Studiranje u inostranstvu-mitovi i istine

Ukoliko ste pri kraju srednje škole, a još uvek se dvoumite da li je bolje studiranje u inostranstvu ili Srbiji, pokušaćemo da vam ovim tekstom pomognemo. Načuli ste od poznanika, prijatelja kako im je bilo dok su studirali u inostranastvu, ali sigurno da ima stvari i koje su prećutali. Zato ćemo pokušati da razbijemo sve zablude koje važe za studiranje u inostranstvu.

Neće vam nedostajati kuća

Ova teza odmah pada u vodu ukoliko za vas studiranje u inostranstvu podrazumeva četiri ili pet godina boravka u određenoj zemlji. Ako ste se odlučili da samo semestar ili dva provede u inostranstvu teza će opet pasti u vodu, jer kad-tad osetićete nostalgiju. Nju dodatno mogu da pospeše događaji i važni datumi prijatelja kojima vi možete da prisustvujete samo na društvenim mrežama. Postoje i situacije u kojima su se pojedini studenti vratili kućama.

Studiranje u inostranstvu (ni)je jeftino

Iako u mnogim evropskim gradovima cena studija iznosi isto ili približno kao u vašoj zemlji, morate biti svesni toga da studiranje u inostranstvu ne podrazumeva samo boravak na fakultetu. Novac morate da predvidite i za stanarinu, koja je najčešće viša nego u vašoj zemlji, kao i troškovi života koji rastu sa standardom jedne zemlje. Kako studiranje nije samo učenje, već i druženje sa kolegama, novac se mora i za to planirati.

(Ne) mora da se uči

Priče o tome da je studiranje u inostranstvu lakše i da ne mora da se uči, uglavnom ne stoje. Zbog toga što je po pravilu sistem organizovaniji, a nastava interaktivnija i osavremenjena studenti bi trebalo više gradiva da usvoje na predavanjima, a da kod kuće obnavljaju i dopunjavaju gradivo. Tako može da se stekne utisak da su studije dosta lakše. Naprotiv, one su samo dobro organizovane, ali za dobru ocenu, naročito na državnim fakultetima, dobro se mora i zagrejati stolica.

Kako ćete prihvatiti zemlju i kako će zemlja prihvatiti vas

Veruje se da studiranje u inostranstvu sa sobom povlači i jedan fenomen koji se zove kulturološki šok. To znači da ćete po dolasku u zemlju biti oduševljeni samom zemljom, ali i svim što vas okružuje. Posle izvesnog vremena moguće je da će pojedine stvari početi da vas hendikepiraju, kao što su nedovoljno znanje jezika, poznavanje grada… Vremenom ćete se navići na ono što vas nervira i uživati. Prihvatićete da niste lokalac i da se razlikujete od njih. Tek tada osećaćete se dobro. Neki toliko dobro, da će po povratku kući, u svoju zemlju, osećati nostalgiju za zemljom u kojoj su studirali. 

Studiranje u inostranstvu znači odrastanje

Nesumnjivo je da ćete odvajanjem od roditelja i kuće steći određenu samostalnost i nazvisnost. Izlaskom iz zone komfora postaćete odgovorniji i iskusniji. Naučićete jezik, ali i manire drugih naroda. Svaka naredna promena koja se nađe pred vama omogući će vam da se lakše adaptirate na nju. Svakako da sve ovo ne može doći preko noći i da zahteva velika odricanja. Na vama je da odlučite, ali pre konačne odluke, u obzir, osim prednosti studiranja u inostranstvu, demistifukjte i tuđa iskustva