Saveti za kupovinu odgovarajuće kosilice za travu, ovo je sve što treba da znate

Kada je u pitanju kupovina kosilice za travu kraj leta i početak jeseni su pravo vreme za to. Uglavnom u svim radnjama koje prodaju opremu za održavanje i uređenje dvorišta pred kraj sezone ima velikih popusta pa se zbog toga isplati čekati jer za znatno manje para možete da kupite izuzetno kvalitetnu mašinu. 

Pre kupovine kosilice za travu bi trebalo da se informišete o tome koje sve vrste kosilica postoje i koja će najviše odgovarati vašim potrebama. To znači da sagledate koliku površinu ćete kositi, kakav je teren, da li imate mnogo drveća i koju vrstu trave ćete kositi.

Na osnovu toga ćete doneti odluku o tome da li su za Vas benzinske, akumulatorske ili električne kosilice za travu. 

Benzinske kosilice za travu

Ono što je prednost benzinskih kosilica je činjenica da mogu da pokose veliku površinu i zapravo su namenjena za dvorišta veća od 15 ari. Doduše, možete kupiti benzinsku kosilicu i ako imate manje dvorište, a nemate previše vremena za košenje jer su definitivno najjače i najmoćnije ručne kosilice. Ono što mnogim korisnicima ne odgovara kada su u pitanju benzinske kosilice za travu je to što su prilično teške pa se njima teže manevriše i zbog težine nisu baš pogodne za kosine u kaskadnim dvorištima. Osim toga, one su i prilično bučne što nekima smeta.

Akumulatorske kosilice

Akumulatorske kosilice za travu su namenjene za dvorišta do 5 ari. Najveća prednost im je u tome što pri košenju nema povlačenja kablova po dvorištu. Baš zbog toga što su nezavisne od postojanja izvora električne energije one su odlične za održavanje nekih manjih voćnjaka kada nema u blizini utičnice. Kao još jednu prednost korisnici navode i činjenicu da su ove mašine daleko tiše od benzinskih. 

Električne kosilice

Električne kosilice za travu su idealne za održavanje manjih travnjaka. Prednost im je to što su lagane i zbog toga su odlične za održavanje padina i za košenje oko žbunja i drveća. Mana im je to što dok kosite morate da vučete kabal sa sobom. 

Traktorske kosilice

Traktorske kosilice za travu su definitivno najjače i idealne za održavanje velikih travnjaka. Najveća prednost je to što se osoba koja kosi ne umara. Dakle, ako imate travnjak veći od 20 ari mogli biste da razmišljate o ovoj investiciji. 

Za kraj trebalo bi da se razmišlja i o radnoj širini kosilice, odnosno, o širini noža koja se, opet, usklađuje sa veličinom dvorišta i količinom žbunja i drveća. Drugo, ako imate veliko dvorište, a ne možete da priuštite traktor za košenje, mogli biste da razmislite o samohodnoj kosilici. 

Ne zaboravite radne cipele

Ukoliko dosta vremena provodite sređujući dvorište mogli biste da razmislite o tome da nabavite neke kvalitetne radne cipele. Osim što nećete uništavati svoju svakodnevnu obuću dok kosite ili radite neki drugi posao, stopala će Vam biti zaštićena od povreda upravo zbog stabilnosti koju ove cipele pružaju. Možda je najpametnije da nabavite neke duboke radne cipele koje ćete moći da nosite i po lošem vremenu.