Period slava – šta sve treba da se nađe na vašoj trpezi?

 

Slavljenje krsne slave je jedan od najvažnijih praznika u našoj zemlji. Svaka porodica ima svog sveca – zaštitnika kuće koga slavi, a tom prilikom uz bogatu trpezu okupljaju se porodica i prijatelji. Slava se prenosi sa kolena na koleno – sa oca na sina, dok žene udajom preuzimaju na sebe pravljenje gozbe za slavu supruga.

U zavisnosti od toga da li je slava posna ili mrsna, na slavskoj trpezi se mogu naći različita posna ili mrsna jela. Bilo da su u pitanju predjela, glavna jela ili pak sitni slavski kolači, svako domaćinstvo posvećuje mnogo pažnje njihovoj pripremi i sa njom kreće i po nekoliko dana ranije.

U nastavku teksta vam donosimo spisak jela bez kojih nijedna slava ne može proći kao i savete za njihovu pripremu.

#1 Slavski kolač – najvažnije obeležje slave

Ubedljivo najvažnije obeležje slave i ono bez čega nijedna slava ne može da prođe je slavski kolač. Po pravilu, on se pravi dan pred slavu i tradicionalno ga pravi domaćica. Na sam dan slave, kolač se sa vinom nosi u crkvu kako bi ga sveštenik osveštao.

U zavisnosti od toga da li je kolač za posnu ili mrsnu slavu, recepti za slavski kolač se razlikuju, ali ono što im je svima zajedničko je da su jednostavni za pravljenje. Osnovni sastojci koji ulaze u slavski kolač su brašno, voda i kvasac, dok se u mrsni kolač stavljaju i jaja i mleko.

Ono čemu se posebno posvećuje pažnja je dekorisanje slavskog kolača. Oni mogu biti različiti i zavise od ukusa domaćice koja ih pravi. Svaki ukras ima svoju simboliku, te se prilikom izbora ukrasa domaćica može voditi njom ili čisto estetikom.

Najčešći ukras za slavski kolač je 5 pečata, na kojima se nalazi krst i slova: IS HS NI KA – koja u prevodu sa grčkog jezika znače “Isus Hrist pobeđuje”. Takođe, pored ovog najpopularnijeg ukrasa veoma često na slavskom kolaču možemo videti fugure u obliku klasja žita, cveća, žira, grožđa, bureta, ptice i knjige.

Slavski kolač je posebnog ukusa, pa nakon što se ispoštuje tradicija i kolač se okreće i polomi, mnogi gosti ga jedu uz glavno jelo umesto hleba.

#2 Gibanica, ruska salata i mimoza kao neizostavni deo slavskog predjela

Ruska salata i gibanica su jedna od najpoznatijih srpskih jela i predstavljaju jela koja se na slavama služe kao predjelo. U zavisnosti od toga da li slavite posnu ili mrsnu slavu, ruska salata se može napraviti na dva različita načina.

Mrsni, originalni recept koji sadrži jaja, majonez i šunku, jedan je od omiljenih recepata širom naše zemlje. Posna verzija ruske salate se može dopuniti još jednom salatom koja se najčešće pravi za slavu – mimoza salatom.

Kada je u pitanju gibanica, u slučaju da slavite posnu slavu možete umesto nje napraviti različite posne pite i proje.

#3 Glavno jelo – posna i mrsna jela

Nakon što su gosti pojeli predjelo, na red dolazi glavno jelo – tradicionalna srpska hrana kojoj  se svi raduju. Za početak, na sto se iznose supa ili čorba. Kod mrsnih slava najčešća je teleća čorba i domaća supa, dok se za posnu slavu najčešće služe riblja čorba i paradajz čorba.

Zatim, sledeće na trpezi je praseće ili jagnjeće prečenje, kao i sarma ili svadbarski kupus. Uz njih je potrebno poslužiti i običan hleb, kao i salate – šopsku, srpsku, sladak ili kiseo kupus, a veoma često se služi i turšija.

Trpeza na posnoj slavi je nešto drugačija. Na njoj se mogu naći prebranac, riba, pirinač, ali i posna verzija sarme koja je u ovom slučaju punjena isključivo pirinčem.

#4 Dezert – ukusni slavski kolači i torte

Nakon bogatog slavskog ručka, sledeće na redu je – dezert! On se može kupiti ili ga pravi domaćica u zavisnosti od vremena koje ima na raspolaganju i veštine. Najčešći izbor dezerta za slave su sitni slavski kolači i torte.

Od sitnih kolača, na trpezi se najčešće služe oblande, čokoladne ili Raffaelo loptice, orasnice i bajadere. Oni se svi zajedno posluže na veliki tanjir, sa kojih ih gosti uzimaju.

Kada je u pitanju torta, ona je po izboru domaćice, a ukoliko se slava priprema tradicionalno, velike su šanse da njen izbor bude upravo najpoznatija i najstarija srpska torta od oraha, kora i čokolade – reforma.

Danas postoji veliki broj recepata za posne kolače i torte, pa dezerti na posnim slavama ni malo neće zaostajati za mrsnim.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste u njemu pronašli sve informacije koje su vam bile potrebne, kako biste pripremile najukusniju slavsku trpezu i proslavile vašeg sveca kako dolikuje.