RADNA  OBUĆA

Pravilan izbor radne obuće, pri obavljanju vaših svakodnevnih aktivnosti, pruža vam adekvatnu zaštitu a može sprečiti ili ublažiti moguće povrede. Najbolje radne cipele su one koje su vama udobne, koje sprečavaju rizike vašeg posla. To je obuća koju zahteva vaše radno okruženje, bilo na otvorenom kao što su gradilišta , bilo na zatvorenom kao što je, recimo, bolnica, fabrika, hladnjača, magacin. Odgovaraju izazovima za rad u hladnim ili vodenim uslovima. Radna obuća je deklarisana posebnim oznakama pa potražite sledeće oznake i njihove nivoe: O1 – antistatik, apsorber energije u oblasti pete, O2 – to je O1 sa dodatom vodododbojnošću i O3 – to je O2 i međuđon protiv probijanja, protivklizni đon.

OSNOVNE  RAZLIKE  IZMEĐU  RADNE I KLASIČNE  OBUĆE

Radne cipele su kreirane upravo za radnike svih vrsta. Razvijanjem tehnologije, razvijena je obuća, prilagođena svima koji provode veliki deo vremena stojeći, bez mogućnosti i da sednu ili povremeno promene položaj i vremenom zbog toga počinju da osećaju zamor.

Imate umorne noge i osećaj težine u njima? Bole vas leđa? Imate lošu cirkulaciju? Bez brige, ovakva obuća ima pozitivan uticaj na vaše telo! Upravo zahvaljujući specijalnoj tehnologiji korišćenoj za izradu radne obuće, revitalizuju se delovi tela koji su izloženi stresu. Tajna je u đonu koji je izrađen od revolucionarnog BASF materijala koji se koristi za izradu podloge za opuštanje i odmor, i koji je u stanju da apsorbuje i ublaži stres tela tako što smanjuje traume izazvane dugotrajnim, stacioniranim položajem na fiksnim radnim stanicama. Ova obuća je proizvedena od materijala koji ne sadrži štetne supstance, koji stimuliše i aktivira cirkulaciju krvi i pruža olakšanje u zglobovima i vratu, obezbeđujući visok nivo udobnosti i ravnoteže, što smanjuje napor tela tokom radnog vremena. Ovakvom tehnologijom napravljena, radna obuća je više od klasične obuće.

Zaključak je da je ova vrsta obuće klučna za vaše zdravlje. Uvek je najbolje investirati u dobru i udobnu obuću koja će vam omogućiti kvalitetniji rad. Nemojte misliti da je razlika u ceni uslov zbog kojeg bi vaše telo trebalo trpeti napor. Često su neznatne razlike u ceni proizvođača specijalizovane obuće i obuće diskutabilnog kvaliteta. Svi radnici ( od frizera pa do hirurga ) znaju da daju prednost udobnosti naspram onih „lepših“. Danas, specijalizovani proizvođači sve više vode računa i o dizajnu obuće, pa je radna obuća i lepa i funkcionalna.

IZBOR  VELIČINE

U toku radnog dana, stopala prirodno postaju nešto veća i više prokrvljena zbog veće aktivnosti. Zato često čujemo, pa i sami kažemo, kako su nam stopala otekla od stajanja ili kretanja. Obavezno ovu činjenicu uzmite u obzir prilikom odabira broja obuće. Zato savetujem da u kupovinu idete krajem dana, odnosno u trenutku kada se stopala fizički nalaze u stanje koje reprezentuje uslove rada. Idealna veličina za vas treba da omogući vašem kažiprstu da stane između vaše pete i ruba cipele, kada je stopalo pomereno maksimalno napred. Bolje je komotnija obuća, jer omogućava dodavanje uložaka, kako bi vašoj tabanici bilo što udobnije. Ulošci su dobri i kao još jedna toplotna izolacija u zimskim danima. Ne zaboravite, i debljina  čarape utiče na udobnost obuće.