Zašto je dijamant tako veličanstven i šta ga čini najboljim poklonom?

Dijamant je simbol moći, zrelosti, uspeha, sreće, večne ljubavi i neverovane „energetske vibracije“. O dijamantima su pisali mnogi, fascinirani njegovim sastavom i oduševljeni njegovom lepotom.

Skupocenost dijamanata uticala je na njihovu popularnost, ali daleko od toga da je to jedina stavka zbog koje je dijamant veličanstven poklon. Postoji niz drugih razloga zašto nekome treba da poklonite dijamant. Važna je poruka koju poklon nosi, a dijamant ih očigledno ima više. Ipak, pre nego što nekome poklonite dijamant, trebalo bi da se informišete o tome šta on simbolizuje, šta je dijamant, koja je njegova vrednost, šta je dijamant predstavljao u istoriji i zašto je kada se sve to uzme u obzir dijamanat zaista veličanstven izbor.

Dijamant – istorija nastanka

Ime „dijamant“ potiče od antičke grčke reči adamas, a ova reč ima više značenja, ali svako značenje upravo pokazuje ono što dijamant jeste. Dakle, grčka reč adamas znači nepromenjivost, neraskidivost, predstavlja nešto što je „pravo“, neraskidivo, nesalomivo. Iako se ne zna kada je tačno dijamant pronađen i koliko dugo je korišćen, sa sigurnošću se zna da se to dogodilo u Indiji. Upravo u ovoj predivnoj zemlji iskopani su prvi dijamanti i upravo su tadašnji stanovnici ove zemlje znali da odrede vrednost dijamanta. Obično su ih pronalazili pored reka, gde su se stvarale aluvijalne naslage. Smatra se da su se dijamanti koristili i bili prepoznatljivi u Indiji bar 3000 godina, dok neki podaci govore da je to bilo i mnogo više godina, oko 6000 godina. Ti podaci nisu potvrđeni, ali je i sama pomisao da su i drevni ljudi znali da prepoznaju njihov značaj, kvalitet i vrednost fascinantna. U drevnoj Indiji dijamanti su korišćeni u različite svrhe. Pre svega bili su na neki način religiozne ikone, ali su takođe bili i deo njihovih alata. Vekovima kasnije i u svetu se otkrilo zašto su dijamanti važni, kada su tehnike sečenja i poliranja usavšene, kada su naučnici otkrili sastav dijamanta.

Dijamant u blisteru kao idealan poklon

Dijamantski nakit ima svoju vrednost i simoblizuje mnogo toga, kao što smo već rekli i na početku. Međtuim, dijamant u blisteru je sasvim druga dimenzija poklona. Pre svega da objasnimo o čemu se radi, odnosno da istaknemo šta je to dijamant u blisteru. U pitanju je dijamant koji dolazi u neverovatno luksuznom i prefinjenom blister pakovanju. Sva posebnost dijamanta istaknuta je ovim neverovatnim pakovanjem. Dijamant u blisteru je čuvar uspomena, jednog trenutka, simobol večnosti, neprolaznosti, simbol ljubavi i brige, pažnje i požrtvovanosti. Dijamant u blisteru se poklanja veoma važnoj osobi u životu.

Dijamant u blisteru – personalizovan i unikatan poklon

Dijamant u blisteru predstavlja i personalizovan poklon, ali i unikatan. Zašto? Pa zato što dolazi u specijalnom pakovanju, a postoji i mogućnost da se tu postavi i na primer pločica na kojoj će biti ugravirana neka posebna poruka ili neki značajan datum. Možda će ta pločica sadržati samo reč ili dve, a možda i neki simobl. Sam dijamant u blisteru će mnogo toga reći, ali ukoliko želite da to bude zaista posebno, onda se svakako može dodati i nešto što će ga oplementit još više i što će i nakon mnogo godina u osobi koja ga je dobila probuditi taj osećaj bezbrižnosti i zahvalnosti i što će tu osobu podsetiti na vreme kada je bila bezuslovno voljena i poštovana. Roditelji poklanjaju deci dijamante u blisteru, supružnici jedno drugom, bake i deke unucima, deca roditeljima, učenici profesorki, kao i institucije određenoj zaslužnoj osobi.

Četiri osnovne stavke/karakteristike dijamanata

Možda ste čuli, ali ako i niste 4 slova C kod dijamanta predstavljaju njegovu osnovu. Ne samo da ova četiri slova C određuju vrednost i cenu dijamanata, već određuju i njihov kvalitet, a samim tim i njihovu popularnost. Kada kažemo popularnost ne mislimo na to da su dijamanti rasprostranjeni i da ih svako može imati, već mislimo na to da su po tim karakteristikama na daleko poznati. U pitanju su sledeće stavke

Karat – Jasno vam je šta je karat. Ova stavka predstavlja težninu dragog kamenja. Kod dijamanta je to specifičnije, jer što je veći dijamant to je i vredniji. To nije slučaj sa ostalim dragim kamenjem. Takođe, dijamanti u komadu su veoma vredni, samo iz razloga što su vrlo retki, a sve što je vredno,a ima ga malo na ovoj planeti, popularnije i nedostižnije. Zbog toga se dijamanti ne poklanjaju svakog dana i dobro biramo osobu, kojoj će pripasti čast da upravo od nas dobije ovaj vredan poklon.

Čistoća – Gotovo svi dijamanti imaju tragove u sebi nekristalizovanog ugljenika, a mogu sadržati čak i neke druge kristale ili mogu da se prepoznaju unutar njih i pukotine. Ova stavka se određuje tako što se upravo istražuje ta unutrašnjost dijamanta, a to se stručno naziva inkluzija u kamenu. Takođe, obavezno se proveravaju i sama površinska oštećenja. Ono što treba da znate da stučnjaci koriste lupu koja 10 puta uvećava kako bi procenili ima li unutrašnjih ili spoljašnjih oštećenja dijamanata. Ukoliko se ni sa optičkom lupom koja uvećava 10 puta ne vide oštećenja, onda to znači da je dijamant prirodno čista. Jasno vam je da su takvi dijamanti najređi u pirordi, ali i da je njihova vrednost basnoslovna. Zato ćete često od stručnjaka čuti da što je veća inkluzija dijamanta to je njegov kvalitet manji. Postoje one inkluzije koje mogu da utiču na lepotu dijamanata, ali postoje one koje ne ugrožavaju tu njegovu lepotu i trajnost. Ipak, vrlo je važno da dijamant ima što manju inkluziju.

Boja – Da li ste znali da su bezbojni dijamanti zapravo najvredniji i da oni najviše koštaju? Da svi volimo da vidimo dijamante u bojama, da ih kupimo drugima, jer boje takođe simbolizuju nešto. Za nekoga su boje lepota sama po sebi, a još u kombinaciji sa dijamantima to je posebna priča. Dakle, treba da znate da možete uvek i gotovo svuda naći dijamante u svim bojama. Ipak, to nikako ne znači da su dijamanti u boju u značajno manje vredniji. Ukoliko boje nisu intenzivne i ukoliko su jasne, odnosno kako to sturčnjaci kažu – ukoliko je niža ta gradacija, onda je dijamant kvalitetniji, skuplji i vredniji.

Sečenje – Dijamant koji je pronađen u prirodi ne ide direktno u radnje, to je jasno. Ovo je jedini proces, koji se primenjuje na dijamante kako bi oni izgledali što lepše. Brušenje dijamanata datira još iz 17 veka. Iako je danas brušenje usavršeno treba znati da postoje i slučajevi kad je dijamant loše izbrušen.

Zanimljivosti o dijamantima

Kako biste bili sigurni da su dijamanti zaista veličanstven poklon, navodimo još nekoliko zanimljivosti o njima:

  • Nisu svi dijamanti sa zemlje, postoje i takozvani svemirski dijamanti. Svemirski dijamant je pronađen u Južnoj Americi i Africi, stručno se naziva karbonado. Interesatno je da je formiran u međuzvezdinom okruženju.
  • Verovanje je da dijamant sreću donosi dobrim osobama, a nesreću pohlepnim osobama
  • Drevni narodi su ga koristili čak i za jačanje imuniteta
  • Dijamant, između ostalog, simoblizuje i zrelost, te stručnjaci navode da je pristojno da ga nose žene koje navrše 40 godina i da dijamantski nakit nije za mlađe, upravo zbog nezrelosti i neobuzdanosti
  • Cena dijamanata je konstantna, čak i u vreme najvećih svetskih kriza
  • Najveći rudnici dijamanata su u Rusiji, Bocvani, Nambiji, Južnoafričkoj Republici i Kanadi
  • Dijamant je mineral koji je natvrđi u prirodi
  • Dijamant nema prolaznu vrednost, jednako je popularan kao i vekovima unazad
  • U prirodi je teško pronaći dijamante u crvenoj, ružičastoj i zelenoj boji
  • Najkuplji dijamant na svetu Pink Star prodat je na aukciji u Hong Kongu za 71,2 miliona dolara