Kako se piju dobra vina?

Ne mali broj puta vam se desilo da ste pili vino, ali da vam se nimalo nije svidelo uprkos ubeđivanju poslužitelja kako je vino odlično, čak vam navodeći cenu koja nikako nije niska.

Odmah ćemo vam reći da se dobra vina ne određuju cenom. Prvenstveno od vrste vina zavisi da li će vam se vino svideti ili ne. Vina delimo na crna, bela, roze i šampanjce. Finiju podelu vršimo po udelu šećera u vinu, a onda i po aromama, ukusu…

Nije svako vino slatko vino. Iako je prodaja vina svakakvog kvaliteta opšte raširena, ipak treba obratiti pažnju i birati dobra vina koja će zadovoljiti sva vaša čula.

Vrste vina po vašem ukusu

Koje su vrste vina po vašem ukusu? Vino nije čaša vode koja toli žeđ. Ne ispij se na iskap, tek tako, ne bi li zadovoljila osnovnu fiziološku potrebu. Piti vino je poseban doživljaj i samo ako mu tako pristupite možete u potpunosti uživati. Zato je ukus ono što je na prvom mestu u odabiru vina.

Podela vina se vrši po boji. Tako vina delimo na crna, bela i roze.

Crno vino

Crno vino delimo po vrsti grožđa od koje se pravi. Tako imamo :

 • Kaberne sovinjon
 • Merlo
 • Nebiolo Pino noar
 • Sira ili širaz
 • Sanđoveze
 • Novi božole

Belo vino

Bela vina takođe delimo po vrsti grožđa od koje se pravi. Tako imamo:

 • Šardone
 • Šenin blank
 • Crveni traminer ili klevner
 • Rizling
 • Sovinjon blan
 • Semilon

Pored ove osnovne podele vina možemo podeliti i po količini šećera. Pa tako vina sa manje šećera zovemo suvim, sa malo više polu suvim, kao i polu slatkim i slatkim.

Šampanj je vino sa posebnom tehnologijom pravljenja, koje u sebi sadrži visok procenat ugljendioksida.

Kako se služe dobra vina?

 

Temperatura vina je odlučujuća za ukus. Tako se crna vina služe i konzumiraju na temperaturi nešto nižoj od sobne od 15 – 20 stepeni, dok se bela vina suže rashlađena na temperature od 9 – 14 stepeni celzijusa. Neadekvatno rashlađeno vino može značajno da umanji ili čak pokvari njegov ukus. Uobičajeno je da temperatura vina ostane ista tokom večeri pa se zato bela vina i šapmpanji služe u kofi s ledom. Takođe, poželjno je i da crno vino ne pretrpi veće oscilacije u tempretaruri. Neki somelijeri (poznavaoci, poslužitelji vina) međutim smatraju da crnom vinu treba dati priliku da se postepeno zagreva. Dobra vina se tako otovore, i tokom večeri možemo doživeti svu višeslojnost ukusa koju najbolja crna vina mogu da ponude.

Kako će se vino otvoriti u mnogome zavisi da li se služi u adekvatnim čašama. Različite vrste vina iziskuju različite čaše.

Za crvena vina dobre su čaše većeg tela i otvora. U takvim čašama vino bolje reaguje sa kiseonikom, posebno ako se čaša tj. vino u čaši malo provrti. To doprinosi boljem razvijanju aroma i bukea koje nam samo vino daje. Pošto veći deo našeg ukusa formira čulo mirisa jasno je zašto je bitan veliki otovor na čaši. Nos je u potpunosti uronjenn i bez uticaja spoljašnje sredine može da pokupi sve što vino pruža. Po pravilu vinska čaša se drži za dršku ili stopu, ne za balon ili telo, da ne bi došlo do neželjenog zagrevanja vina. Ovo posebno važi za bela vina, koje služimo u vitkijim užim čašama sa manjim otvorom. Manji otvor na čašama za belo vino služi da vino sporije reaguje sa kiseonikom kao i da bi se sporije grejalo.

Vino se iz čaša ispija u manjim gutljajima, lagano, slobodno ga puštajući da klizi preko nepca. Tako su nam sva čula angažovana. Ni najbolja crna vina, a ni bela, ne mogu nam pružiti užtiak ako ih samo saspemo u grlo. Tako ne doživimo pravi karakter vina i onda se samo nalivamo. A to vam verujem nije ni želja ni cilj.

wine

Vinske suze su još jedna od pokazatelja kvaliteta vina. Najbolja crna vina pošto se provrte u čaši stvaraju na obodu čaše vinske suze. U odnosu na intezitet tih suza utvrđujemo stepen kvaliteta vina.

Kombinovanje sa hranom. Upariti vino sa obrokom koji jedemo podiže nivo uživanja u vinu za još jedan nivo. Roze vina su blaža, stoga se kombinuju sa laganijim obrocima i dezertom. Uz najbolja crna vina obično jedemo crveno meso, jake sireve i začinjeniju hranu. Ta vina sadrže veći procenat alkohola. Bela vina s druge strane odlično idu iz bela mesa, ribu i laganiju hranu i kremaste soseve. Uz slatko vino jede se nešto što je slađe od samog vina. Vrste vina se menjaju kako se menja vrsta hrane tokom večere.

Napominjenmo da su ovo samo neke opšte smernice. Najbolje je ipak osloniti se na sopstveni ukus. Možda vama prija uz neku divljač u lovačkom sosu  pirja desertno slatko vino.

U odluci koje vam vrste vina prijaju, da li su to možda najbolja crna vina ili bela, ili možda roze, mogu vam pomoći prodavci u specijalizovanim radnjama. Tamo će vas dočekati somelijeri koji će vrlo lako otkriti vina po vašem ukusu.

Prodaja vina u mnogome utiče od njihove umešnosti u prepoznavanju koja su dobra vina za vas kao kupca. Vrlo brzo i lako možete doći do prve flaše baš po svom ukusu.

Ako ste s druge strane već istražili i već gajite određen senzibilitet prema određenim vrstama vina, u Calix online prodavnici kojoj je jedna od delatnosti i prodaja vina, možete poručiti vina koja će razigrati sva vaša čula.

Autor: Mladen Lukešević