Zašto je riblje ulje važno za razvoj dece?

Brojni suplementi i dodaci ishrani danas su dostupni na tržištu, kako za dečije potrebe, tako i za potrebe odraslih osoba, a sve u cilju postizanja boljeg zdravlja, veće otpornosti organizma i uklanjanja brojnih simptoma koji se u određenom periodu života javljaju.

Najvažnije je da dodaci ishrani uvek budu preporučeni i prepisani od strane lekara ili farmaceuta, jer u suprotnom može doći do njihovog prekomernog unošenja, a to uzrokuje brojne probleme, pa i oboljenja. Kod dece, suplementi se prepisuju onda kada je određene hranljive materije skoro nemoguće u dovoljnoj meri uneti putem ishrane, kao što je to slučaj sa omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribljem ulju. Riblje ulje je zbog toga česta suplementacija kod bebe do prve godine života, ali i kasnije, jer ima brojne benefite.

Benefiti korišćenja ribljeg ulja

Riblje ulje se u najvećoj meri dobija od riba koje se nalaze na samom dnu lanca ishrane, iz razloga što se one hrane isključivo algama, pa u svoj organizam ne unose teške metale i toksine koji bi uticali na kvalitet ulja i bezbednost njegovog korišćenja. To su ribe poput tune, lososa, haringe i skuše. Njihovim presovanjem dobija se riblje ulje koje se dalje šalje na prečišćavanje kako bi se u krajnjem proizvodu dalo deci. Riblje ulje utiče na bolju koncentraciju, pamćenje, pravilan psiho-fizički razvoj, ali i na onemogućavanje nastajanja alergija, brojnih bolesti koje zahvataju vitalne organe i dijabetesa.
Čest problem kod ribljeg ulja jeste činjenica da nema najprijatniji ukus i miris, zbog čega mogu postojati problemi sa konzumiranjem kod dece, ali ako do toga dođe postoji rešenje u vidu krilovog ulja, koje je ujedno još zdravije i učinkovitije nego što je to riblje ulje.

Krilovo ulje

Kril je sitan račić koji se nalazi u vodama Antarktika, pa usled sredine koju nastanjuje, ali i zbog toga što se radi o veoma sitnoj vrsti raka, ne sadrži nikakve metale i toksine u sebi. Ovo omogućava da se brojni procesi prerade koji su nezaobilazni za riblje ulje ne sprovode, što utiče na ostajanje velikog broja hranljivih materija u ulju koje bi nestale dejstvom visokih temperatura.
Riblje ulje prolazi kroz sedam koraka prečišćavanja, započinje se presovanjem, a završava se procesom koji uključuje i temperaturu visine 95 oC, kako bi se neprijatni miris i ukus neutralisali, ali tako odlazi veliko broj hranljivih materija koje su od velike koristi dečijem organizmu. Zbog toga, u 100 ml ulja krila nalazi se za oko 5000 mg omega-3 masnih kiselina više nego u istoj količini ribljeg ulja. Krilovo ulje, kao i riblje, utiče na bolje pamćenje, pospešuje mentalni i kognitivni razvoj, utiče preventivno na nastajanje dijabetesa, alergija, kardiovaskularnih bolesti, bolesti kože, ojačava kosti i zglobove, kao i celokupan organizam.
Krilovo ulje, osim omega-3 masnim kiselinama, bogato je i drugim materijama, kao što su holin, koji je glavni nutritijent za prenos signala u nervnom sistemu, ali i za pravilno funkcionisanje mišića i jetre, a pored njega se nalazi i a stanksantin, koji čini da ulje nema neprijatan miris, ali najvažnije jeste njegovo antioksidativno dejstvo i jačanje imuniteta, čak u većoj meri nego što to
radi vitamin C.