Ojačajte imunitet pre nego što vas virusi napadnu

Kako sezona virusnih infekcija postaje sve nepredvidivija i opasnija, nikada nije bilo važnije unapred se pripremiti i ojačati imuni sistem. Svi smo svesni osnovnih pravila koja podrazumevaju pranje ruku i izbegavanje bliskih kontakata sa obolelima. Ali, da li je to dovoljno? Preventiva je često najefikasniji oblik borbe protiv bolesti, a imunitet je naš prvi i najvažniji štit protiv virusnih i bakterijskih napadača.

Tema koju ćemo razmotriti u ovom vodiču odnosi se na to “kako da stvorimo takvu vrstu imunološke odbrane koja će potencijalne patogene obeshrabriti čak i pre nego što pokušaju da uđu u naš organizam?”

Imunoglukan – Vaš Preventivni štit

Imunoglukan, prirodni polisaharid izolovan iz gljive Agaricus blazei, postao je pravo čudo u svetu prirodnih dodataka ishrani namenjenih jačanju zdravlja organizma. Kao moćan imunomodulator, deluje tako da optimizuje funkcije imunološkog sistema, čineći ga efikasnijim u prepoznavanju i eliminaciji potencijalno štetnih mikroorganizama.

Ali kako konkretno funkcioniše kao preventivni štit? Reč je o preparatu koji zapravo pojačava funkciju makrofaga, vrstu belih krvnih zrnaca koja služi kao prva linija odbrane protiv infekcija. Povećavajući njihovu efikasnost, Imunoglukan omogućava telu da brže i efikasnije reaguje na viruse i bakterije.

Iako se generalno smatra sigurnim, uvek je preporučljivo da se pre upotrebe ovog farmaceutskog proizvoda posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako imate neko hronično oboljenje ili ako već uzimate neke druge lekove ili dodatke ishrani.

Ishrana bogata vitaminom C: Zašto je toliko važna?

Svi smo čuli za čuvenu izreku „Jabuka na dan odlaže odlazak kod doktora,“ ali šta ako bismo to preformulisali u „Vitamin C odbija viruse od našeg organizma?“ Vitamin C nije samo dodatak koji nalazimo u tabletama koje pijemo kada smo prehlađeni već predstavlja ključnu komponentu uravnotežene ishrane i može imati ogromne efekte na imunološki sistem.

Reč je o snažnom antioksidansu koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti ćelije i doprineti hroničnim bolestima i starenju. Neki stručnjaci čak sugerišu da ishrana bogata ovim vitaminom može skratiti trajanje prehlade.

Da biste uvrstili više vitamina C u svoju ishranu, fokusirajte se na voće i povrće poput citrusa, jagoda, kivija, paprika, i tamnozelenog lisnatog povrća. Dopuna ishrane suplementima može biti korisna, ali ništa ne može da zameni prirodne izvore bogate hranljivim materijama.

San i odmor: Neprocenjivi saveznici u borbi protiv bolesti

U eri konstantnog stresa i pretrpanih rasporeda, kvalitetan san i pravilni odmor često su potcenjeni. Međutim, ne bi trebalo da budu. San igra kritičnu ulogu u očuvanju i jačanju imunološkog sistema. 

Sa druge strane, nedostatak sna može dovesti do smanjenja proizvodnje citokina, što može oslabiti imunološki sistem i učiniti nas podložnijim bolestima. Na kraju, neispavanost je povezana i sa povećanim nivoom stresa, koji je poznat po negativnim efektima na naše zdravlje.

Ako imate problema sa nesanicom, probajte sa vežbanjem, redukovanjem kofeina i alkohola, ili sa uvođenjem relaksacionih tehnika poput meditacije u svoju rutinu pred spavanje. 

Sa ovim koracima, vaš imunološki sistem biće dobro pripremljen za bilo kakve izazove koji ga očekuju, bilo da se radi o sezonskim virusima ili nečemu ozbiljnijem.