MALE  TAJNE  VELIKIH  PROMENA! 

Minijaturni prostor u kome trebate smestiti sedeću garnituru na razlačenje, klub stočić i televizor, a upravo na mestu koje bi gosti trebali gledati – nalazi se radijator! Uz malo kreativnosti i mašte, može se osmisliti dizajn za prostor za druženje. Možemo napraviti masku za vaš radijator, ispod te maske nalazile bi se fijoke, ispred klupa sa ukrasnim jastučićima, televizor bi se nalazio iznad te maske, na nosaču na zidu, a iznad njega bismo mogli ugraditi još po neki element zgodan za odlaganje nekih stvari. Nije teško zamisliti! U svakom slučaju to je vrlo inventivan način za skrivanje grejnog tela. A možete li zamisliti mogućnosti u malo većem prostoru? Dužinom svih zidova, sva grejna tela na zidovima bi bila smeštena u osmišljenoj maski ( tzv spoljašnja ovojnica ). Maske bi trebale biti sa otvorima, zbog boljeg sprovođenja toplote. U kuhinjama te maske mogu imati dvojaku namenu. Mogu se otvoriti i stvoriti improvizovani radni sto ili pokretni šank. Delove oko maske možete iskoristiti na kreativne načine. Možda želite da vam maska bude polica. Na ovu policu možda nećete staviti puno knjiga, ali je idealno mesto za suvenire sa putovanja. Nakon ovih kreativnih ideja kako sakriti radijator, odlučila sam da vam kažem kako od njih napraviti umetničko delo. Dovoljno je drugačije ga obojiti i dobićete pravo umetničko delo, jer ponekad je upravo isticanje a ne skrivanje, način na koji će on delovati puno atrktivnije.

FARBANJE  RADIJATORA

Ako vam je radijator u kući požuteo, korodirao ili se ponegde ogulio, možete mu udahnuti nov život u par sati. Farbanje je lak posao. Zavisno od vašeg ukusa, možete izabrati boju koja će ga utopiti ili istaći u vašoj okolini. Ako ste od onih ljudi koji su nesigurni, samo ću vam ovo reći – nemojte! Rezultat je fantastičan!

Najre ću vam skrenuti pažnju da radijatori obavezno budu isključeni zbog isparenja farbe ukoliko su vrući. Obavezno otvorite prozore, ipak farbu za metal ne morate udisati. Pre svega, očistite lepo površinu i dobro osušite. Zaštitite obavezno pod i zid nekim kartonima u slučaju da vam boja kapne ili prsne. Može da se desi da slučajno dodirnete četkicom zid, a to sigurno ne biste želeli jer se boja teško uklanja. Lepo osvetlite radijator da biste uočili svaku nepravilnost. Šmirglom ošmirglajte svaku tačkicu koju uočavate. Uvek koristite boju za metale. Koristite mali valjak, četkicu i četkicu sa zakrivljenim vrhom za ne pristupačne delove. Nanosite boju u tanjim slojevima da se višak ne sliva pa tako i osuši. Obično je jedno premazivanje dovoljno, ali ako želite, ponovite kroz 24h kada se farba osuši. Savetujem da se prvo ofarbaju bočne strane pa tek onda pređite na prednji deo. Bojite udubljenja i ispupčenja i naizmenično čitav deo, sve lepo spojite. Na kraju farbajte gornji deo. Ukoliko imate adekvatnu vrstu farbe, uštedeli ste dosta vremena. Neke boje se razređuju. Kod farbanja bakarnih cevi koristite metalni prajmer – podlogu za metalnu boju. 

FARBANJE  SPREJOM

Najbolji deo kod ovog farbanja je što vam ne trebaju različite četkice i valjci. Farba u spreju se ne ispire pa zato dobro zaštitite sve oko radijatora. Ove farbe trpe temperaturu. Vi nosite masku da biste manje udisali gasove. Započinjete bojenje sa vrha, pa na stranama, u unutrašnjosti. Uvek možete da preprskate odmah u dva  sloja, ali bolje je da sačekate da se osuši. Ovim načinom farbanja ste brži, ali morate biti i precizni da bi rasprskali farbu u svako udubljenje koje bi dohvatila četkica.