Prednosti i mane ugradnih uređaja

Ugradni kuhinjski uređaji su sve popularniji izbor modernih domaćica koje žele da njihove kuhinje izgledaju jedinstveno i elegantno. Nije ni čudo kada takav renome iznova potvrđuju  stilski potpuno doterani šporeti, frižideri i zamrzivači koji, ugrađeni u kuhinjske elemente, stvaraju neponovljiv kuhinjski dizajn. 

Međutim, da li pored primamljivog vizuelnog izgleda ovakva bela tehnika svojim radom može da zadovolji potrebe prosečnog domaćinstva? Koliko je efikasna i funkcionalna? Da li se opremanje doma ugradnim uređajima i njihova kupovina isplati?

Odgovore na sva ova pitanja potražite u sledećim redovima, jer smo za vas u ovom tekstu istražiili koje su to prednosti i mane ugradnih uređaja. Pročitajte!  

Prednosti ugradnih uređaja 

Savremeni ugradni kuhinjski uređaji imaju brojne prednosti. Pre svega su izuzetno kompaktni i estetski privlačni. Uklapaju se u gotovo svaki dizajn kuhinjskog prostora koji vi ili vaš arhitekta možete da zamislite. Savršeno pristaju velikim kuhinjama i prave idealni su za manje kuhinjske prostore. 

Pored toga što izgledaju sjajno, delimično ili potpuno skriveni u kuhinjskim elementima, ugradni uređaji su i izuzetno praktični i efikasni. Kombinovani ugradni frižideri, na primer, imaju veliki prostor za skladištenje namirnica ine troše mnogo električne energije. Većina modela se proizvodi sa No Frost tehnologijom hlađenja, tako da su samootapajući i jednostavni za čišćenje. 

Dakle,  otmen dizajn ovakvih aparata, nikako ne utiče na njihov rad. Štaviše, ugradni modeli imaju sve funkcije koje nude i oni samostojaći. Uz to, gotovo da su nečujni pri radu, jer frontovi kuhinjskih elemenata u koji su uređaji postavljeni, blokiraju njihovo vibriranje i sprečavaju nepotrebnu buku.

Treba spomenuti i da mnogi kuvari tvrde da su ugradni uređaji ergonomski, odnosno napravljeni tako da sasvim ispunjavaju zahteve i potrebe svakog profesionalca u kuhinji. 

Kompaktan dizajn kuhinja sa ugradnim uređajima, koji dozvoljavaju kuvanje, čišćenje i izvršavanje više zadataka istovremeno je verovatno razlog zbog čega su ovakvi aparati deo kuhinja  najpretižnijih restorana današnjice! 

Nedostaci ugradnih uređaja

Pored brojnih prednosti, napomenimo i par nedostataka koje imaju ugradni uređaji. Uglavnom su ovakvi aparati  skuplji od samostojećih modela, pa za njihovu kupovinu i ugradnju treba izdvojiti nešto više novca.  Mnoge prodavnice bele tehnike nude mogućnost da ugradne uređajei montiraju besplatno, pre nabavljanja aparata treba obratiti pažnju na uslove kupovine i cenu ovih usluga.  

Takođe, ukoliko se pokvare, ugradni uređaji se teže popravljaju, zbog pristupa zadnjem delu aparata. Može se desiti i da vam majstori servisiranje naplate više nego što bi to uradili pri popravci samostojećih aparata. 

Imajte na umu da kada jednom postavite ugradne uređaje, teže će biti ih da pomerate i pravite novi raspored u kuhinji. Zato, pre nego uložite novac u kupovinu ovakvih aparata, razmislite da li će oni odgovarati potrebama i navikama vašeg domaćinstva.

Da li su ugradni aparati za vas? 

Dok vas nije potpuno opčinio minimalistički, rustični ili retro izgled kuhinje sa ugradnim aparatima iz magazina zapitajte se da li su takvi uređaji uopšte za vas. 

Ako renovirate kuhinju i menjate kućne aparate, pre kupovine bele tehnike, proverite kolikim budžetom raspolažete. Od toga zavisi kakav ćete stil, veličinu i kvalitet ugradnih uređaja moći da priuštite. Ukoliko imate dovoljno para za kupovinu manjeg ugradnog zamrzivača, a potreban vam je zamrzivač sa većom komorom, isplativije bi onda bilo da kupite onaj samostojeći. 

Takođe, ukoliko ste često na putu, menjate mesta stanovanja zbog posla ili ste podstanar, ugradni uređaji su teži za selidbu i ponovno montiranje. 

Međutim, za one koji imaju svoju kuću ili stan, vikendicu na planini ili moru, koju planiraju da izdaju, ugradni uređaji su idealni saveznici u stvaranju uniformnog, jedinstvenog i estetskog stila kuhinje. Slike takvog kuhinjskog prostora na sajtovima turističkih agencija, privući će brojne posetioce koji će želeti da prespavaju baš u vašem smeštaju. 

Na kraju, ukoliko jednostavno želite da uživate u predivnoj i funkcionalnoj kuhinji dok pripremate hranu ili sedite u trpezariji, odmarate i ručate, ugradni uređaji su dobar izbor za vas! Njihov bezvremenski izgled i kvalitet godinama će dobro služiti čitavoj vašoj porodici. 

Šta treba da znate pri kupovini kućnih aparata? 

Bilo da kupujete ugradne ili samostojeće uređaje, pored ostalih karakteristika, poput boje, veličine i specifičnih funcija aparata, bitno je da znate koja je njihova energetska efikasnost.

Na ugradnim pločama i rernama, mikrotalasnim uređajima i veš mašinama potražite nalepnicu sa oznakom A + (A++ ili A+++) kako biste kupili aparate najveće energetske efikasnosti. Takva bela tehnika, troši znatno manje električne energije pri radu, manje se kvari i duže traje u odnosu na aparate niže energetske klase.

Ukoliko renovirate stan i kuhinju ili jednostavno menjate zastarelu belu tehniku, ugradni uređaji su, iako skuplji, definitivno lepši izbor! Oni se savršeno uklapaju u svaki dizajn kuhinje, štede prostor, a pritom rade podjednako efikasno poput samostojećih uređaja.