Loš prašak za bebe može da uzrokuje velike probleme, pogledajte kako da odaberete onaj pravi

Svako od nas ima želju da svojoj bebi pruži najbolju moguću negu i da je zaštiti od svih loših uticaja iz okoline, makar u prvih godinu dana, kako bi se bebica lepo razvila i stekla imunitet. Zbog toga biramo proizvode za koje smatramo da su najkvalitetniji i koji ne mogu naštetiti zdravlju našeg deteta.

Često se dešava da u radnjama budemo potpuno zbunjeni pred izborom proizvoda za bebe, jer ne znamo koji je od gomile proizvoda na policama najkvalitetniji. Kada je hrana u pitanju, a tu se misli na kašice i sokiće, dovoljno je da samo pročitamo deklaraciju i bez nekog predznanja ćemo znati da li je proizvod koji želimo da kupimo kvalitetan. Međutim, kod higijenskih proizvoda logično je da ne možemo lako prepoznati onaj najkvalitetniji jer nismo svi hemičari pa da poznajemo sve sastojke. Takva situacija je i kada je prašak za bebe u pitanju. Na policama u prodavnicama ćemo u svakom trenutku videti bar pet deterdženata za pranje bebinog veša, ali nije lako odabrati odgovarajući, onaj za koji ćemo biti sigurni da neće naštetiti koži novorođenčeta. 

Problemi sa kožom koji nastaju kada koristite loš prašak za bebe

Pre nego što pređemo na probleme sa bebinom kožom koji nastaju kada se koristi loš prašak za bebe trebalo bi da pomenemo par pravila za pranje veša novorođenčeta. Prvo i osnovno pravilo jeste da se bebina garderoba nikada ne pere sa garderobom odraslih, a za to postoje tri razloga. Prvi je da ćete prilikom pranja garderobe odraslih koristiti običan prašak za veš koji nikako ne bi trebalo da koristite za pranje bebine garderobe. Običan prašak za veš ima mnogo sode, sapuna, parfema, boja i konzervanasa, kako bi bio što efikasniji i otklonio sve mrlje sa garderobe. Za pranje veša novorođenčeta morate koristiti isključivo prašak za bebe. Drugi je što mešanjem garderobe sve bakterije i virusi sa kojima odrasli svakodnevno dolaze u kontakt, a i ne primećuju zbog razvijenog imunog sistema, dolaze u kontakt sa bebinom garderobom i onda neposredno sa bebinom kožom. I treći, najvažniji, garderoba odraslih se pere na mnogo nižim temperaturama, koje se ne preporučuju za pranje bebinog veša.

Kada koristite neogdovarajući prašak za bebe može se desiti da vaša beba razvije ozbiljne probleme sa kožom koji mogu jako dugo trajati. Neke mame čak sumnjaju u to da su njihova deca razvila ekceme baš zbog ovog problema. Dakle, zbog neodgovarajućeg praška za veš za bebe može se pojaviti ozbiljan osip na bebinoj koži. Sve dok je daj osip u formi crvenih tačkica problem se može lako rešiti, ali kada se pojave i mali plihovi, znajte da morate da krenete u ozbiljnu i dugu borbu sa ovim. Kada se to desi automatski promenite prašak za bebe koji koristite, jer je velika verovatnoća da vašoj bebi smeta neki sastojak u njemu.

Kako da znam da je prašak za bebe dobar?

Dobar prašak za bebe za koji ćete biti sigurni da neće naškoditi kooži Vašek novorođenčeta mora biti hipoalergijski. Ne sme da ima boje i konzervanse, jer su često oni uzročnici osipa. Pored toga, prašak za bebe bi trebalo da ima najmanje moguće parfema u sebi, dakle zaboravite na onaj jak miris tek izvađenog veša iz mašine, koliko god uživali u njemu, to jednostavno nije dobro za kožu vaše bebe.