Kad dete zasvrbi oko…

 

Deca se u najranijem uzrastu, naročito ako duže borave u kolektivu, odnosno vrtiću ili školi, sreću sa različitim virusima i bakterijama. Usled mnogobrojnosti grupa u kojima se nalaze, virusne i bakterijske infekcije se lakše i brže prenose. I dok neki roditelji povlače dete iz kolektiva čak i na neke bezazlenije probleme, na primer kad detetu izađe čmičak na oku, neki na takve stvari ne obraćaju mnogo pažnje, te ih to ne odvraća od toga da dete tako pošalju u školu ili vrtić.

Na koje stvari, kada su infekcije oka kod dece u pitanju, treba povesti računa, videćemo u tekstu koji sledi.

Šta kada se detetu pojavi infekcija na oku?

Kao što je već dobro poznato, infekcije koje se javljaju u organizmu mogu biti izazvane virusima ili bakterijama. Takva je situacija kad su oči u pitanju. Kod dece, pak, takve infekcije se češće javljaju, naročito u najvažnijem periodu izgradnje imuniteta, kada su deca podložnija svim infekcijama. Njih ne treba zanemarivati, pa čak ni običan čmičak na oku, nego utvrditi koji je uzrok i u skladu sa tim preduzeti određene mere.  

Simptomi očnih infekcija

Bilo da su uzrokovane virusom ili baktetijom, očne infekcije su uglavnom praćene sličnim simptomima. Vrlo često se javlja crvenilo kao pokazatelj da sa očima nešto nije u redu, a to crvenilo uglavnom obuhvata donji kapak. Zatim, svrab je ono što je česti pratilac crvenila, i pojavljuje se kod najčešćih infekcija kao što su konjuktivitis ili čmičak na oku. Ponekad se može javiti i bol i nadutost u predelu oko očiju ili na samim kapcima. Kada postoji neka infekcija, oči često budu suzne, a javlja se i lučenje sekreta koji je najčešće žućkaste ili zelenkaste boje.

Čmičak na oku

Čmičak na oku je vrlo česta pojava nezavisno od uzrasta deteta i čoveka. Prilično je bezopasan, ali svakako treba biti pažljiv, jer ukoliko ne prođe u roku od nekoliko dana, može da izazove još neke kolmplikacije. 

Čmičak na oku prolazi uglavnom sam od sebe, bez ikakve primene lekova ili krema. Iako je suštinski izazvan bakterijom koja se nagomila pa se upali žlezda na oku, ne leči se antibiotskim kremama i lekovima. U uklanjanju i ublažavanju tegoba pomažu tople obloge, koje nikako ne smeju da budu mokre. Preporučuje se čista tkanina koja se ugreje i stavlja na oko. U narodnim verovanjima postoje i različiti tradicionalni lekovi, a jedna od najpoznatijih vrsta alternativnog lečenja kad je čmičak na oku u pitanju, jeste to da se na mesto gde se pojavio čmičak stavlja toplo skuvano jaje.

Konjuktivitis

Kod dece se konjujtivitis vrlo često javlja. Vrlo lako se prenosi sa jednog na drugog, te nije poželjno da dete sa konjuktivitisom bude u kontaktu sa drugom decom. Konjujtivitis prati crvenilo očiju, donjeg kapka naročito, zatim svrab, zatvorenost i nadutost oka i obilno lučenje sekreta žućkastozelenkaste boje. Leči se manje-više lako, ali treba veoma povesti računa o higijeni očiju. U lečenju se koriste kapi borne kiseline, kao i antibiotske kreme. Tegobe izazvane konjuktivitisom traju kraće nego cmičak na oku, naročito ako terapija počne da se primenjuje već kod prvih simptoma.