Muzeji, igre i zanati na Baliju

Bali je mesto za odmor na koje možete otići tokom cele godine, mada bi trebalo da znate da kišna sezona traje od decembra do marta, ali i tada najčešće pada samo uveče i rano ujutru. Najviše je turista tokom jula i avgusta. Odavno je Bali privlačan turistima celog sveta, još daleke 1914. godine su počele da se grade namenska odmarališta za goste, a prvi pravi hotel je otvoren 1928. u Denpasaru.

Sagradila ga je tada holandska firma “Airlines Shipping” i to je prvi hotel međunarodne klase na Baliju. U njemu su gosti bili svetski lideri poput kraljice Elizabete, Čarlija Čaplina, Mahatme Gandija. Možete se provesti na plažama Balija, roniti u najlepšim vodama (Nusa Penida, Nusa Lembongan, Manta Point), obići velelepni kompleks od 22 hramova Besakih na obroncima Gunung Agunga ili hram Tanah Lot na obali, Ulun Danu na planinskom jezeru Bratan. Ali, isto tako, ostavite bar dva dana da obiđete muzeje, pogledate tradicionalne plesove i obiđete bar neko selo.

Muzej Bali

Smešten u Denpasaru, ovaj muzej je definitivno centar baštine koji prikazuje Balijsku kulturu i istoriju. Izgrađen u ranim tridesetim, muzej ima četiri glavne strukture. U kompleksu Tabanan posetioci mogu videti muzičke instrumente i pozorišne maske, dok su slike i skulpture izložene u kompleksu Karangasem.

Ako volite da vidite lokalnu tekstilnu industriju i njenu istoriju, možete obićik kompleks Buleleng, a fanovi arheoloških artefakata mogu se odlučiti za odlazak u kompleks Timur. U muzeju se nalaze razni drevni razboji i drevni kalendari. Zbirke koje se čuvaju u muzeju Bali mogu se svrstati u predistorijsku zbirku predmeta.

Muzej Pasifika

Smešten u gradiću Nusa Dua, Muzej Pasifika predstavlja azijsko-pacifički miks kulture. Ovde su izložena remek-dela 200 umetnika iz 25 zemalja, 350 slika i 250 istorijskih objekata.

Muzej je nastao iz ideje i entuzijazma malog kruga francuskih i indonezijskih zaljubljenika u umetnost i antičkih kolekcionara i danas sadrži stotine slika. U zbirci muzeja Pasifika dominiraju kulturne i životne teme Balija. Ovde se mogu naći dela balijske slikarke Nyoman Gunarsa i javanskog umetnika Raden Saleh.

Muzej Bajra Sandhi

Smešten u središtu parka, Muzej Bajra Sandhi već na prvi pogled odaje pravu sliku spektakularne i umetničke Balijske arhitekture. Na njemu brojne diorame prikazuju političke i ekonomske događaje na Baliju od pre hiljadu godina. Ovaj istorijski muzej obuhvata predmete i dokumenta iz vremena borbe Balijaca borbe protiv holandske kolonijalne invazije. Ceo muzej je pravi spomenik slobodi upotpunjem arhitekturom i detaljnim rezbarijama.

Seoski zanati

Specifični su zanati stanovnika Balija. Šteta bi bila ne videti kako žive pravi starosedeoci ovog ostrva i kako su umetnički nadareni. Na primer: u selu Celuk se izrađuju zlani i srebrni nakit, u selu Mas su drvodelci koji prave divne drvene skulpture i nameštaj, u selu Batubulan spretne ruke prave kamene figure, selo Ubud je poznato po umetnički galerijama gde se mogu kupiti sitni predmeti nakit, posude, tkanine…

U nekim selima žive od prodaje začina, pletenih korpi, nakita, čak  imaju običaj da napune male korpe cvećem, mirišljavim štapićima i travkama i da ih stave na ulaze lokala i  kuća i tako daruju bogove i prizivaju sreću i blagostanje u domu.

Desa Tenganan ili Tenganan Pegringsingan je selo koje su još sedamdesetih godina antropolozi označili kao jedno od najskrovitijih i najmanje poznatih na arhipelagu.

To je sada jedno od retkih sela na Baliju koje još uvek ima dobro očuvanu kulturu Bali Aga i gde još uvek čuvaju izvorne tradicije, obrede i pravila drevnog Balija, njegov jedinstveni izgled i arhitekturu, kao i Gamelan muziku. Ovde možete kupiti ponča i ešarpe i diviti se posebnoj tehnici tkanja tekstilnih materijala (tzv. dvostruki ikat tekstil). Najbolje vreme za posete i boravak u ovom selu je u vreme proslave Mekare-Kare svakog juna i Peranga Pandana u julu.

Penglipuran  je tradicionalno selo koje se nalazi u središnjem delu Balija, na oko 700 metara nadmorske visine u kome uživaju turisti koji žele da se malo osveže – ovde duva lagani brdski povetarac, ne tako vreo kao na plaži. Turisti posebno vole Penglipuran zbog toga što je neverovatno čist. U stvari, ovo selo je nedavno proglašeno jednim od najčistijih sela na svetu (pored sela Giethoorn u Holandiji i Mawlynnong u Indiji). Najbolje vreme za posetu selu je otprilike maj-jun kada se proslavlja Galungan i  kada se celo selo ukrašava bambusovim štapovima s pletenim kokosovim lišćem.

Wali – Sveti ples

Sveti plesovi Balija datiraju iz 8. i 14. veka, kada su plesovi imali versko značenje u hramskim ceremonijama. Ove plesove izvode dobro obučeni plesači, dopušteni su samo u unutrašnjem svetilištu hrama i ne prikazuju se turistima. Oni su religiozni simbol, predstavljen bogovima kao neopipljiva ponuda tokom kojih su plesači u transu ili opsednuti bogovima.

Bebali

I ovaj ples se uglavnom izvodi tokom verskih rituala, poreklo ove vrste plesova može se vezati za 14. i 19. vek. Oni često imaju priču i likove koji izvode dramu svojim telom. Iako su otvoreni za turiste kao deo zabavnog programa, polu-sveti plesovi i dalje zadržavaju svoje tradicionalne vrednosti. Oni su često deo ceremonija u hramovima na Baliju.

Balih balihan- zabavni ples

Zabavni plesovi na Baliju posebno se izvode u turističke svrhe, da se privuku gosti. Njihova tema je obično neka priča koja ima primese savremene romantike ili mitologije, a popularnija među turistima je ona vrsta plesa koja prikazuje tradicionalnu hinduističku kulturu. Možete ih pronaći na više mesta na Baliju, nisu ograničeni samo na hramove.

Barong ples

Prema tamnošnjoj mitologiji, Bog Barong je poznat kao ‘Kralj duhova’ ili ‘Gospodar šume’, ‘Čarobni zaštitnik’ sela. Tako i Barong ples na Baliju prikazuje beskrajnu borbu između dobra i zla – glavni izvođač je baš Barong obučen u ogromni kostim lava, dok je njegov suparnik- zlo, prikazano demonskom vešticom Rangda.