i firmi sa svim potrebnim dozvolama za rad, onda se proces ubrzava što zbog iskustva koje imaju, ali i zbog poznanstava koja vremenom ostvaruju i na taj način brže ostvaruju potrebno, tako da je njihovo angažovanje u ovakvim situacijama najbolji način da se sve uredi brže i lakše.