Prikriveni endokrinološki problemi i fatalne posledice koje se mogu sprečiti u poliklinikama 

Da bi jedna osoba mogla voditi kvalitetan život potrebno je da bude zdrava. Zdravstveni problemi osobu često lišavaju pozitivnog stanja duha.

Promatrati svoje telo i na vreme dobiti medicinsku negu može zaustaviti negativne posledice po fizičko i psihičko zdravlje. Problemi sa endokrinim sistemom u današnjici postaju sve češći, a održavati mladolikost organizma sve teže. No, da biste ostali koliko-toliko u dobroj formi potrebno je čak i preventivno posećivati endokrinologe. 

Rutinski endokrinološki pregled

Bitnost rutinskih pregleda je velika jer može zaustaviti određenu bolest još u početnoj fazi. Ponekad je teško pronaći dovoljno slobodnog vremena kako bi se svi potrebni pregledi izvršili, no dobijanje kompletne slike o zdravstvenom stanju pogotovo je važno za žene koje se pripremaju za trudnoću, ali i svakog čoveka. Prikriveni endokrinološki problemi mogu biti kritični za svako starosno doba čoveka i umanjiti kvalitet života. Kod žena ti problem utiču na životni ritam, nivo stresa, istrošavanje organizma i vitalnost, poremećaje u sexualnoj funkciji, plodnosti, gojaznost i tako dalje. 

Gojaznost i endokrinološki poremećaji

Nutritivni status čoveka pokazatelj je često njegovog zdravstvenog stanja a posebno endokrinih patologija. Gojaznost koji se čini kao globalna epidemija može dovesti do reproduktivnih disfunkcija, dijabetesa, poremećaja u radu štitne žlezde, metaboličkih nepravilnosti i tako dalje. Biti gojazan ne znači samo biti masivan već imati kraći životni vek. Psiho-emocionalni faktori idu u korak sa gojaznošću, ali i nedovoljna fizička aktivnost. Kod endokrinih poremećaja promena u načinu života osobe i u kilaži može znatno uticati da bolest ne doživi svoj vrhunac i da se zdravlje osobe znatno poboljša. 

Endokrinološke patologije i simptomi

Uzrok neplodnosti kod žena često se krije upravo u endokrinološkim patologijama. Pored toga, propratni simptomi mogu biti izrazita žeđ, učestalo mokrenje, suva koža, nesanica, preznojavanje, razdražljivost, konstantan umor i opšta slabost koja sprečava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, zatim, drhtavica, glavobolja, nepravilan rad srca, promene u težini i apetitu, depresija i tako dalje. Svaki od ovih simptoma svakodnevno izražen povod je za posetu endokrinologa i kompletnu analizu. 

Poliklinike i endokrinološke usluge 

U poliklinikama, pored ginekoloških, kardioloških, ortopedskih, dermatoloških i drugih pregleda moguće je izvršiti i endokrinološke preglede. Uz laboratorijske i ultrazvučne testove poliklinike moguće je praćenje nivoa šećera u krvi, hormonskog statusa, koncentracije vitamina i mineral u organizmu, postojanje patologija i tako dalje. Poliklinike sa svojim vrhunskim endokrinolozima mogu pronaći optimalna rešenja za svaki problem i otkloniti poremećaje u radu endokrinog sistema. Uz dobru dijagnostiku i pravilan pristup lečenju mogu se eliminisati ne samo bolesti već i njihove posledične aktivnosti. Poliklinike sa endokrinološkim uslugama pristupiće pacijentu ne samo kroz dijagnozu i lečenje već savete o unošenju vitamina i suplemenata, korekciji kilaže, ličnoj negi i ishrani, fizičkoj aktivnosti, tehnikama samoodređenja glukoze i tako dalje. Kvalifikovani lekari poliklinike preporučiće najprikladniji program za određeni zdravstveni problem kako bi pacijent što pre došao do poboljšanja zdravlja bez ozbiljnijih i fatalnih posledica po organizam. Pravovremen odlazak u endokrinološke poliklinike može sprečiti komu, moždani udar, slepilo i druga oštećenja. Na vama je da procenite da li ćete pronaći dovoljno slobodnog vremena za dijagnostičke analize ili ćete sebi uskratiti mogućnost da živite kvalitetnim životom.