sipanje antinori vina u casu

Nezaobilazno Antinori vino u vinskom turizmu

Poznati italijanski proizvođač vina Antinori, simbol je prelepih toskanskih vina. Između 2001. godine i 2005. godine, Antinori je sve nade polagao u projekat Biserno zemljište, koji će kasnije postati raj za uživaoce ovog rajskog napitka. Biserno zemljište, obuhvata površinu od skoro 50 hektara zemlje. Na njemu se gaje sorte: Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot i Cabernet Sauvignon. Blizina Tirenskog mora, predstavlja savršeno područje za proizvodnju vrhunskog vina na ovom zemljištu. Prinos po jednoj lozi u ovom vinogradu iznosi 1 kilogram, što znači jedna loza jedna boca.

Najpoznatija Antinori vina u Italiji

U porodici Antinori već 26 generacija se bavi proizvodnjom vina. Vlasnici su vinograda u Toskani ali i u drugim krajevima Italije, na Malti i u Kaliforniji. Ipak, najpoznatije su one koje su smeštene u Toskani. Prelepi predeli i vina vrhunskog kvaliteta, čine ovaj kraj veoma posećenom turističkom destinacijom. Antinori vina su 70-ih godina prošlog veka, izazvala skandal velikih razmera u Italiji. Njihove vinarije su inovativne, pa su koristile francuske sorte vina u proizvodnji, što je bilo nezamislivo do tada. Međutim, taj njihov poduhvat se pokazao uspešnim, a prodaja vina je rasla ogromnom brzinom.

Priča o Tignanello vinu

Krajem 60-ih godina prošlog veka, usled klimatskih promena nastupio je težak period u proizvodnji vina. Vino je gubilo na kvalitetu, iako se proizvodilo po recepturi staroj nekoliko stotina godina. Struktura vina je postala jednostavna, boja je postajala svetlija a takvo vino nije moglo biti uskladišteno i ostavljeno da odleži. Porodica Antinori je iz proizvodnje izbacila belo grožđe, promenila fermentaciju, kao i metod odležavanja vina. Sve ovo je vodilo ka uspehu i ovo vino je postalo klasik.

Prvo Tignanello vino proizvedeno je pre više od 50 godina, ali je imalo ograničenu količinu od 20.000 boca. Kako je bela sorta bila izbačena, ovo vino više nije moglo nositi naziv chianti classico. Tako da je tek nakon 4 godine od prve proizvodnje, usavršen pravi recept. Ovo vino ime duguje vinogradu na kome se uzgajaju sorte grožđa za proizvodnju ovog Antinori vina. Sorta Sanđoveze uticala je aromu i strukturu samog vina. Tada je proizvedeno 25.000 boca, drugog po redu godišta ovog veoma uticajnog vina u Italiji. Vino odležava u hrastovim buradima u periodu od 12-18 meseci a zatim u boci još 12 meseci. Zbog svega navedenog, Tignanello predstavlja prekretnicu u proizvodnji vina.

Ukusi koji se ne zaboravljaju

Bilo da ste ljubitelj belih, crnih ili penušavih vina, prilikom degustacije Antinori vina, poželećete da zauvek uživate u savršenoj aromi i neprevaziđenom ukusu. Cont’ugo Guado Al Tasso je crveno vino koje se odlično uklapa sa aromom tvrdih i mekih sireva intenzivnijeg ukusa, ili sa crvenim mesom sa roštilja. Proizvodi se od sorte Merlot a idealna temperatura za služenje ovog vina iznosi 16 stepeni celzijusa. Solaia je crveno vino od sorte Cabernet Sauvignon. Odlično se slaže uz meso od divljači i govedinom. Idealna temperatura za posluženje je od 16-18 stepeni celzijusa. 

Penušavo vino Cuvee Royale, odlično je kao aperitiv, ali i u kombinaciji sa ribom i belim mesom. Služi se na temperaturi od 7-9 stepeni celzijusa. Belo vino Villa Antinori Bianco slaže se sa jelima od nemasne ribe i morkim plodovima. Služi se ohlađeno na temperaturi od 10-12 stepeni, kao i sva bela vina iz ove vinarije. Cervaro Della Sala je takođe belo vino sorte Chardonnay, koje se služi uz stari sir ili grilovanu ribu. Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje i rižota, onda je belo vino Bramito Chardonnay pravi izbor. SOF Rose 2017 je roze vino, koje je ime dobilo po Sofiji, ćerci vlasnika vinarije, Lodovika Antinorija.